4

September is warm van start gegaan, maar komende dagen slaat het weerbeeld helemaal om. Vanaf het noordwesten bereikt een hoogtetrog gevuld met koudere lucht West-Europa en slaat het roer helemaal om. De herfst gaat zich een eerste keer laten voelen! We verwachten regelmatig buien en temperaturen die nog maximum 15°C halen. In de Alpen kan een dik pak sneeuw vallen. Richting volgend weekend stijgt de kans op toenemende invloed van een sterker hogedrukgebied.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s uploaden.

Stevige buien op maandag

Het weerbeeld tijdens het begin van de week wordt bepaald door een lagedrukgebied boven Italië en een kleine aparte lagedrukkern boven Duitsland. Een rondgekrulde occlusiefront ligt over de Benelux en trekt traag naar het oosten. Aan de achterzijde daarvan stroomt er op hoogte koelere lucht binnen wat boven de (nog) warme Noordzee buien kan triggeren. De week start daardoor wisselvallig met fikse buien.

Weerbeeld op maandag 9 september. (KNMI)

Het Nederlandse weermodel Harmonie toont vooral veel neerslag in het zuidoosten van de Benelux waar het occlusiefront lang oversleept en nadien nog buien passeren. Hier kan meer dan 20-30 liter water per vierkante meter vallen. De temperaturen liggen op maandag tussen 17°C (zuiden) en 21°C (noorden), afhankelijk van de hoeveelheid zon.

Neerslagsom op maandag 9 september.

Hoogtetrog over West-Europa

De hoogtetrog die op maandag nog ten westen van het Europese vasteland ligt, schuift de komende dagen op naar het oosten, tot over West-Europa. De aangevoerde lucht wordt daardoor koeler met polaire lucht afkomstig van Groenland/Svalbard die de Benelux bereikt. De temperaturen op 850 hPa (~1400-1500 m) kelderen tot het vriespunt.

De hoogtetrog schuift tot over West-Europa met daardoor nog koelere lucht die de Benelux bereikt. (Wetterzentrale)

Passage actief koufront tijdens de nacht op woensdag

Dinsdag vallen er verspreid buien, maar vooral ‘s avonds en tijdens de nacht op woensdag kan er intense neerslag vallen. We krijgen dan de passage van een actief koufront, waarbij zelfs een klap onweer mogelijk is. We verwachten dan op veel plaatsen 10-20 liter water per vierkante meter.

Passage actief koufront over de Benelux. (Wetteronline)

Thermisch minimum op woensdag en donderdag

Woensdag en donderdag worden echt frisse dagen met maxima rond slechts 12-15°C. Donderdag blijft het kwik in de hogere delen van de Ardennen misschien zelfs de hele dag onder 10°C steken. We behouden een wisselvallig weertype met af en toe een bui. Tussendoor is er ook wel ruimte voor de zon, wat prachtige wolkenluchten kan opleveren.

Sneeuw van betekenis in de Alpen

In de Alpen gaat de koude lucht voor de eerste sneeuw van betekenis zorgen. Onderstaande kaart toont de cumulatieve sneeuwval voor de komende 7 dagen. Het is duidelijk dat vooral de Oostelijke Alpen aan de noordkant een dump kunnen krijgen met mogelijk meer dan 1 meter sneeuw. Aan de zuidkant blijft het droger, een typisch fenomeen wanneer de koude lucht vanaf het noordwesten aankomt. Als er effectief zoveel sneeuw zou vallen, dan is dit uitstekend nieuws voor de gletsjers die na een warme zomer opnieuw veel gesmolten zijn.

Sneeuwval de komende 7 dagen. (Bergfex)

Meer hogedruk richting volgend weekend?

Richting volgend weekend tonen de weermodellen vorming van een (beperkte) hogedrukrug over de Benelux door een verbinding tussen een Russisch hoog en het Azorenhoog. Dit zou een stabilisatie betekenen van het weerbeeld met droog weer en wat meer ruimte voor de zon. Neerslagzones worden, althans tijdelijk, op afstand gehouden. Ook de temperaturen zouden dan weer enkele graden hoger kunnen klimmen, al blijven deze wellicht aan de lage kant voor de tijd van het jaar.

Tijdens het weekend zorgt een hogedrukrug voor stabieler weer met wat meer ruimte voor de zon.

Begin volgende week ziet het er naar uit dat het lagedrukgebied bij Zuidoost-Europa terugkomt op zijn stappen waardoor de wisselvalligheid weer zou toenemen. De temperaturen lijken aanhoudend (net) onder normaal te blijven, al tonen bepaalde weermodellen ook wel nog opties voor een zekere opwarming. To be seen …

Weerpluim voor de komende veertien dagen.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken