10 april 2012 - 2 min. lezen 0 reacties

Vandaag en gisteren was het weer niet veel soeps. Lichte regenval in combinatie met temperaturen iets onder normaal maken van de eerste twee weken van april alvast geen hoogvlieger. Zoals eerder vermeld blijft dit in schril contrast staan met het jaar 2011. Vanavond en vannacht wordt de buienkans in de Benelux tijdelijk iets minder, maar morgen komt de buienmachine opnieuw op stoom. Het is dan niet uitgesloten dat er zich enkele pulse-onweders gaan ontwikkelen door het verticale temperatuurcontrast.

Interessant weer met kans op hagel

De doortocht van een koufront vanavond en vannacht laat de temperatuur zowel op grondniveau als hoger in de atmosfeer afkoelen. Tussen de volgende storing (trog in de bovenlucht) blijft het vannacht zo goed als droog. Deze situatie verandert wel wanneer het morgen opnieuw gaat ‘opwarmen’. De verschillen tussen temperatuur zorgen dan voor een toename van de buiigheid.

Zeker wanneer de trog in de namiddag doorheen het land fietst, kan het eventjes flink gaan plenzen met kans op onweer. Dit type onweer is niet gelijkaardig aan het onweer in de zomer en zal dus slechts lokaal tot ontwikkeling kunnen komen. De intensiteit tijdens een onweersbui kan altijd stevig uitpakken. De onderstaande weerkaart toont duidelijk aan dat het morgen overal kan onweren.

De kansen op onweer worden door het GFS vooral berekend door een samensmelting van CAPE en CIN. Deze twee waardes geven een goede indicatie in hoever onweer tot ontwikkeling kan komen. De cape staat voor potentiële energie aanwezig in de atmosfeer en de cin is als het ware een deksel dat een bui moet overwinnen om snel onweer te ontwikkelen.

Weermodellen blijven eensgezind

Het ziet er naar uit dat de eerste episode van april iets kouder dan normaal zal eindigen. Een depressie nabij het UK is hier verantwoordelijk voor. Deze stuwt namelijk koude polaire luchtmassa’s richting het westen van Europa. Spanje en Portugal mochten zich de afgelopen dagen serieus verwarmen aan temperaturen boven de 25°C, maar ook dat behoort de komende week tot het verleden.

Er gaat zich namelijk een koude put ontfermen over het zuiden van Frankrijk met waarschijnlijk veel neerslag in het zuidwesten van Europa.

weerbeeld medio april

Relevante artikelen rond fikse buien

Bron kaartjes: meteociel.fr en wetter3.de

Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.


Verder lezen

Alles bekijken