5 mei 2012 - 2 min. lezen 0 reacties

Ieder jaar wordt de situatie met betrekking tot het ijsniveau rond de Noordpool en Antartica nauwkeurig geanalyseerd. Enkele dagen geleden verscheen er nieuwe data waaruit blijkt dat de winter van 2011 – 2012 garant stond voor een flinke ijsaangroei in de noordelijke helft van de Noordpool. Op de onderstaande kaart ziet u dat het jaar 2011-2012 vooral gekenmerkt wordt door een grotere ijsaangroei boven de Barentz Zee. Aan de Europese zijde van de Noordpool zien we dan opnieuw een vermindering van het ijsniveau. De paarse lijn is het gemiddelde.

Merk op dat boven het noorden van Noorwegen flink wat minder ijs aanwezig is dan gemiddeld. Warme luchtstromingen tijdens de winter vanuit het zuiden van Europa zijn hier de grootste oorzaak geweest. Source kaartje: National Snow and Ice Data Center.

IJsniveau in 2012 bijna ‘normaal’

Op 1 mei 2012 werd de  ijsoppervlakte boven de Noordpool in kaart gebracht. We zien op het eerste zicht de blauwe lijn nauw aansluiten bij het normaal gemiddelde van 1979 – 2000. Echter, de hoeveelheid ijs (volume) op de Noordpool is wel blijven afnemen. Dat resulteert in dun ijs dat de komende maanden onder invloed van een warmer Europees continent verder en sneller gaat afsmelten.

toestand ijs in 2012

De situatie boven de Zuidpool / Antarctica

Terwijl de situatie op de Noordpool schommelt rond het gemiddelde met een vermindering van het volume aan ijs blijft de ijsaangroei boven Antarctica vrijwel intact. Tijdens de zomerperiode (December – maart) bleef de hoeveelheid ijs in die regio ruim boven het normaal gemiddelde.

Sterke windstromingen gevuld met koude lucht waren hiervoor verantwoordelijk. Ze voerden het ijs vanop het continent immers richting zeegebied. Hierdoor ontstond ook daar op korte tijd een grote ijsmassa van een relatief dun volume.

ijsniveau op Antarctica

Samenvatting klimaatartikel

De toestand op de Noordpool is dit jaar vergelijkbaar met het normaal gemiddelde sinds de metingen in 1979. Het volume aan ijs is zowel op de Noordpool als op de Zuidpool in omvang afgenomen. Dat betekent dus dat tijdens warme periodes het ijs vlugger zal afsmelten dan normaal. Het voordeel aan ijsoppervlakte wordt daarmee teniet gedaan.

Bron informatie en kaartjes: nsidc.org

Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.


Verder lezen

Alles bekijken