1296

Het is december, dus onze rubriek winterse signalen start opnieuw! Het zat al enkele dagen in de weermodellen en nu zijn we er ook echt aan begonnen. December is duidelijk met een koele start begonnen waarbij de maxima tussen 0 en 5 graden liggen. Ook de komende dagen blijft het kwik daarrond schommelen met af en toe een zwakke neerslagzone die passeert met kans op wat winterse neerslag. Blijft de koele lucht nog even bij ons hangen?

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s uploaden.

Actueel weer in Europa

Een zeer krachtig en uitgebreid hogedrukgebied bevindt zich boven Scandinavië. Aan de zuidflank daarvan wordt koele lucht richting de Benelux gestuurd. Deze lucht bevat echter veel vocht en er zitten ook enkele hoogtelaagjes of restanten van neerslagzones in verborgen. Dit levert een bewolkt beeld op in een groot deel van Centraal-Europa en Oost-Europa. De maxima liggen aldaar wel rond of onder het vriespunt met af en toe wat sneeuwval. Een koele start voor december!

Actuele luchtdruksituatie op vrijdagochtend 01:00

Het satellietbeeld van Europa geeft de (grote) hoeveelheid lage bewolking duidelijk weer. Behalve langs de Middellandse zee en in delen van Rusland is de bewolking wat opengebroken. Deze wolken verhinderen ook de vorstkansen de komende dagen bij ons.

Zeer veel wolken in Europa

Weersverwachting Benelux komende dagen

Het ziet er naar uit dat de bewolking die boven een groot deel van Europa hangt, de komende tijd niet veel gaat verschuiven. Dit betekent dat het de komende dagen in de Benelux ook eerder zwaarbewolkt zal blijven met af en toe kans op een opklaring. Het is pas vanaf dinsdag of woensdag dat de kans op wat opklaringen groter wordt omdat er meer beweging in de atmosfeer komt. Er staat meestal een zwakke tot soms matige wind uit noordoostelijke hoek. De temperaturen liggen dit weekend tussen 0 en 5 graden. Zaterdag en zondag kan het op de hoogste plekjes in België zelfs lichtjes blijven vriezen overdag en kan er wat lichte winterse neerslag vallen. In de Ardennen is dat wat lichte sneeuw, elders is dat een mix van smeltende sneeuw of motregen.

  • Zelf kijken of ergens sneeuw valt? Dat kan via de webcams op onze site!
Maxima op zaterdag 3 december
Maxima op zondag 4 december
Maxima op maandag 5 december
Maxima op dinsdag 6 december

Ook na het weekend blijft de koele start van december nog aanhouden. De maxima liggen eerder aan de lage kant, al komt op hoogte iets zachtere lucht opzetten. Aan de grond vertaalt zich dat in maxima rond 5 graden of zelfs iets erboven langs de kust. Vooral op maandag trekt ook een zwakke neerslagzone van het zuiden naar het noorden over de Benelux. De kans op winterse neerslag is klein door de hoge temperaturen aan de grond en in de hoogte, maar we houden dit natuurlijk in de gaten.

Weer op langere termijn en winterse signalen

Na het weekend schuift het hogedrukgebied geleidelijk retrograads naar Groenland. Vanuit het noordpoolgebied kan dan ook koude lucht afzakken richting Scandinavië en eventueel ook later naar onze contreien. Deze ontwikkeling heeft echter nog wat voeten in de aarde aangezien een kleine verandering grote verschillen in temperatuur kan opleveren. Het Europese weermodel laat de kou bijvoorbeeld veel westelijker uitzakken dan het Amerikaanse weermodel. Belangrijk is dat het laag boven Frankrijk/Spanje richting het noordoosten trekt om nog koudere lucht aan te zuigen. Als het laag daar blijft tollen, kan eventueel zachte lucht naar het noorden komen. We blijven deze ontwikkelingen natuurlijk volgen.

Luchtdruksituatie op 7 december

In de weerpluim is dit beeld duidelijk aanwezig. Vanaf woensdag vergroot de onzekerheid en neemt het aantal leden boven 5 graden toe. Echter blijft het merendeel van de leden rond 5 graden schommelen en koelt het zelfs nog verder af. Voorlopig lijkt het koele scenario (koude lucht uit het noorden) dus te winnen, maar voorzichtigheid is nog steeds geboden. Een west-based negatieve NAO is nog steeds niet uitgesloten en betekent vaak een opstoot van zachtere lucht uit het zuidwesten!

Weerpluim van het Amerikaanse weermodel met toenemende onzekerheid

Winterse signalen

De weerkaarten spreken voor zich en winterse signalen zijn zeker aanwezig in de weerkaarten en weerpluimen. Deze zijn een gevolg van een samenspel tussen ENSO (einde La Niña) en de MJO (gunstige fase). Daardoor is er sprake van een ontkoppeling tussen de polar vortex in de stratosfeer en troposfeer. De komende 10 dagen blijft deze ontkoppeling nog een tijdje bestaan en krijgt de straalstroom geen vat op ons weerbeeld. De hogedruk blijft nog een tijdje rondwandelen in de ruime regio rond Groenland. Dat is ook het beeld dat EC46 ons schetst. Daarbij blijft de kans dus aanwezig dat het koelere weer blijft aanhouden! Een nieuwe update volgt aanstaande dinsdag!

Het hogedrukgebied blijft in de regio van Groenland rondhangen, al schuift het wel meer op naar het westen

Delen


Verder lezen

Alles bekijken