2 oktober 2012 - 3 min. lezen 0 reacties

In dit weerbericht wordt een kleinschalige update met de weergegevens van het Amerikaanse weermodel (GFS). Het zijn de gegevens van de 12:00 run (die omstreeks 17:30 vandaag binnenkwamen). Daarin moeten we als eerste opmerken dat de SRH (Storm Relative Helicity) beter uit de verf komt dan in de 06:00 run. Dit is positief te noemen, maar we mogen ons daar ook niet op blindstaren (aangezien deze waarde voornamelijk afhankelijk is van de positie van de straalstroom). In de run van 18:00 kan het zomaar weer anders zijn met een minder intense waarde.

KNMI guidance uit Nederland

Uit het onderstaande citaat kunnen we ons de komende 24 uur opmaken voor op en top herfstweer. We zien dat de kansen op onweer in de namiddag groeien en zeker wanneer de opklaringen in de warme sector de statische onstabiliteit de hoogte in jagen (200-300j/kg lijkt mij voldoende voor low topped supercells). Voorgaande factor (cape) is op dit moment nog de grote onzekerheid. Als we daadwerkelijk 200 tot 400 j/kg kunnen triggeren, dan wordt het spannend.

lichte cape
Mucape (most unstable) draait rond 300-400j/kg.

Blijft deze waarde lager of nihil, dan zullen ook de buien minder kunnen profiteren van de dynamische omgeving. Het citaat van het KNMI in Nederland: “Hirlam kan gevolgd worden voor de neerslag van de eerste golf. Ook de beschrijving van de neerslag van de tweede golf is vrijwel gelijk in Hirlam en ECMWF. Hirlam kan gevolgd worden. Kan veel neerslag vallen tot lokaal 20-30 mm. Morgen op de tweede golf onweerskansen.Index geeft waardes tot 80 à 90 %.”

Windschering is aanwezig

Onderstaand plaatje laat een Storm Relative Helicity zien van ruim 400 m²/s². De threshold waardes voor tornado’s liggen algemeen genomen rond de 100 m²/s². Dat lijken we dus ruim te halen met tijdens stevige buien kans op flinke windstoten en/of enkele windhozen (F0 – F1). Morgen zullen we vooral de radarbeelden in de gaten moeten houden na de doortocht van de eerste golf. Mogelijk zal dit de zone worden waarin discrete buien zich gaan ontwikkelen en/of lijnconvectie gaat optreden.

0-6 km shearwaardes
Zwel de windschering van 0-1 km als de windschering van 0-6 km is hoog te noemen.

Weersituatie 3 oktober

In de loop van de voormiddag verwacht ik vanuit het westen flinke periodes met regenval. Er kan plaatselijk meer dan 20 liter per vierkante meter vallen in een relatief korte periode. Wateroverlast in de gebieden ten westen van Brussel lijkt mij dus niet onmogelijk. In de namiddag neemt de potentiële onstabiliteit voor de tweede golf toe door de spaarzame opklaringen. De windschering kan in overlap met de lichte onstabiliteit low topped supercells genereren die lokale windschade kunnen veroorzaken.

Guidance: knmi.nl

Bron kaartjes: lightningwizard.com – estofex.org

Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.

Reacties zijn gesloten.


Verder lezen

Alles bekijken
7 Maandag stevig onweer!

Stevige onweerskansen door pittig koufront op maandag

2 dagen geleden - 6 min. lezen
4 Prognose

Weersverwachting komende dagen: fris en wisselvallig

2 dagen geleden - 5 min. lezen
1

Weersverwachting Amstel Gold Race 2024

10 april 2024 - 5 min. lezen