15 april 2022 - 3 min. lezen
0 reacties 0

Wetenschappers aan de universiteit van Colorado hebben in hun nieuwe berekeningen een onheilspellende conclusie. Het Atlantisch orkaanseizoen zal wellicht weer actiever zijn dan voorgaande jaren. Wetenschappers verwachten 19 stormen die een naam zullen krijgen, waarvan 9 zich zullen ontwikkelen tot orkanen. In de verwachting zullen er 4 van deze orkanen een kracht hebben die de drempel van major hurricane zullen overschrijden. Het orkaanseizoen begin meestal vanaf juni en kan aanhouden tot laat in november. Slecht nieuws dus voor de kustbewoners van de Caraïben en de kustlijn van Noord-Amerika mocht dit scenario gevolgd worden.

Hogere zeewatertemperatuur en gebrek aan El Niño

Het is algemeen geweten dat een hogere zeewatertemperatuur ervoor zorgt dat onweersbuien en grootschalige stormen meer energie kunnen opslorpen. Dit jaar zal de temperatuur ten oosten van Amerika opnieuw hoger liggen dan normaal waardoor de lagedrukgebieden zich al snel kunnen organiseren. Tevens is er een gebrek aan El Niño condities waardoor de windschering in de hogere luchtlagen zich moeilijk kan manifesteren. Dit gebrek aan windschering zorgt er op haar beurt voor dat orkanen niet meteen uit elkaar worden getrokken.

Een intense orkaan gefotografeerd vanuit de ruimte. Deze lagedrukgebieden slorpen alle energie op vanuit het warme zeewater. Soms veroorzaken ze ook tornado’s.

Gebaseerd op statische berekeningen

Voor wetenschappers is het altijd moeilijk om een weersverwachting te maken in de toekomst. Hiervoor kunnen ze gelukkig wel vertrouwen op historische weerdata. Zo hebben de wetenschappers aan de universiteit van Colorado tot 150 jaar aan weergegevens. Ze gebruiken enkel de laatste 40 jaar aan weerdata om hun statistisch weermodel op te ‘trainen’. Ze doen dit vooral omdat er in de afgelopen jaren betrouwbare en nauwkeurige data beschikbaar is zoals ‘high resolution ocean temperature data’.

Tips bij dreiging van orkanen?

In Europa zijn orkanen een grote zeldzaamheid. Meestal krijgen we hier te maken met restanten van de echte zware jongens/dames in het westen van de Atlantische Oceaan. Dat komt omdat deze tropische systemen hier snel aan kracht verliezen door het koude zeewater. Voor de mensen in Noord-Amerika is dit een volledig ander verhaal en worden vaak volgende tips in TV en weerbulletins meegegeven:

  • Maak een evacuatieplan. Veel mensen kiezen om een ‘escape-route’ op te maken en te communiceren met familieleden naar waar ze zullen rijden om elkaar daar te ontmoeten.
  • Maak een go-kit klaar. Bij de evacuatie kies je best voor reserve autosleutels, voorraad aan medicijnen, belangrijke documenten (verzekering, bewijs eigenaar woning), zaklamp, genoeg cash (veel automaten werken namelijk niet na de doortocht van een orkaan), regenkledij,…
  • Hou een checklijst bij de hand. Het Rode Kruis heeft er één opgesteld.
  • Neem de waarschuwingen serieus. Volg de weerbulletins op TV, Youtube en radio. Wanneer de situatie levensbedreigend is, dan is het vaak al te laat om te evacueren.
Schade na de doortocht van een actieve orkaan!

Sommige linkjes bevatten affiliate

Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.


Verder lezen

Alles bekijken