85

De tijden zijn ooit anders geweest. Maar nu, anno 2023, noemen we temperaturen rond en net boven het vriespunt licht winterweer. Dit weertype houdt de komende dagen nog aan, alvorens we vanaf en na het weekend te maken krijgen met een verzachting. Voor het echte wintergevoel raden we een trip naar de Ardennen aan waar op de hogere toppen tot meer dan 20 cm sneeuw ligt. En die sneeuwlaag houdt de komende dagen stand.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s uploaden.

Licht winterweer houdt aan

Hogedruk met een kern ten noorden van de Benelux levert in de wintermaanden meestal kouder weer op. Zo ook nu. De wind zat de afgelopen dagen in de NO-hoek met aanvoer van polaire lucht, weliswaar via een hele omweg. Bij het begin van deze licht winterse episode viel er in het oosten ook sneeuw, die zeker in de Ardennen/Voerstreek kon accumuleren tot 15-20 cm en zelfs lokaal nog meer. Toch heerst in de Lage Landen, m.u.v. de Ardennen dat de winterprik niet echt sterk was, en terecht.

Op en top winterweer in Duitstalig België. (Meteo Belge)

Door een persistent stratus veld koelde het zelden echt goed af waardoor de vorst beperkt bleef (soms zelfs geen vorst). Dat is toch een heel ander gevoel dan matige vorst op een sneeuwdek. De reden voor de stratus is welbekend: veel vocht, een zwakke zon, en een stevige inversie waardoor het vocht geen kant uit kan.

Dik pak sneeuw in de Ardennen

In de Ardennen ligt momenteel een sneeuwlaag van 20 tot lokaal 30 cm. 5 skicentra en 15 langlaufcentra zijn de hele week geopend. Een zegen voor de Belgische skigebieden en langlaufpistes die dus nog eens konden openen voor meerdere dagen achter elkaar. Het zal deugd doen!

Sneeuwhoogte op 25 januari 2023.

De komende dagen houdt het licht winterse weer stand

Het licht winterse weer blijft nog enkele dagen kamperen in de Benelux. Met uitzondering van donderdag, liggen de temperaturen iets onder het langjarig gemiddelde en kan het ‘s nachts licht vriezen. Tijdens de nacht op donderdag kan er ook wat sneeuw vallen in het zuidoosten, en ijzel in het centrum van de Benelux. De sneeuwlaag in de Ardennen blijft dus wel liggen, en groeit zelfs terug een beetje aan tegen het weekend.

Volgende week zachter

De tendens voor volgende week is duidelijk zachter. We krijgen een meer westen-wind weertype met licht wisselvallig weer, wat meer wind uit het zuidwesten, en temperaturen die stijgen tot 5-7°C. Of dat ook meer zon zal betekenen is nog maar de vraag. Zo zien we de kans op regen volgende week ook weer toenemen. De kans op nachtvorst zal ook sterk afnemen. In de Ardennen houdt het licht winterse weer nog wel enige tijd aan. Ik verwacht dan ook niet dat de sneeuwlaag daar meteen zal verdwijnen.

Weerpluim komende periode.

Winterse signalen voor de lange termijn

Op de lange termijn zie ik niet meteen gunstige signalen. Ten eerste, de SSW waarover eventjes sprake was, komt er niet. De SPV verzwakt wel, maar de invloed hiervan op het Europees weerbeeld zal beperkt blijven.

Geen SSW en ook een intensivering begin februari. (Bron: weatheriscool)

Ten tweede lijken lagedrukgebied, gedreven door de jetstream, een noordelijke koers te nemen en stijgt de luchtdruk in het zuidwesten van Europa. Dat zijn signalen die eerder wijzen op een overgang naar een W-ZW circulatie met hogere temperaturen en meer neerslag. We wachten het af, maar de winterse signalen voor begin februari staan op oranje/rood.

Stevige west-circulatie begin februari bij ECMWF.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken