9

De weerkaarten lijken komende dagen te kiezen voor een beduidend warmer intermezzo met tijdelijk ook kans op fel onweer. Ons weerbeeld wordt momenteel bepaald door lagedruk boven Scandinavië en een vrij koele aanvoer van maritieme lucht uit het westen tot zuidwesten. Op dinsdag en woensdag draait de wind tijdelijk naar het zuiden met een toenemende kans op zomerse temperaturen. Wellicht gevolgd door lokaal fel onweer.

Tijdelijk zomers intermezzo

De weerkaarten hinten op een gevoelige opwarming in de loop van dinsdag en woensdag. Depressies bevinden zich wel in de directe omgeving van de Benelux waardoor vooral later op dinsdag en in de nacht naar woensdag ook de kans op onweer stijgt. Verder richting het oosten van Europa blijft het tropisch met op ruime schaal 30°C.

Het Amerikaans weermodel GFS berekent in de week van 8 juli toenemende hogedruk boven het centrum en oosten van Europa.

Op dinsdag kan het op veel plaatsen in de Benelux zomers warm worden met kwikstanden van 25°C. Tijdens de namiddag groeit de onstabiliteit in de vorm van CAPE. Weermodellen laten de buien in de loop van de namiddag opschuiven vanuit Frankrijk naar de Benelux.

Op dinsdag kan het op veel plaatsen in West-Europa 25°C warm worden. De Britse Eilanden vormen een uitzondering met slechts 18°C en regelmatig neerslag. Merk de hitte op in het zuiden van Europa met kwikstanden tussen 35°C en 43°C.

Rollercoaster in het weerbeeld

Na de zomerse temperaturen op dinsdag en op woensdag neemt de kwaliteit van het weerbeeld opnieuw fors af later in de week. Weermodellen laten diverse lagedrukgebied ontstaan in de buurt van de Britse Eilanden. Vervolgens komen Nederland, België en Luxemburg op de grens tussen koele en zeer warme luchtmassa’s te liggen. Dat is een sterk signaal op een zeer wisselvallig weerbeeld met geregeld (veel) regen.

Een scenario voor een wisselvallige periode tussen 11 en 14 juli. Lagedrukgebied in de buurt van de Lage Landen zorgen voor lagere temperaturen en lokaal veel neerslag.

De onderstaande weerpluim is dagelijks gratis te bekijken via onze site (link). We zien dat het Amerikaans weermodel een thermische opstoot laat zien rond dinsdag. Daarna opnieuw flink koeler met maxima die amper 20°C aantikken. Op het einde van de weerpluim zien we een interessant signaal. Mogelijks wordt het dan opnieuw flink warmer met tropische hitte.

Een verderzetting van het wisselvallig weerpatroon in de eerstvolgende 7 dagen maakt de grootste kans op slagen. Een tijdelijke zomerse opstoot met een onweerskans behoort dinsdag tot de opties.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken
Bekijk hier het weer voor de komende dagen!

Weersverwachting komende dagen: na wisselvalligheid droger halfweg de week

1 dag geleden - 3 min. lezen
7

Onweerskans zaterdag 20 juli 2024

3 dagen geleden - 2 min. lezen