12 februari 2014 - 2 min. lezen 4 reacties

De weersverwachting voor komende uren is bijzonder boeiend te noemen. Boven het UK bevindt zich op dit moment (16:10) een stormdepressie om U tegen te zeggen. Met een luchtdruk van minder dan 960 hPa creëert ‘Tinni’ op dit moment onweer en windstoten van ruim 150 km/h in de zone tussen Ierland en het Verenigd Koninkrijk. Dit slechte weer komt later vanmiddag en vooral vanavond ook richting België en Nederland.

Weersverwachting onweer

Tussen dit en 21:00 vanavond verovert de hoge en later middelhoge bewolking de Benelux. Dit aan de voorzijde van een stormdepressie met kern boven het UK. Het spreekt voor zich dat we een toename van de wind mogen verwachten in zowat alle sectoren (0 m tot 5.5 km). In de bovenste luchtlagen wordt op die manier windschering veroorzaakt die buien kunnen gebruiken om dynamische trekjes te vertonen.

weersverwachting onweer 2014

Zal het vanavond opnieuw van dat zijn? Ik durf het eerlijk gezegd niet zeggen. Indien het koufront de komende uren kan activeren boven de ‘warme’ Noordzee en de windschering niet te fel tekeer gaat, dan zit die kans er wel degelijk in. Daarom hebben we gekozen voor een rode waarschuwing (75%) voor het westen van België en ook de zone langs de Nederlandse kust.

Elders in de Benelux code oranje met mogelijk een update naar rood indien de radarbeelden lijnconvectie bevestigen. In dat laatste geval ontstaat er onweer met verspreid hevige windstoten (ruwe data van de weerdienst Estofex voorspellen zelfs windstoten tot ruim 100 km/h bij de doortocht van het koufront).

Dat er potentie is tot ‘noodweer’ bewijzen onze collega’s van TORRO. Deze organisatie heeft in de loop van woensdag een Tornado Watch afgekondigd voor een deel van het Verenigd Koninkrijk. Dat betekent dat er tussen 12:00 en 16:00 lokale tijd windverschijnselen kunnen ontstaan (windhozen) U kan deze afbeelding bekijken via onze Facebookpagina.

Voor de lezer die dit op de voet wil volgen. Bekijk zeker onze bliksemdetectie en de regenradar. De meest actuele windstoten kunt u vinden op onze pagina ‘wind en luchtdruk‘. Wie op pad gaat voor leuke weerfoto’s kan ook onze selectie bliksemdetectie apps bekijken. Zeker de moeite waard en zowel voor iOS als Android.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken

Een nieuwe weerpluim dankzij AI

1 dag geleden - 5 min. lezen

Wat is het mysterieuze Sint-Elmsvuur?

4 dagen geleden - 5 min. lezen