1 augustus 2012 - 2 min. lezen 0 reacties

We beleven onweerachtige tijden op dit moment. Na de onweersverwachting van gisteren is het nu tijd geworden voor een update van het weerbericht. Er nadert een koudefront vanuit Frankrijk waarop enkele onweersbuien tot ontwikkeling komen. Dankzij een hoeveelheid windschering en CAPE kunnen deze buien fel zijn.

UPDATE 16:05: onweer bevindt zich momenteel ter hoogte van Parijs in lichte intensiteit. Het lijkt erop dat de buien heel wat moeite hebben om te initiëren en daarom ook snel vervallen in gewone regenbuien met een verscholen donderklap. De komende uren zouden de buien meer kunnen profiteren van de windschering waardoor iets zwaardere cellen zouden ontstaan met mogelijk wateroverlast, hagel en/of gemene windstoten. Blijf zeker de radar volgen.

Weersverwachting deze ochtend

Vanochtend was reeds goed te merken dat er zachte lucht werd aangevoerd op zowel 2 m niveau als op 1499 m (850 hPa). Op dit moment bereikt erg zachte tot subtropische lucht deze niveaus en dat resulteert in zomerse maxima die nu reeds 25°C overschrijden. Het dauwpunt schommelt rond 16.6°C (12:40) en dat is voldoende om onweer te triggeren (hoog dauwpunt = positief voor onweer).

Op het moment van schrijven (12:45) zien we ten zuidwesten van Frankrijk reeds de eerste initiatie van onweersbuien op het koufront. Normaliter gaat deze activiteit verder in de namiddag toenemen met meerdere onweersbuien die zich gaan organiseren langs het koufront.

onweders meteox
meteox.com

De windschering (shear) neemt in de loop van de namiddag samen met onstabiliteit (cape) verder toe en dat is positief voor een clustereffect van de onweersbuien. Zo’n cluster van onweersbuien noemen we in het vakjargon een MCS en kan hevige windstoten en significante hagel veroorzaken. Vanmiddag en vanavond zijn deze kansen eerder klein, maar toch aanwezig.

Tussen 16:00 en 23:00 verwacht ik dan ook de meeste kans op onweer voor het volledige land. Dit onweer kan gepaard gaan met een flinke bliksemactiviteit, hoog neerslagsignaal (buien verplaatsen zich traag), windstoten en/of hagelstenen. Voorzichtigheid tijdens de doortocht van dergelijke buien is dus zeker geboden.

Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.

Reacties zijn gesloten.


Verder lezen

Alles bekijken
7 Maandag stevig onweer!

Stevige onweerskansen door pittig koufront op maandag

2 dagen geleden - 6 min. lezen
4 Prognose

Weersverwachting komende dagen: fris en wisselvallig

2 dagen geleden - 5 min. lezen
1

Weersverwachting Amstel Gold Race 2024

10 april 2024 - 5 min. lezen