460

Na een zeer nat jaar lijken de laatste dagen van het jaar 2024 alvast een stuk droger te verlopen. Vanaf dinsdag stijgt de luchtdruk geleidelijk en vanaf woensdag ligt een krachtig hogedrukgebied boven een groot deel van Europa. Ondanks de zachte lucht op hoogte, die in de winter vaak bij een hogedrukgebied is door neerwaartse bewegingen, wordt het aan de grond niet warm, integendeel. Een inversie zou dan geleidelijk voor koeler weer kunnen zorgen.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s uploaden.

Actueel weerbeeld in Europa

Tussen een krachtig hogedrukgebied op de Atlantische Oceaan en een lagedrukgebied in Scandinavië wordt in een strakke stroming polaire lucht aangevoerd vanuit het noorden. Daarin verscholen zitten af en toe enkele hoogtetroggen en buienlijnen (georganiseerde buien, met onweer en korrelhagel zoals in de ochtendperiode van zondag). Met de koelere lucht op hoogte daalt de sneeuwgrens ook gestaag tot richting 500m. Dit levert dus een winters beeld op in de Ardennen. Ook de Alpen mag zich opmaken voor een episode met veel sneeuw (nordweststau). Lokaal valt meer dan één meter sneeuw.

De isobaren liggen dicht bij elkaar waardoor een strakke polaire stroming staat

Een polaire stroming heeft natuurlijk meteen impact op de temperaturen. Zondagmiddag lag een groot deel van Europa al onder invloed van die polaire lucht. De temperatuur schommelt daardoor op veel plaatsen tussen 0 en 10 graden, met hoe hoger hoe kouder. De warmste plekjes vinden we naar goede gewoonte opnieuw langs de Middellandse Zee met temperaturen rond 15°C (door het warme zeewater).

De polaire lucht verovert geleidelijk het Europese vasteland

De afgelopen uren en de komende uren valt vooral in de noordwestelijke gebieden van de Alpen veel sneeuw. Lokaal valt tussen zondagochtend en maandagochtend één meter sneeuw. Op maandag schuift het zwaartepunt dan meer naar het oosten met vooral in het centrale/oostelijke deel van Zwiterseland en westelijke deel van Oostenrijk veel sneeuw (lokaal meer dan één meter). Daar krijgen ze dus wel een heel winterse kerst!

  • Waar elders is er nog kans op een witte kerst? Ontdek het HIER
Door de Alpen wordt de lucht gedwongen te stijgen en valt dus veel sneeuw

Weersverwachting komende dagen

Maandag blijft de Benelux in de polaire onstabiele lucht. Vanuit het noordwesten trekken verspreid enkele buien over, maar tussendoor zijn brede opklaringen aanwezig. Boven 500 m kunnen dit nog winterse buien zijn. In sommige regio’s zullen de buien een stuk minder talrijk zijn (zuidwesten van België) door het schaduweffect van Engeland. Tegen de avond neemt de buienneiging geleidelijk af. De maxima schommelen tussen 2 en 8 graden. De wind waait matig, aan zee (vrij) krachtig, uit het noordwesten. Later op de dag neemt de wind in kracht af.

Maxima op maandag 23 december 2024

Dinsdag trekt een nieuwe zwakke neerslagzone geleidelijk over de Benelux. In de ochtend is het reeds zwaarbewolkt in het westen, maar in het oosten zijn nog enkele (brede) opklaringen mogelijk. Geleidelijk kan er af en toe wat (lichte) regen vallen, geen grote hoeveelheden door de nabijheid van een krachtig hogedrukgebied. Geleidelijk sijpelt er ook iets zachtere lucht binnen vanuit het westen. De maxima schommelen tussen 2 en 10 graden met een zwakke tot matige wind uit het zuidwesten.

