14 mei 2014 - 2 min. lezen 0 reacties

U heeft het deze namiddag gemerkt? Onze website heeft een iets andere lay-out meegekregen met belangrijke artikels aan de linkerzijde en aan de rechterzijde de laatste reacties van onze leden. Wat daarbij ook opvalt is de zoekbalk rechtsboven de website. Deze wordt sinds 5 februari 2014 door 32% van onze vaste bezoekers gebruikt om informatie op te zoeken. Waarvoor dank!

Het kwik zit in de lift

Valt het u nu stilaan ook niet op… Amper sneeuw in de winter, temperaturen in datzelfde seizoen vaak boven het langjarig gemiddelde en vaak periodes met forse buien. Het klimaat lijkt in Europa anno 2014 toch echt een slag van de molen te hebben gekregen en dat wordt de komende dagen nog maar eens in de verf gezet. Zo zien we vanaf komend weekend een impuls van hogedruk ontstaan boven de Atlantische Oceaan. Tegelijkertijd zakt een depressie aan de oostelijke flank richting het zuiden.

Zomers intermezzo volgens GFS

waa mei 2014

Voor de mensen in West-Europa vormt dat een klassieke situatie waarbij warme lucht aan de voorzijde van die depressie naar het noorden wordt gestuwd (of ook wel WAA genoemd in het vakjargon). Lucht wordt als het ware onttrokken aan het Afrikaans continent en via een zwakke zuidelijke stroming richting onze regionen getransporteerd.

Toenemende kans op onweer

Bovengenoemde WAA (warmte-advectie) uit het zuiden is in de zomerperiode vaak verantwoordelijk voor kortstondige hitte-impulsen boven de Benelux. Traditioneel gevolgd door het fameuze klank- en lichtspel (heerlijk om deze termen na maanden van onthouding nog eens te gebruiken in een artikel 😉 ). Het spreekt voor zich dat details over het waar en wanneer nog niet voor vandaag zijn. Dat zal iets zijn voor vrijdag of zaterdag, dus hou zeker uw online bron voor onweer in de gaten 😉

maximale temperatuur 19 mei

Een goede graadmeter om de werkelijke waarde van de temperatuur (maxima en minima) te volgen is het bekijken van de weerpluim. Deze wordt dagelijks omstreeks 22:39 ververst op onze website via temperatuur Nederland. Daar kan u de weerpluim vinden voor zowel De Bilt in Nederland als voor Brussel in België. Hoe meer groene lijntjes richting 25°C, hoe groter de kans is dat op die termijn ook deze waarde wordt gehaald (extra informatie staat op die pagina).

Delen


Verder lezen

Alles bekijken
Bekijk hier het weer voor de komende dagen!

Weersverwachting komende dagen: na wisselvalligheid droger halfweg de week

3 uur geleden - 3 min. lezen
6

Onweerskans zaterdag 20 juli 2024

2 dagen geleden - 2 min. lezen