3 april 2024 - 5 min. lezen
1 reacties 1

Dit weekend staat Parijs-Roubaix 2024 op het programma. Voor de mannen, die op zondag rijden, is het de 121e editie. Ook de dames rijden Parijs-Roubaix, op zaterdag. Parijs-Roubaix heeft ook wel de bijnaam “L’Enfer du Nord”, ofwel “Hel van het Noorden”. Wordt het (net als tijdens de Ronde van Vlaanderen) glibberen en glijden over de kasseien, of moet het peloton rekening houden met stofwolken?

Parcours van Parijs-Roubaix 2024

Mannen

Sinds 1896 wordt Parijs-Roubaix al gereden. De route van Parijs-Roubaix 2024 kent een lengte van 259,9 kilometer. De renners starten om 11:25 uur in Compiègne, 80 kilometer ten noorden van Parijs. Dit is al het geval sinds 1968. De eerste 100 km zijn voor de renners om een beetje op te warmen. Ze krijgen nog niet te maken met kasseistroken.

De eerste van 29 kasseienstroken, Troisvilles à Inchy, dient zich aan na precies 96 km. In totaal moet het peloton ruim 55 km over kasseien afleggen. De bekendste stroken zijn ongetwijfeld Trouée d’Arenberg, het Bos van Wallers, Mons-en-Pévèle en de Carrefour de l’Arbre. Na de Trouée d’Arenberg moeten de renners nog een slordige 100 km volmaken.

Vlak na de Trouée d’Arenberg hobbelen (of glijden) de renners over het Bos van Wallers. Na deze kasseistrook is het een komen en gaan van kasseistroken, met maar liefst 4 stroken in 17 km. Als de renners dachten dat ze hierna even op adem konden komen, komen ze bedrogen uit.

Finale

De geliefde, maar ook gevreesde Mons-en-Pévèle doemt op, met nog iets minder dan 50 km te gaan. Na Mons-en-Pévèle krijgen de renners nog eens 7 kasseistroken voor de kiezen. De laatste kasseistrook waar renners echt het verschil kunnen maken is de Carrefour de l’Arbre. Mathieu van der Poel reed hier vorig jaar (samen met Wout Van Aert, die later lek reed) weg van de anderen. Na de Carrefour de l’Arbre is het nog 15 km tot Roubaix.

Wanneer de renners aan het einde van hun krachten zijn, komen ze aan bij de Vélodrome André Pétrieux. Hier moet nog 1,5 ronde (600 meter) afgelegd worden, voordat de winnaar rond 17:15 uur met zijn armen in de lucht over de streep komt (als dat nog lukt).

Het parcours van Parijs-Roubaix 2024 voor mannen (bron: Paris-Roubaix)

Vrouwen

2021 markeerde het jaar dat de dames voor het eerst Parijs-Roubaix reden. Dit jaar is dus de 4e editie. De route van Parijs-Roubaix 2024 voor vrouwen kent een lengte van 148,5 kilometer en bevat 17 kasseienstroken (29,2 km). In tegenstelling tot de mannen, starten de vrouwen niet in Compiègne, maar in Denain. Denain ligt slechts op 40 km hemelsbreed van Roubaix. De rensters starten om 13:45 uur en rijden eerst twee lokale rondes in de buurt van Denain, voordat ze aan de kasseistroken gaan beginnen.

Na 66 km staat de eerste en ook meteen langste kasseistrook op het programma, van Hornaing naar Wandignies. We bevinden ons dan ook meteen op het parcours waar de mannen ook overheen rijden. Ook de vrouwen komen over de Mons-en-Pévèle en de Carrefour de l’Arbre, wat waarschijnlijk voor spektakel gaat zorgen. De verwachte finishtijd is 17:30 uur voor de vrouwen.

Het parcours van Parijs-Roubaix 2024 voor vrouwen (bron: Paris-Roubaix)

Weersverwachting Parijs-Roubaix 2024 voor vrouwen

Zoals gezegd starten de dames op zaterdag om 13:45 uur. Parijs-Roubaix 2024 belooft voor de vrouwen een extreem warme editie te worden. De temperatuur loopt tijdens de koers op tot maar liefst 23 graden! Een en ander is nog wel afhankelijk van de hoeveelheid zon, die mogelijk flink gehinderd gaat worden door een grote hoeveelheid Saharastof in de lucht. ECMWF is behoorlijk optimistisch wat zonneschijn betreft, waardoor dit model ook hogere temperaturen berekent dan bijvoorbeeld GFS en ICON.

De verwachte stofconcentratie op zaterdag

De wind waait matig vanuit het zuiden tot zuidwesten. Windstoten kunnen oplopen tot 50 km/u. Het lijkt ‘gewoon’ droog te blijven, al zien we wel een kleine kans op wat lichte regen in de loop van de middag (dit negeren we op dit moment). Overigens valt er tot en met vrijdag toch nog zo’n 20 mm aan regen. Dit doet de kasseistroken, die er door de vele regenval toch al behoorlijk nat bijliggen, niet bepaald goed.

Weersverwachting Parijs-Roubaix 2024 voor mannen

De mannen staan een dag later aan de start, om 11:25 uur. In de nacht naar zondag is er een koufront gepasseerd en dus krijgen de mannen niet met het warme weer van zaterdag te maken. Bij de start ligt de temperatuur rond een graad of 13. De wind is matig, windkracht 3, en waait uit het zuiden tot zuidwesten. Bewolking overheerst, maar het is wel droog.

Het front wat in de nacht naar zondag is gepasseerd, ligt echter nog in de buurt. In de middag komt het als een warmtefront weer richting de regio. Het is op dit moment nog onzeker, maar verschillende weermodellen hinten er wel op dat regen het parcours van Parijs-Roubaix 2024 voor mannen kan gaan bereiken. Dit zou dan in de loop van de middag zijn. De meerderheid van de weermodellen laat het echter droog blijven. De temperatuur loopt op tot een nog altijd respectabele 17 graden. De wind trekt iets aan naar een windkracht 4 in de middag. Ook in de middag zal de zon niet of nauwelijks te zien zijn.

Neerslagverwachting volgens ECMWF (17u)
Neerslagverwachting volgens ICON (17u)

Kortom: de vrouwen wacht een warme, maar waarschijnlijk droge editie van Parijs-Roubaix 2024. De hoge temperaturen zullen waarschijnlijk wel een invloed hebben op de uitslag. Bij de mannen zal de temperatuur minder van invloed zijn. Maar, net als vorige week tijdens de Ronde van Vlaanderen, zou de eventuele regen wel weer de uitkomst van de koers kunnen beïnvloeden.

Florian Polak

Door Florian Polak

Het weer is al mijn passie sinds ik in de kleuterklas zat. Via een studie aan de Wageningen Universiteit heb ik van mijn passie inmiddels mijn werk kunnen maken. Binnen NoodweerBenelux houd ik mij bezig met het bewaken van evenementen, het schrijven van blogs en het analyseren van klimaatdata.


Verder lezen

Alles bekijken
8 Maandag stevig onweer!

Stevige onweerskansen door pittig koufront op maandag

3 dagen geleden - 6 min. lezen
6 Prognose

Weersverwachting komende dagen: fris en wisselvallig

3 dagen geleden - 5 min. lezen
1

Weersverwachting Amstel Gold Race 2024

10 april 2024 - 5 min. lezen