8 oktober 2012 - 2 min. lezen 1 reacties

U kent het fenomeen vast en zeker. De blauwe en groen kleuren boven de Noordpool wanneer er zich een uitbarsting van geladen deeltjes heeft voorgedaan op de zon (CME). Vanavond en vannacht zou deze uitbarsting zelfs voor poollicht kunnen zorgen boven West-Europa (wat best uitzonderlijk is).

De voorwaarden voor poollicht vannacht?

Om poollicht te creëren op onze gemiddelde breedtegraad is er eerst en vooral een krachtige uitbarsting nodig op de zon. We heten dit een coronale massa uitstoot of in het Engels, coronal mass ejection (afgekort: CME). Vervolgens moet de richting van de CME naar de Aarde gericht zijn. De duurtijd van een uitbarsting kan minuten tot zelfs enkele uren duren. CME’s die de kansen op poollicht verhogen worden meestal veroorzaakt door C, M of X-klasses.

Fotograferen van het schouwspel

Wie ooit de kans krijgt om het spektakel op onze breedtegraad en/of de hoge breedtegraad te fotograferen moet rekening houden met de volgende informatie. Gebruik altijd een spiegelreflexcamera waaronder NIKON en CANON de meest bekende merken zijn. Een statief + bedrade afstandsbediening vergroten de kwaliteit van de foto’s omdat ze trillingen beperken.

Voor meer info kan u ook terecht bij onze collega’s van poollicht.be

Discussiëren kan u op onze Facebookpagina (zie Noodweer Benelux).

Delen


Verder lezen

Alles bekijken