10 maart 2013 - 3 min. lezen 46 reacties

Maart roert zijn staart luidt het bekende spreekwoord .. Dat hebben we afgelopen 24 uur aan de lijve mogen ondervinden door een koude-inval om U tegen te zeggen. Zo is de temperatuur op 1499 m (850 hPa) aan een daling begonnen die straks eindigt rond -10 tot 12°C. Op veel plaatsen zal de neerslag vandaag dan ook ronduit winters worden met natte sneeuw of sneeuw.

Deze ochtend is dat trouwens al het geval in de provincies West – en Oost – Vlaanderen waar plaatselijk 1 tot 2 cm verse sneeuw gemeten wordt. De temperatuur in het zuiden van West-Vlaanderen kan u raadplegen via weerstation Waregem.

Weerbericht 10 maart

Vandaag moet u de eerstkomende uren in het westen en centrale deel van België nog rekening houden met een winterse neerslagzone die plaatselijk voor een sneeuwdek kan zorgen. Echter, de grondtemperatuur is door de afgelopen warme dagen zo gestegen dat ik op de weg weinig tot geen problemen verwacht. De wind waait zwak uit uit noordoostelijke richtingen en scherpt daarmee het koudegevoel opnieuw aan.

Deze namiddag is de neerslagzone verdwenen richting het noordoosten van Frankrijk. Vanaf het noordwesten mogen we dan plaatselijk enkele opklaringen verwachten afgewisseld met de nodige zwaarbewolkte periodes. Het is niet uitgesloten dat er hier en daar nog een winterse bui ontstaat, al is die kans klein. De temperatuur haalt vandaag met moeite 2-3 graden. Thermisch leven we dan 7 graden onder de gemiddelde waarde voor de maand maart. Een groot verschil met enkele dagen geleden .. (warmte uit Afrika komt richting Benelux).

Krijgen we dinsdag een actieve sneeuwzone?

Grote hamvraag voor dinsdag… Sinds enkele dagen opperen weermodellen voor een actieve neerslagzone aan de noordoostelijke zijde van een depressiekern. Deze kern van lagedruk trekt vanaf het westen van Frankrijk richting Parijs om vervolgens naar het zuiden af te buigen. Probleem met de hele synoptische situatie zijn de neerslaghoeveelheden en de trekrichting van het systeem. Het Amerikaans weermodel alsook het Europees (ECMWF) berekenen een koers die ervoor kan zorgen dat het in België dinsdag flink uit de hand kan lopen (zie ook dit bericht: sneeuwverwachting dinsdag).

In de updates van gisteren en deze ochtend kan ik concluderen dat de meest extreme kantjes (30-45 cm) voor België er stilaan uitgaan. Dit is een veel voorkomend fenomeen bij de weermodellen waarbij ze eerst opteren voor een ronduit hoge sneeuwaccumulatie om daarna hun aantal centimeter bij te stellen naar beneden. Op dit moment volgens het GFS 00:00 voor dinsdag nog steeds kans op een 10 tot lokaal 20 cm in verspreide delen van België.

winters weerbericht 10 maart 2013

Hoe meer richting Nederland, hoe minder kans op een flink pak sneeuw. De gebieden in het noordwesten van Frankrijk maken nog meer kans op flinke sneeuwval. Daar berekenen de weermodellen tot 30, lokaal 50 cm aan wit goud!

Vinger aan de pols houden

Indien nodig en na het bekijken van de latere runs vandaag kan er een waarschuwingsartikel worden geschreven. Hierin komt een waarschuwingskaartje en een bespreking van diverse parameters die met sneeuw te maken heeft. Vermoedelijk komt dit online in de loop van de dag. Blijf het dus zeker volgen op deze website of via onze Facebook waar u gisteren massaal op aanwezig was !

Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.


Verder lezen

Alles bekijken