0

Komende zondag, 31 maart, staat de Ronde van Vlaanderen 2024 op het programma. Hier kijken de wielerliefhebbers al weken naar uit. Voor de mannen is het de 108e editie. Voor de vrouwen is het de 21e editie. Vorig jaar reed Tadej Pogacar iedereen op een hoop bij de mannen. Dit jaar doet hij niet mee. Dit maakt de weg vrij voor een overwinning van Mathieu van der Poel, zeker nu Wout Van Aert er helaas ook niet bij is door zijn valpartij afgelopen woensdag in Dwars door Vlaanderen. Wat voor weer mogen de renners en rensters verwachten? Zon, regen of wind? Of misschien wel alle drie?

Parcours van de Ronde van Vlaanderen 2024

Mannen

Om 10:00 uur op zondag start de mannenwedstrijd vanaf het Steenplein in Antwerpen. Het parcours van de Ronde van Vlaanderen 2024 voor mannen telt 270,8 km. De organisatie heeft besloten om de Kortekeer en de Kanarieberg uit het parcours te schrappen. Dit om de wedstrijd veiliger te maken. In totaal staan er 17 beklimmingen en 7 kasseistroken op het programma. Na ongeveer 100 km hobbelen de renners over de eerste twee kasseistroken, te weten de Lippenhovestraat en de Paddestraat.

Finale

Na 136 km doemt de Oude Kwaremont voor het eerst op en dan bevinden we ons de klassieke finale. Ongeveer 80 kilometer later, met daarin 8 beklimmingen en 3 kasseistroken komen de renners opnieuw aan bij de Oude Kwaremont. Er is op dat moment nog zo’n 55 km te koersen. Na de tweede keer Oude Kwaremont komen de vermoeide renners aan bij de historische Paterberg. Dit is vaak het punt waar vuurwerk te zien is, ook omdat de Koppenberg hierna al snel opdoemt.

Met nog 16 km te gaan komen de renners voor de derde en laatste keer aan bij de Oude Kwaremont. In de tussentijd komen ze nog twee kasseistroken en drie beklimmingen tegen. Na 3,5 km moeten de renners nog één keer alles geven op de Paterberg. Na de top van de Paterberg volgen nog ruim 13 vlakke kilometers naar de finish in de Minderbroedersstraat in Oudenaarde. De verwachte finishtijd is 16:30 uur voor de mannen.

Parcours van de Ronde van Vlaanderen 2024 voor mannen
Het parcours van de Ronde van Vlaanderen 2024 voor mannen (bron: Ronde van Vlaanderen)

Vrouwen

De start van de vrouwenwedstrijd is op zondag om 13:25 uur. Zowel de start als de finish van de Ronde van Vlaanderen 2024 voor vrouwen ligt op de Markt in Oudenaarde. Het parcours bedraagt 163,0 kilometer. In totaal staan er 12 beklimmingen en 7 kasseistroken op het programma. Overigens vinden we de helft van de beklimmingen terug in de laatste 45 km.

Waar de mannen in de eerste 100 km geen kasseistrook tegenkomen, is dit bij de vrouwen al na slechts 9 km. Hierna is het een periode wat rustiger, met in 75 kilometer de beklimming van de Wolvenberg en vier kasseistroken. De rensters zijn dan op de helft. In 14 kilometer volgen vier beklimmingen.

Finale

Na een korte periode van rust bereiken we de finale. Met nog 45 km te gaan doemt de Koppenberg op, waarna in korte tijd twee heuvels en twee kasseistroken overwonnen moeten worden. Iets minder dan 20 km voor de finish krijgen ook de vrouwen te maken met de Oude Kwaremont en even later met de Paterberg. Na de Paterberg is het, net als bij de mannen, ruim 13 kilometer naar de finish op de markt in Oudenaarde. Naar verwachting komt de winnares rond 18:00 met de handen in de lucht over de finish.

Parcours van de Ronde van Vlaanderen 2024 voor vrouwen
Het parcours van de Ronde van Vlaanderen 2024 voor vrouwen (bron: Ronde van Vlaanderen)

Weersverwachting Ronde van Vlaanderen 2024

Voormiddag

De start van de Ronde van Vlaanderen 2024 vindt zoals gezegd plaats om 10:00 uur. Tijdens de start is het zo’n 9 graden, wat al verraadt dat het een relatief warme editie gaat worden. Rond de start zou het nog nevelig of mistig kunnen zijn, maar dit trekt snel op en in de ochtend zijn opklaringen aanwezig over de regio.

Vanuit het zuiden wordt de bewolking gedurende de ochtend echter steeds dikker. De wind is matig en waait uit het oosten (3 Bft). 

Maximale temperatuur op zondag 31 maart volgens GFS
Maximale temperatuur volgens GFS
Onweerskans op zondag 31 maart volgens GFS
Ook GFS berekent een onweerskans op zondag

Namiddag

In de middag verandert het een en ander. De zon verdwijnt en de bewolking neemt de overhand. De wind trekt in de middag aan om windkracht 4 te bereiken. De temperatuur evolueert uiteindelijk naar 16 graden, wat een paar graden te warm is voor de tijd van het jaar. En dan de regenkans. Een hoogtelagedrukgebied komt vanuit Frankrijk naar het noorden getrokken, waardoor de atmosfeer onstabiel wordt boven België. De verschillende weermodellen zijn het nog niet met elkaar eens.

Onzekerheid in neerslagverwachting

Zo laat het Europese weermodel ECMWF een aantal buien ontstaan in de middag (vanaf 12u), met kans op onweer en trekken over het parcours in de loop van de middag. In de avond bereikt een regengebied Vlaanderen. Het Duitse weermodel ICON wil echter niet veel weten van de buien en berekent alleen het regengebied, wat aan het einde van de middag het parcours van de Ronde van Vlaanderen 2024 bereikt (vanaf 17u).

Wel zien we ook hier een onweerskans terug. Het Amerikaanse weermodel GFS zit ongeveer tussen ECMWF en ICON in. GFS laat in de loop van de middag namelijk een paar buien ontstaan, waarna het regengebied snel volgt (vanaf 17u). Ook GFS laat een kleine kans zien op onweer.

Onze weerdienst gaat op dit moment uit van het scenario van het Europese weermodel, met dus kans op een aantal (onweers-)buien tijdens de Ronde van Vlaanderen 2024. Maar het wordt ook even afwachten waar de verschillende fijnmazige weermodellen mee op de proppen komen de komende dagen.

Fijnmazige modellen kunnen kleinschalige processen, zoals convectie, in het model oplossen, terwijl dit in de globale modellen geparameteriseerd is. Even afwachten dus!

Mocht het inderdaad tot regen komen, dan zal het ervoor zorgen dat de Ronde van Vlaanderen 2024 extra spectaculair wordt. Gaan Mathieu Van der Poel en Lotte Kopecky hun favorietenrollen waarmaken, of gaat een outsider met de winst aan de haal? We wensen jullie heel veel kijkplezier!

Neerslagverwachting Ronde van Vlaanderen 2024 volgens ECMWF
Neerslagverwachting volgens ECMWF (16u)
Neerslagverwachting Ronde van Vlaanderen 2024 volgens ICON
ICON (16u)
Neerslagverwachting Ronde van Vlaanderen 2024 volgens GFS
GFS(16u)

Delen


Verder lezen

Alles bekijken