12 augustus 2015 - 4 min. lezen 5 reacties

De zomer wordt tot nu toe gekenmerkt door droge en warme periodes. Allemaal veroorzaakt door uitlopers van het hogedrukgebied nabij de Azoren (regio ten zuidwesten van Portugal). Zoals eerder beschreven op deze weerblog gaat een klein lagedrukgebied een poging ondernemen om de zomer op te blazen. Dat gebeurt in de loop van donderdag met de vorming van regenbuien met lokaal hevig onweer. Doordat het weken aan een stuk vrij droog is geweest, is de kans op wateroverlast (vrij) groot. De bodem blokkeert overvloedige regenval zoals een spiegel waardoor riolen maar beter voorbereid zijn tegen een wolkbreuk.

Voorwaarschuwing hevig onweer

De grote lijnen van het onweer worden reeds enkele dagen goed geschetst door quasi alle weermodellen. Daarbij moet de zone ten westen van de lijn Antwerpen, Brussel en Charleroi extra opletten. Het Amerikaans weermodel berekent in deze zone de vorming van onweersbuien in de late namiddag (tijdvak tussen 15:00 en 17:00). Op dat moment is de temperatuur het hoogst (gemiddelde waarde tussen 28 en 30 graden) en kunnen buien heel gemakkelijk doorgroeien tot enkele kilometers hoog (10 tot 15 km) waardoor ze ook elektrisch geladen worden.

Om het éénvoudig te houden hebben we de zone morgen ingedeeld in 3 niveaus waarbij de gele kleur de minst actieve weersituatie bevat. In de oranje en rode zone voorzien de weermodellen de meest actieve onweersbuien inclusief wateroverlast (PW van lokaal 40 tot 60 liter per vierkante meter). Gelukkig zien we ook de windsnelheid op enige hoogte (700 hPa) van 24 m/s wat zou betekenen dat onweersbuien relatief snel een bepaalde regio gaan verlaten.

Waardevolle artikelen

donderdag hevig onweer

Zone 1: kans op verdwaald onweer waarbij in de beginperiode de cel wat kleine hagel kan lossen.

Zone 2: zone waarin de onstabiliteit in de vorm van SBcape (1500 joule/kg)  toenadering zal zoeken tot de dynamische kant van het verhaal. Buien kunnen hierdoor een sterkere stijgstroom verkrijgen wat de kans op grotere hagel en wateroverlast doet stijgen. In zone 2 en 3 zijn hagelstenen mogelijk van 2 tot lokaal 4 cm als uiterste waarde.

Zone 3: in deze zone moet rekening houden met ofwel georganiseerde buien in de vorm van een multicell en/of geïsoleerde exemplaren die met een aardige windschering in de onderste 6 km van de atmosfeer ook randfenomenen kunnen veroorzaken. We denken dan in eerste plaats aan een valwind (downburst) waarbij de windsnelheid gemakkelijk 90 km/h kan overschrijven.

In geval dat de 0-1 km windschering in de vooravond toeneemt, is een windhoos ook niet uitgesloten. Zeker doordat het LCL-niveau daalt naar 100 tot 300 meter richting 19:00 – 20:00. Grootste kans daarop in het NW van Frankrijk.

Wateroverlast niet uit te sluiten

Zoals eerder vermeld in bovenstaande alinea’s is de kans op wateroverlast niet te verwaarlozen. Weermodellen berekenen vooral later in de namiddag, avondperiode een gerede kans op problemen door overvloedige neerslag. Onderstaande weerdata is respectievelijk afkomstig van het Amerikaans- en Europees weermodel.

Beide weersverwachtingen gaan voor 20 mm op heel wat plaatsen in de provincie West-Vlaanderen en het NW van Frankrijk (vooral ECMWF berekent de neerslag een stuk zuidelijker).

neerslagbom donderdagnamiddag
Potentiële hoeveelheid ruim boven 25 mm (GFS).
veel neerslag in ECMWF weermodel
Europees weermodel ECMWF berekent neerslag zuidelijker.

Kans op “plank wolk” of shelf cloud

Het is niet geheel onlogisch dat de meest individuele onweersbuien ontstaan boven NW van Frankrijk om zich vervolgens snel te organiseren in een complex met meerdere cellen. Dit naar analogie van het onweer op 25/26 mei 2009 waar een grote klonter met veel buien over de Benelux trok. In de omgeving van Oost-Vlaanderen was er toen een embedded supercell ontstaan die hagelstenen veroorzaakte van enkele centimeters diameter. Dat scenario van hagel gaan we morgenavond vermoedelijk niet herhalen (indices tonen dat niet aan).

Aan de voorzijde van zo’n complex of MCS moet u zeker eens naar buiten kijken, want de kans op een “plank wolk” of shelf cloud wordt dan een stuk groter. U kan deze wolkenformatie herkennen door het lijnenspel in de wolken. Natuurlijk niet te lang staan kijken, want het onweer komt razendsnel dichterbij. Hieronder een klassiek voorbeeld van een shelfcloud die werd gefotografeerd door 1 van de stormjagers van NoodweerBenelux.

nwbnl©
Voorbeeld “plank wolk” door Nenah in Amerika.

Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.


Verder lezen

Alles bekijken
10

Natte lente na een El Niño-winter

3 dagen geleden - 7 min. lezen

Winters slotoffensief in de Alpen

4 dagen geleden - 4 min. lezen