5 januari 2013 - 2 min. lezen 17 reacties

Het hogedrukgebied dat dezer dagen met ijzeren hand regeert over het westen van Europa verliest in de huidige weermodellen flink van zijn krachten. In de plaats daarvan wordt de Atlantische Oceaan bestookt met koude lucht vanuit het noorden van Amerika. Hierdoor ontstaan er diepe depressies die een pak warme lucht aan de oostelijke zijde van de depressie naar omhoog stuwen. We staan begin volgende week dan ook aan een heuse ommekeer van het huidige ‘saaie’ weerbeeld.

europees hogedruk (weerbericht 5 januari)
Deze weerkaart brengt ons vanzelfsprekend geen winterweer.

Een flinke impuls van het hogedrukgebied nabij de Azoren (ten zuidwesten van Portugal) zorgt voor een warme bovenluchtstroming en weinig beweging in de atmosfeer. Nevel en mist krijgen alle kansen.

Weerbericht 5 januari

Vandaag houden we het kort. Deze voormiddag hebben heel wat streken in Vlaanderen en Wallonië te maken met nevel en/of laaghangende bewolking. Het is behoorlijk ‘vies’ weer, want de luchtlagen worden weinig gemengd waardoor roetdeeltjes en andere stoffen lang op dezelfde plaats blijven handen. De temperatuur weet ook niet precies wat aan te vangen met het grijze monotone weer en stokt rond 8-9°C. Opklaringen krijgen weinig kans.

Deze namiddag geen verandering in het weerbeeld. Af en toe valt er zelfs wat lichte motregen naar beneden. De temperatuur haalt maximaal 9°C en naarmate de namiddag en avond vordert, nemen de kansen op mist en/of nevel opnieuw toe. De wind is zwak uit westzuidwestelijke richtingen.

Weermodellen geraken de afgelopen 24-48 uur geleidelijk eens over een weeromslag vanaf de tweede decade van januari 2013. Een opbouwend hogedrukgebied nabij Scandinavië en een bel koude lucht in het Oostblok lijkt zich naar het westen te verplaatsen. Dat impliceert flinke vorstkansen vanaf het tweede deel van volgende week met poging tot versterking van winterweer in de Lage Landen!

Delen


Verder lezen

Alles bekijken