Maxima op dinsdag 24 december 2024

Woensdag, Eerste Kerstdag, belooft een zwaarbewolkte dag te worden. Af en toe kan er uit de bewolking wat gemiezer vallen. Heel lokaal zijn enkele opklaringen mogelijk. Er is weinig dagelijkse gang door de bewolking waardoor de temperatuur niet veel wijzigt. De maxima schommelen tussen 6 en 11 graden. De wind waait zwak, aan zee soms matig, uit het zuidwesten.

Maxima op woensdag 25 december 2024

Ook donderdag blijft het zwaarbewolkt en kan er uit de bewolking af en toe wat gemiezer vallen. Aan de maxima verandert niet veel, die schommelen opnieuw rond 10 graden in de meeste streken. Er staat een zwakke veranderlijke wind.

Maxima op donderdag 26 december 2024

Vrijdag start zwaarbewolkt in de Benelux, maar geleidelijk zou vanuit het zuidoosten iets drogere lucht moeten binnensijpelen. Dat zou betekenen dat vanuit het zuidoosten de kans op enkele (brede) opklaringen zou moeten toenemen, maar waarschijnlijk blijft het op de meeste plaatsen zwaarbewolkt. De maxima liggen net onder 10 graden met geleidelijk een zwakke wind uit het zuiden tot zuidoosten.

Maxima op vrijdag 27 december 2024

Het hogedrukgebied dat zich vanaf dinsdag over de Benelux ontfermt bevindt zich in eerste instantie net ten zuiden van ons. De Benelux ligt daardoor aan de noordflank met de aanvoer van zachte vochtige lucht uit het zuidwesten. Tegen het weekend zou de as van het hogedrukgebied iets noordelijker komen te liggen, waardoor de wind geleidelijk draait naar een meer zuidelijke tot oostelijke hoek. Vanuit die hoek wordt wordt geleidelijk koelere lucht aangevoerd met maxima die vanaf het weekend zakken richting 5 graden, of zelfs nog iets lager.

As van hogedrukgebied ligt woensdag ten zuiden van de Benelux met aanvoer van zachte lucht
Op vrijdag ligt de as noordelijker, waardoor geleidelijk drogere en koelere lucht kan binnensijpelen

Het belooft dus opnieuw een vrij sombere week te worden, met vooral op maandag nog enkele uren zonneschijn. Ook in het weekend neemt de kans op wat zon opnieuw toe, maar december doet dus al zijn eer aan met de somberste maand van het jaar! Het blijft daarbij wel overwegend droog.

Wat brengt het nieuwe jaar?

In de eerste (halve) week van het nieuwe jaar, 2025, lijkt de invloed van het hogedrukgebied boven het Europese vasteland geleidelijk weg te ebben. Lagedrukgebieden zien dan hun kans om opnieuw neerslagzones richting de Benelux te sturen met dus toenemende neerslagkansen. De temperatuur blijft evenwel rond normaal schommelen.

Weerpluim voor Centraal-België

Dat de temperatuur rond normaal blijft schommelen, is omdat er enerzijds een grote spreiding is, maar ook omdat het krachtig hogedrukgebied boven Europa geleidelijk verschuift richting Groenland/Canada. Op die manier kan een lagedrukgebied postvatten boven Scandinavië waardoor de Benelux in een overwegend (noord)westelijke stroming komt te liggen. Vanuit die hoek wordt natuurlijk geen zachte lucht aangevoerd, waardoor de temperatuur grotendeels rond normaal zou schommelen.

Begin januari verdwijnt de hogedruk opnieuw boven het Europese vasteland

Dit betekent dan ook dat er opnieuw kansen komen voor winterse neerslag in de Benelux, en zeker in de hogergelegen delen. De precieze positie van de drukgebieden is daarvoor van belang en op dit moment is dat nog niet in te schatten. De komende dagen hoeven we dus géén winterweer te verwachten (al kan je natuurlijk van de sneeuw genieten in de Ardennen). Pas richting het nieuwe jaar nemen de kansen op winterse neerslag opnieuw toe, maar voor details is het nog veel te vroeg.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken