Sneeuwtekort in de Alpen belooft weinig goeds voor gletsjers

De Alpen kenden een droge en zonnige winter die bovendien warmer was dan normaal. Daardoor ligt er op veel plaatsen aanzienlijk minder sneeuw dan gebruikelijk. Skigebieden slagen er tot nu toe nog in om hun pistes gereed te maken, vooral dankzij kunstsneeuw en het uitblijven van extreme temperaturen. Toch stemt de voorlopige balans van de gletsjers weinig hoopvol. Waar we vorig jaar in het voorjaar nog recordhoeveelheden sneeuw maten, ligt er nu op sommige plekken juist recordweinig. Dat is geen gunstige uitgangspositie voor de komende maanden. Komend weekend wordt wel sneeuw van betekenis verwacht, maar het lijkt niet meer dan een druppel op een gloeiende plaat. Hoe staat het er nu écht voor in de Alpen?
- Weerliefhebber? Volg ons via X en Facebook
- Volg de interessante weerberichten op Youtube
Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s uploaden.
Alpen hebben te maken met groot sneeuwgebrek
Afgelopen winter brak geen nieuwe records in de Alpen, maar past wel in een lange reeks van milde winters. De eerste evaluaties tonen dat de gemiddelde temperatuur ongeveer 2°C boven normaal lag (1961-1990) en ongeveer 0.7°C boven 1991-2020.
Afgelopen weken/maanden verliepen duidelijk droger dan normaal en vooral ook veel zonniger. De oorzaak hiervoor zijn langdurige en persistente hogedrukgebieden die neerslag op afstand hielden, voor zonnig weer zorgde, en ook vaak hoge temperaturen.


Impact skigebieden
De skigebieden konden tot nu toe de negatieve gevolgen van een sneeuwarme winter relatief goed beperken met dank aan kunstsneeuw en lagere temperaturen. De aanwezige, beperkte, sneeuw, kon daardoor wel standhouden en liet toe om toch nog degelijk aan wintersport te doen. Laten we zeggen dat het geen “topwinter” was voor de Alpen, maar dat de skigebieden daar tegenwoordig wel mee om weten gaan door hun ervaring van de afgelopen jaren.


Slecht nieuws voor de gletsjers
Hoe is de situatie dan voor de gletsjers? Onderstaande grafiek toont de evolutie van de massa balans van alle Zwitserse gletsjers sinds 1 oktober, de start van het nieuwe balans jaar. Het is duidelijk dat de winter erg droog verliep met een balans die nu ruim onder normaal ligt, zelfs meer dan 2 sigma (standaardafwijking). Vorig jaar hadden we nog record veel sneeuw in de lente en heerste er eventjes euforie dat het een beter jaar ging worden voor de gletsjers, dit jaar voorlopig absoluut niet. Komende weken kan er natuurlijk nog sneeuw bijvallen, waardoor het tekort kleiner kan worden, maar het mag duidelijk zijn dat een gunstige uitgangspositie dit jaar zeer onwaarschijnlijk is.

Afgelopen vrijdag, 21 maart, was de eerste “World Glacier Day” en deze dag markeerde ook de start van het “International Year of Glacier Preservation”. Komende 12 maanden zal er extra aandacht zijn voor gletsjers, hun belang, en hun behoud. Want het mag duidelijk zijn, het ziet er voor veel gletsjers niet goed uit. Minder sneeuw en vooral meer smelt zorgt voor een ongezien snelle afsmelting van het ijs.
Brengt Nordstau sneeuw van betekenis?
De winter in het hooggebergte is natuurlijk nog niet voorbij. April en mei worden nog vaak gekenmerkt door pittige sneeuwepisodes. En komende 7-14 dagen lijkt er toch ook wel weer wat sneeuw te kunnen vallen in de Alpen.
Woensdag kan er met een NNO wind vooral in Oostenrijk wat sneeuw vallen. 5-10 cm is wel mogelijk met een sneeuwgrens die stilaan zakt tot 1200 m en lager. Een volgend offensief, met deze keer wel neerslag van betekenis, wordt klaargestoomd tegen het weekend. Deze neerslag wordt gevormd door oplevende stuwing welke ontstaan tussen een uitdiepend lagedrukgebied boven de Egeïsche Zee en een opschuivend Azorenhoog. Dit zal in eerste instantie sneeuw opleveren in de Westelijke Alpen, en vervolgens, met meer en meer Nordstau, elders langs de noordkant. Op zondag verwacht ik nog lange tijd sneeuw van betekenis in de Noordelijke Alpen, met een sneeuwgrens die fors zakt. Dat zou een ideaal scenario zijn voor een opfrisser voor de laatste weken van het wintersportseizoen.

We gaan het de komende weken goed opvolgen hoe de situatie in de Alpen evolueert. Het wintersportseizoen is bijna voorbij, en kan ondanks weinig sneeuw toch terugblikken op een geslaagd jaar. Voor de gletsjers zal de balans pas in september worden opgemaakt. Maar, we kunnen nu al wel stellen dat de uitgangspositie voor de komende zomer er allesbehalve goed uitziet. Toch nog hopen op sneeuw van betekenis dus …
