4 juni 2015 - 4 min. lezen
16 reacties 16

Hitte en onweer. Het zijn twee handen op 1 buik in West-Europa. Om één of andere reden kan het mooie weer nooit lang aanhouden of er moet klank- en lichtspel van komen. Zo zal het ook geschieden op vrijdag wanneer een bel met onstabiele lucht over de regio van België en Nederland trekt. In deze onweersverwachting analyseren we waar en wanneer we onweer krijgen en wanneer het rustiger wordt.

We leggen de lat natuurlijk wel spectaculair hoog door te gaan stellen: “wanneer krijgen we onweer”? Onweersbuien laten zich niet gemakkelijk in een tijdsbestek stoppen waardoor u altijd een kleine nuance moet aanbrengen in onze weersvoorspellingen.

Bent u nieuw op onze website, dan kan u zich natuurlijk ook gemakkelijk verdiepen in deze parameters. Een must voor iedereen die met open mond kan genieten van bliksemontladingen of voor mensen die een hemelse schrik hebben voor dondergod Thor. Een gewaarschuwd persoon is er bij ons immers drie waard.

Waar krijgen we onweer?

Simpel, op dit moment zijn de hoogste kansen op onweer gereserveerd voor de regio’s ten noordwesten van Parijs, het westen van België en het zuidwesten van Nederland. Dat komt omdat de lijn waarop de onstabiliteit overlapt met windschering hier wat blijft trappelen. Bij een temperatuur rond 30 graden wordt deze inactieve lijn interessant om volgen. De regio’s ten oosten van Parijs-Brussel-Amsterdam zitten net iets te ver van deze convergentielijn om meteen van onweersbuien te kunnen profiteren.

wanneer krijgen we onweer

Gaat het dan niet onweren in het centrum/oosten van België-Nederland? Dat zeggen we ook niet, want uit de diverse weermodellen lijkt de convergentielijn (waarop de eerder ontstane onweersbuien zitten) op te schuiven richting het oosten. De kans zit er zelfs in dat het geheel zich gaat groeperen in een zogenaamd MCS.

  • Wist je dat een stormglas kan aangeven wanneer het slechter weer zal worden. De kristallen in de glazen stulp veranderen van vorm. ✅

Een MCS is een moeilijke naam voor een gebied met meerdere onweersbuien. Dit is iets wat stormjagers eerder vermijden omdat het veel regen veroorzaakt en vaak slechte condities om met de wagen te rijden. Aan de voorzijde van een MCS kan er wel een mooi natuurfenomeen ontstaan, een zogenaamde shelfcloud.

Wanneer krijgen we onweer?

Op vrijdag moeten we in de ochtend rekening houden met verspreid in de Benelux wat bewolking. Over centraal en noordwesten van Nederland iets meer dan elders in de Benelux. Verwachting is dan ook dat de hoge maxima in centraal en noordwest-Nederland niet worden gehaald. De onstabiliteit zal daar dus ook lager zijn. (logisch, hogere temperatuur, meer druk op de ketel). In België en Luxemburg moet het in de loop van de voormiddag opnieuw vrij zonnig worden.

We bevinden ons van origine Spaanse lucht waardoor de 2 meter temperatuur snel kan stijgen tot 25 graden en meer. Na het middaguur krijgt deze temperatuur nog een extra push en moet het mogelijk zijn om tot 30 graden te gaan. De meeste kans hierop reserveren wij voor de gebieden grenzend aan de Frans-Belgische grens en het noordoosten van België. Ook de regio rond Luxemburg doet aardig mee.

temperatuurverwachting vrijdag

Vanaf 15:00 in de namiddag blijft de onweerkans stijgen boven Frankrijk. Zoals eerder gezegd in deze blogpost moeten de onweersbuien ontstaan op de convergentielijn boven NW-Frankrijk. Dit lijkt rond dit tijdstip te gebeuren met in no-time een hoog aantal bliksemontladingen op geïsoleerde buien.

Ons team van weerspecialisten volgt de weersituatie op de voet. Visueel zullen deze onweersbuien mooier zijn dan wat later in de avond ontstaat boven België.

trekrichting buien

Wanneer we richting de avondperiode gaan (19:00 tot 23:00) trekken onweersbuien vanuit het zuidwesten van België richting het noordoosten van Nederland. De treksnelheid van deze exemplaren ligt vrij laag waardoor een bui lokaal veel neerslag op korte tijd en dus ook wateroverlast kan veroorzaken.

Een bijkomend en misschien wel nog groter probleem is de kans op hagel. Huidige en laatste weerdata simuleert waardes tussen 2 tot 5 centimeter. U kent het verhaal van vorig jaar nog (Wingene en Lichtervelde).

Wees hierop voorbereid en hou de hagelradar alsook de onweerradar pagina bij de hand. Dat zijn uitstekende bronnen om de intensiteit van naderend onweer in te schatten.

Sommige linkjes bevatten affiliate

Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.


Verder lezen

Alles bekijken

Schadelijke nachtvorst op komst

1 uur geleden - 2 min. lezen
2

Weersverwachting Luik-Bastenaken-Luik 2024

3 dagen geleden - 5 min. lezen