Weersverwachting komende dagen: droog en blijvend zacht

Het verschil met de afgelopen maanden kan niet groter zijn. Maart zal op veel plaatsen eindigen met minder dan 10 mm neerslag (terwijl er normaal 50 mm of iets meer valt). Ook april 2025 gaat op hetzelfde elan door met de eerste week nauwelijks tot geen neerslag. De oorzaak: een krachtig hogedrukgebied in onze omgeving duwt de neerslagzones ver naar het noorden en zuiden van Europa. Dit levert de komende dagen dan ook droog en geleidelijk zachter weer op!
- Weerliefhebber? Volg ons via X en Facebook
- Volg de interessante weerberichten op Youtube
Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s uploaden.
Weerbeeld in Europa
Tussen een opkomend hogedrukgebied, met kern ten westen van Frankrijk, en een lagedrukgebied in Denemarken staat een polaire stroming. Vanuit het noorden wordt dus relatief koele lucht aangevoerd in een groot deel van Centraal-Europa. Samenhangend met dit systeem zijn er ook verschillende buienlijnen en fronten, maar die trekken vooral ten oosten van de Benelux voorbij en zorgen dan ook voor een wisselvallig weerbeeld daar. Andere lagedrukgebieden bevinden zich op de Atlantische Oceaan, maar bereiken ons niet.

Datzelfde hogedrukgebied zorgt dus voor droog weer in West-Europa. Ook in Spanje en Portugal is het tijdelijk droog (welgekomen na de vele regen van de afgelopen weken) met temperaturen rond 20 graden. Dit is slechts tijdelijk, want vanaf april nemen de neerslagkansen daar opnieuw toe en kan er op een paar dagen opnieuw tussen 30-100 mm vallen. Aan de andere zijde zorgt het lagedrukgebied voor een wisselvallig weerbeeld in het oosten en zuidoosten van Europa. Vooral in Griekenland kan vandaag, zondag, veel neerslag vallen. Ook in de Alpen valt opnieuw sneeuw vanaf 800m (lokaal meer dan een halve meter).
- Actuele situatie in de Alpen: HIER

Weersverwachting komende dagen
Maandag start met zonnige perioden. In het zuiden kan er nog lage bewolking of nevel/mist hangen. In de loop van de voormiddag ontstaan overal enkele wolkenvelden, maar tussendoor is er nog voldoende ruimte voor opklaringen. Ook in het zuiden komt de zon er dan steeds meer door. In de loop van de late namiddag en avond verdwijnen de wolken en wordt het overwegend helder. De temperaturen klimmen richting 10 tot 14 graden, lokaal is 15 graden niet uitgesloten. De wind waait zwak tot matig uit het noorden.

Dinsdag start op de meeste plaatsen zonnig, maar in het noorden kan er eerst nevel/mist aanwezig zijn. In de loop van de voormiddag wordt de mist dan opgeruimd en wordt het ook daar zonnig. Enkele onschuldige wolkenvelden kunnen in de loop van de dag ontstaan, maar beduidend minder dan maandag. Het blijft droog. De temperaturen schommelen opnieuw tussen 10 en 15 graden. De wind is ondertussen gedraaid naar het noordoosten en waait zwak tot matig.

Woensdag wordt een zonnige dag, afgezien van enkele hoge wolkenvelden (vooral in het noorden). Ook kunnen in de namiddag enkele wolkenvelden over het uiterste zuiden trekken, maar het blijft droog. De temperatuur kan door de uitbundige zonneschijn een stuk hoger klimmen met maxima tussen 10 en 17 graden. Lokaal is 18 graden niet uitgesloten. De wind waait matig uit het noordoosten.

Donderdag verloopt ook zonnig en zacht, afgezien van enkele hoge wolkenvelden in het oosten. De temperatuur stijgt verder door met maxima tussen 13 en 20 graden. De wind waait zwak uit het oosten tot noordoosten.

Ook vrijdag belooft nog een mooie zonnige en zachte dag te worden, maar verandering is op til. Vanuit het noorden schuift geleidelijk meer hoge bewolking binnen, maar het blijft droog. Het blijft zacht met maxima tussen 15 en 20 graden (lokaal iets meer). In het noorden worden de laagste temperaturen genoteerd omdat de wind geleidelijk in kracht toeneemt uit het noorden.
De afgelopen dagen was er nog wat onzekerheid in de weermodellen, maar geleidelijk zijn de modellen het meer eens met elkaar geworden. Het hogedrukgebied verplaatst zich naar het noorden en schuift minder op richting Groenland. Dat betekent dat de wind nog steeds uit noordoostelijke hoek waait (frisser), maar dat het niet zo fris wordt als eerst werd verwacht. De lucht kan immers onderweg wat opwarmen. Daardoor doen de temperaturen een stap terug, maar het blijft droog. Op zaterdag schommelt het kwik dan tussen 12 en 16 graden (warmste in België) en tussen 10 en 14 graden op zondag (opnieuw warmste in België). Een kleine verschuiving kan echter wel zorgen voor een grote temperatuursverandering (koeler of warmer).

Langere termijn?
In de weerpluim van het Amerikaanse weermodel wordt de onzekerheid vanaf zaterdag in de temperatuur groter. De oorzaak hiervan is immers hoever de frissere lucht de Benelux kan veroveren (zie hierboven). Hoe dan ook blijft het gemiddelde in het Amerikaanse weermodel steevast boven 15 graden (wat boven de normaal voor de tijd van het jaar is). Dit is een groot verschil met het Europese weermodel, waar het gemiddelde vanaf zaterdag zakt onder 15 graden. In dat weermodel zijn immers meer koelere varianten te zien dan zachtere varianten. De enige constante in beide weermodellen is dat we tot en met 7 april alvast geen noemenswaardige neerslag moeten verwachten.

Na de eerste decade van april stijgen de neerslagkansen in de weerpluim. Dit zou kunnen wijzen op een verandering van het weertype. Dit komt zowel in het Europese als Amerikaanse weermodel naar voren. Het lagedrukgebied op de Atlantische Oceaan wordt opnieuw dominanter en de hogedrukgebieden zakken weg naar het zuiden. Dit zou kunnen resulteren in een eerder westelijke stroming met nog steeds zachte temperaturen, maar wel af en toe enkele neerslagzones of licht wisselvallig weer. Nu, de afgelopen tijd werd dit weertype steeds uitgesteld, dus het is perfect mogelijk dat dit nu ook weer het geval kan zijn. Hoe dan ook, een weersverandering is mogelijk na de eerste decade van april!
