2 februari 2013 - 2 min. lezen 6 reacties

De huidige configuratie van weerkaarten is er één die we nog weinig hebben gezien in de winter van 2012-2013. Een noordelijke stroming voert polaire lucht aan naar de Benelux. Daar ontstaan geregeld enkele winterse buien in die vooral in de ochtend gepaard gaan met natte sneeuw. Op 1499 meter (850 hPa) daalt de temperatuur naar waarden tussen -4 tot -6°C. Onweer is tevens niet uitgesloten.

Ik zal u zelfs nog meer vertellen. Als de huidige set (00:00) weerkaarten van het Europees en Amerikaans weermodel ‘waarheid’ gaat worden, mogen we ons volgende week opnieuw opmaken voor een (heuse) winterprik.

terugkeer winter februari

Medio volgende week komt een koude put boven onze omgeving te liggen (blauwe kleur). Hierdoor koelen de bovenluchten af en wordt er WAA aan de oostelijke zijde op gang gebracht. Hetzelfde gebeurt op de Atlantische Oceaan waardoor er drukstijgingen kunnen plaatsvinden boven Scandinavië met een mogelijke verscherping van de vorst in het westen van Europa!

Weerbericht 2 februari

Vandaag nog weinig structureel winterweer (m.u.z. van de Ardennen). Op de meeste plaatsen schijnt deze ochtend zelfs de zon en wordt dat afgewisseld met wolkenvelden. De temperatuur schommelt tussen 0°C in het zuidoosten van het land en tot 5 graden in het westen. De wind waait meestal zwak tot tijdelijk matig uit noordwestelijke richtingen. Naarmate de middag dichterbij komt, wordt de buienmachine sterk geactiveerd boven het binnenland.

Vanmiddag verspreid in het land hevige (winterse) buien. Tijdens deze buien is onweer, hagel en natte sneeuw mogelijk. Het kwik is namelijk in staat om door de luchtstroming in de bui enkele graden af te koelen. Een lokale windstoot tijdens een intense bui behoort tot de mogelijkheden. Het kwik bereikt maximaal 6°C. Hou rekening met lokale gladheid door deze weerfenomenen.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken

Een nieuwe weerpluim dankzij AI

15 uur geleden - 5 min. lezen

Wat is het mysterieuze Sint-Elmsvuur?

3 dagen geleden - 5 min. lezen

Saharastof versnelt smelt in de Alpen

4 dagen geleden - 4 min. lezen