7 december 2012 - 2 min. lezen 3 reacties

Vorige nacht waren de meningen vrij eensgezind. Een sneeuwstoring boven het UK trok met een rotvaart richting de Benelux. Volgens de diverse weermodellen (GFS, UKMO en ECMWF) zou er vanaf 01:00 kans zijn op natte sneeuwval en later gewoon droge sneeuw. Echter, de depressiekern nam rustig zijn tijd boven de Noordzee en kwam met vertraging opzetten.

De voorzijde van de neerslagzone werd getypeerd door lichte motsneeuw bij positieve temperaturen in het westen van de Benelux. Weerstation Waregem noteerde rond 02:00 een temperatuur van 2.4°C en een dauwpunt rond 1°C (natteboltemperatuur bleef ook positief). Dat is voor sneeuw te warm en dus waren de gevolgen redelijk anti-winters. Waarschijnlijk is de menging van de straffe zuidwestelijke wind met de temperatuur van het Noordzeewater de boosdoener geweest.

Sneeuwzone komt in stijl binnen

hoge temperaturen tijdens sneeuwzone
Op deze foto ziet u heel goed dat de temperatuur bleef oplopen tot het meer intensieve deel over de Benelux trok.

Vanaf 02:00 dan ook sneeuwval (vooral natte sneeuw) tot de ochtendperiode. Tussen 07:00 en 08:00 werden de laagste dauwpunten en temperaturen genoteerd. Pas in dit tijdskader kon de sneeuw accumuleren. Dat betekent dus ook dat de volledige sneeuwzone niet optimaal werd benut met slechts 3-7 cm in de provincie West-Vlaanderen.

Elders in België viel er lokaal wat meer sneeuw, maar die smolt in de namiddag al snel weg (dooi). In de Ardennen bleef de sneeuwval standhouden tot de avond en daar gaat het vannacht flink vriezen.

Vannacht nog meer gladheid op komst

Ondanks vele reacties met een licht ontgoochelende ondertoon wisten we dat deze situatie zich kon voordoen. Er was duidelijk in de synoptische besprekingen ruimte gelaten voor de onzekerheid. Het weer heeft er dus helaas anders over beslist. Misschien maar goed ook, want op die manier wordt menselijk leed tot het minimum beperkt. Maar let op, wij willen vanavond grondig waarschuwen voor de weersituatie op de weg i.v.m. zware ijzel.

De temperaturen zijn actueel (18:30) overal aan het dalen in de Lage Landen (stroming komt nu overwegend uit het oosten). Door opvriezing van smeltwater en regenbuien gaan er dus ijsplekken ontstaan die in principe gevaarlijker zijn dan sneeuwval (vrij onzichtbaar). Vanaf 22:00 geldt een extreem weer waarschuwing voor het Belgisch – Nederlands grondgebied. De situatie lijkt zich pas morgenvoormiddag vanaf 11:00 te stabiliseren.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken

Een nieuwe weerpluim dankzij AI

2 dagen geleden - 5 min. lezen

Wat is het mysterieuze Sint-Elmsvuur?

4 dagen geleden - 5 min. lezen