134

Afgelopen uren werd het zuiden van Nederland en het noordoosten van België getrakteerd op een hele reeks buien die door de lage temperatuur ook sneeuw hebben veroorzaakt. Deze buien waren niet gekoppeld aan een lagedrukgebied, maar eerder aan een kleinschalige trog. Op grotere hoogte is het dan erg koud waardoor allerlei buien kunnen ontstaan en ook kunnen clusteren. De andere gebieden in de Benelux bleven buiten het vizier van het winters geweld. Enkele sfeerbeelden.

Winterse neerslag

De sneeuw komt niet helemaal onverwacht. Onze weerman Nicolas had in zijn extra weervideo op donderdag winterse neerslag verwacht. Door het traject van de buien en de constante aanvoer van wolken kon het kwik op vrijdag nauwelijks stijgen in bepaalde gebieden. Door nieuwe buien bleef de neerslag meestal als sneeuw vallen. Zo is er inmiddels op veel plaatsen in het zuidoosten van Nederland een pak sneeuw gevallen. Meetwaarden gaan van 5 tot lokaal 10 cm.

Meetwaarden registreren op de Belgisch/Nederlandse grens gemiddeld 5 tot lokaal 10 cm. Op de Ardense toppen ligt een sneeuwdek van lokaal 15 cm waardoor skiën mogelijk is.

Ook in België is er flink wat sneeuw gevallen. Vooral de gebieden in het oosten van Antwerpen, Limburg en Luik werden getrakteerd op een vers pakket sneeuw. Daar ligt op sommige plaatsen ook 5 tot 10 cm sneeuw. Vooral het oosten van de provincie Antwerpen heeft veel sneeuwpret op dit moment.

Koude nachten

De sneeuwval kan ervoor zorgen dat de komende nachten extra koud zullen verlopen in de betrokken gebieden. We verwachten dat het gebied met neerslag vanuit Nederland over België zal trekken en daar voor het westen vooral regen zal opleveren. Na de passage van de neerslagzone zal het kunnen afkoelen onder leiding van opklaringen. In de Ardennen stijgt de kans op strenge vorst en dat is ook niet geheel uitgesloten in de gebieden waar het vandaag tot 5-10 cm sneeuw kwam.

Het Nederlands weermodel HARMONIE laat het komende nacht flink afkoelen op diverse plaatsen met opnieuw algemene gladheid tot gevolg. In de Ardennen kan het kwik zakken tot -5°C, maar met de huidige winterse setting zou het ons niet verbazen dat dit lager zal zijn.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken
Bekijk hier het weer voor de komende dagen!

Weersverwachting komende dagen: na wisselvalligheid droger halfweg de week

2 uur geleden - 3 min. lezen
6

Onweerskans zaterdag 20 juli 2024

2 dagen geleden - 2 min. lezen