182

Het blijft zeer zacht en droog weer de komende tijd. Regenzones komen er niet of nauwelijks aan te pas en de zon krijgt ruimte om nog meer te schijnen. Het is pas vanaf volgende week dat de kans op neerslag toeneemt, maar ook dan lijken de hoeveelheden eerder beperkt.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s uploaden.

Actueel weerbeeld Europa

De komende dagen ontstaat een krachtig hogedrukgebied boven Centraal-Europa aan de voorzijde van een diepe trog op de Atlantische Oceaan. De straalstroom meandert sterk en de Benelux komt aan de zachte kant ervan te liggen. De import van subtropische luchtmassa’s draait op volle toeren met temperaturen die tot 15 graden kunnen klimmen.

Krachtig hogedrukgebied boven Centraal-Europa

De neerslagzones moeten daardoor een grote bocht maken en bereiken een groot deel van het vasteland niet. Aangezien deze vasthangen aan de lagedrukgebieden, kan op eenzelfde manier een onderscheid gemaakt worden. Het blijft dus (zeer) zacht en droog.

Neerslagzones maken een grote bocht

Weersverwachting komende dagen

Donderdag start lokaal nog met enkele wolkenvelden, maar geleidelijk komt de zon meer tevoorschijn. In de loop van de dag volgt een afwisseling van wolkenvelden en opklaringen. De wolkenvelden kunnen in het noorden van Nederland hardnekkiger zijn. De maxima liggen tussen 10 en 14 graden. Lokaal is 15 graden mogelijk. Er staat een zwakke tot matige wind uit het zuidwesten.

Maxima op donderdag 10 november

In de nacht van donderdag op vrijdag kan uitgebreid nevel en/of mist ontstaan. Zeker in het zuiden van België is de kans daarop groot, maar ook elders kan dit voorkomen. Daar beginnen we dan ook vrijdag mee. In de loop van de dag raakt het ochtendgrijs vanuit het zuiden opgeruimd, maar op sommige plekken kan het tot na de middag duren. Vervolgens zijn er brede opklaringen, met enkele hoge wolkensluiers. De temperaturen blijven ongeveer hetzelfde als donderdag en schommelen tussen 11 en 14 graden.

Maxima op vrijdag

Ook in het weekend blijft het zacht en droog novemberweer. Op zondag kan er iets meer bewolking binnensijpelen, maar het blijft overal droog. De temperaturen blijven schommelen rond 15 graden, wat ongeveer 4-5 graden boven normaal is.

Weersverwachting langere termijn

De weerpluim van het Amerikaanse weermodel toont aan dat het al zeker tot en met zondag droog zal blijven. Daarna vergroot de kans op wisselvalliger weer, maar de hogedrukgebieden zijn nooit veraf. Dit is duidelijk te zien aan de beperkte neerslaghoeveelheden. Meer nog, de meest recente runs van de weermodellen laten een krachtig hogedrukgebied ontstaan boven Scandinavië, met mogelijk vanaf midden volgende week temperaturen rond of zelfs onder 10 graden. Wordt vervolgd…

Weerpluim Amerikaanse weermodel

Delen


Verder lezen

Alles bekijken