2 december 2012 - 2 min. lezen 7 reacties

Er dient zich de komende 6 tot 12 uur een spannende situatie aan in de Benelux. Vanuit het noorden verdwijnt de neerslagkans geleidelijk. Opklaringen zorgen in het eerste deel van volgende nacht voor temperaturen rond het vriespunt en een negatief dauwpunt.

Na middernacht komt vanuit Frankrijk een neerslagzone opzetten met (winterse) neerslag. Vanaf 02:00 – 03:00 moeten ze in het westen van België rekening houden met de eerste neerslag die lokaal winters is (natte sneeuw of tijdelijk droge sneeuw bij voldoende intensiteit).

Sneeuw tijdens ochtendspits

Het grote probleem met de neerslagzone is haar timing. Haar komst in het westen wordt berekend in het tweede deel van de nacht en tijdens de ochtend ontfermt ze zich over het centrale deel van België. Aangezien de temperaturen in die regio nog voldoende koel zijn en de dauwpunten tot 09:00 rond het vriespunt blijven schommelen, is algemene gladheid door enkele centimeters verse sneeuw niet uitgesloten. Hierdoor hebben we besloten om “code rood” te voorzien.

Waarschuwing code rood in het centrum van België wegens de tijdelijke accumulatie van enkele centimeters verse sneeuw. Hierdoor kan de ochtendspits flink in de war geraken.

In de provincies Luik, Namen, Limburg en Luxemburg blijft het zeker tot de middagperiode opletten geblazen voor winterse ongemakken. In het westen is het tegen het middaguur al een tijdje aan het regenen door de instroom van zachtere lucht op 850 hPa. Daar verwacht ik dat de situatie zich snel gaat stabiliseren. Opgepast: tijdens de overgang van neerslagsoort in regen, is ijzel niet uitgesloten.

sneeuwwaarschuwing 3 december

Morgen winterse neerslag

De neerslagzone die morgen sneeuw tijdens ochtendspits zal veroorzaken, trekt in de avond richting Duitsland. Tijdelijk kan het dan in de Ardennen gaan dooien door de positieve 2m temperatuur. Wat de rest van de nieuwe werkweek zal brengen, is hoogst onzeker.

TIP: lees onze winterverwachting gepubliceerd in september 2012

Een ‘subtropische’ depressie en haar locatie ten westen van de Azoren lijkt de weermodellen flink wat parten te spelen. Persoonlijk zie ik opnieuw een verkilling in het tweede deel van de week met temperaturen onder het langjarig gemiddelde en geregeld wat winterse neerslag.

Standvastig winterweer met ijsdagen is nog niet aan de orde, maar daar lijkt aan gewerkt worden op de langetermijn (afzwakkende poolwervel – opwarming stratosfeer).

Delen


Verder lezen

Alles bekijken