10 april 2013 - 2 min. lezen 3 reacties

Een groeizaam weertje kunnen we wel stellen. Sinds gisteren scoren de temperaturen thermisch goed met gemiddeld 10 tot 11 graden op de meeste plaatsen in het land. Enkel aan de kust en in het zuidoosten van België bleef het iets kouder door de eerder genoemde factoren in het weerbericht van gisteren.

Wel jammer was de neerslagzone die haar revue maakte in de voormiddag. Zo viel er in Waregem (zuiden van West-Vlaanderen) 2.8 mm terwijl dat in het Vlaamse Heuvelland algauw opliep richting 10 mm door een nieuw buiengebied later in de namiddag.

Het weerbericht 10 april

Deze ochtend starten we in het westen van België meestal bewolkt tot wisselend bewolkt met wat ruimte voor opklaringen. In het centrale en oostelijk deel van het land overheersen de zwaarbewolkte periodes met neerslag. Zo is het op dit moment aan het regenen (8:30) in de buurt van Brussel, Hasselt en Antwerpen. Deze neerslaggebieden trekken richting het zuiden van Nederland en het westen van Duitsland. In België wordt het dan geleidelijk aan overal droog bij temperaturen schommelend tussen 6 à 7 graden. De wind waait zwak uit zuidelijke tot zuidoostelijke richtingen.

Deze namiddag verandert er weinig in het weerbeeld. De kans op een bui blijft bestaan, maar meestal blijft het droog. De temperaturen halen opnieuw dubbele cijfers (10-11°C) bij een zwak tot matige wind uit het zuidwesten tot westen. In de namiddag tijdelijk draaiend in het westen richting het noordwesten.

Onweer op vrijdag

Het zit eraan te komen. De eerste fundamentele kansen op onweer (weliswaar van het ‘pulse-soort‘) dien zich aan op vrijdagnamiddag. Deze onweders worden geholpen door een lichte onstabiliteit in de troposfeer die we CAPE noemen. Vermoedelijk gaat het hier niet om de grootschalige onweersbuien zoals we dat later deze maand of vooral vanaf mei kunnen verwachten.

Lokale exemplaren met een kleine bliksemactiviteit en hagel (1-2 cm) lijken mij meer kans op slagen te hebben. Maar goed, het is een eerste signaal dat de lente stilaan begint te ontwaken en dat de natuur wat pit zal brengen in het algemene weerbeeld.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken

Een nieuwe weerpluim dankzij AI

2 dagen geleden - 5 min. lezen

Wat is het mysterieuze Sint-Elmsvuur?

4 dagen geleden - 5 min. lezen