4 mei 2012 - 2 min. lezen 1 reacties

Op dit moment (19:22) woeden er boven Frankrijk enkele stevige (zie witte kleuren op de weerradar) onweersbuien. De energie beschikbaar in de atmosfeer is vooral in het noordoosten van Frankrijk onstabiel met de vorming van stevige plensbuien. De onderstaande radarbeelden tonen zelfs verdachte cellen die de vorm aannemen van een hook-echo. Deze buien verbergen meestal rotatie waarbij een windhoos nooit veraf is.

vreemde bui boven Frankrijk

Aangezien de CAPE (600-700 j/KG) bereikt in het noorden van Frankrijk en de liftex index negatief is, ontstaan relatief gemakkelijk van deze ‘pulse-onweders’. Sommige van deze losse cellen lijken zich op dit moment te clusteren tot een complex waarbij er in de Ardennen de komende uren kans is op significante neerslag en bliksemactiviteit. De organisatie van de buien kan u hieronder mooi waarnemen.

Flinke buien boven Frankrijk

gebieden met onweer boven Frankrijk
meteox.com

De komende uren schuift deze onstabiele zone met (hevige) onweders een klein stukje op richting het noordwesten. De gebieden ten westen van Brussel lijken alsnog weinig hinder te gaan ondervinden. Ten oosten van Brussel verwacht ik wel enkele stevige buien met nog steeds kans op enkele onweders (tot middernacht).

Wie meer updates wil ontvangen kan zich best aansluiten op onze Facebookpagina Noodweer Benelux (+32.000 volgers). Iedereen is welkom met zijn of haar weerupdate of weerfoto! Veel plezier. UPdate 6 mei 2015: bijna 40.000 volgers op Facebook.

Bron kaartje: meteox.com en meteo.be

Delen


Verder lezen

Alles bekijken

Een nieuwe weerpluim dankzij AI

2 dagen geleden - 5 min. lezen

Wat is het mysterieuze Sint-Elmsvuur?

4 dagen geleden - 5 min. lezen