Weersverwachting komende dagen: droog, maar regen op komst!

Er komt een weersverwachting aan die toch anders is dan de afgelopen berichten: er zit immers een weersverandering aan te komen! Het droge weertype kan natuurlijk niet blijven aanhouden en de langdurige droogte wordt zo tegen komend weekend (tijdelijk?) een halt toe geroepen. Eerst wordt het nog eens aangenaam voorjaarsweer met temperaturen rond of boven 20 graden, maar in de tweede helft van de week daalt het kwik en nemen de kansen op neerslag toe. Zijn we vertrokken voor een langdurig natte periode?
- Weerliefhebber? Volg ons via X en Facebook
- Volg de interessante weerberichten op Youtube
- Bekijk zelf de weerkaarten op onze onze site
Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s uploaden.
Algemeen weerbeeld in Europa
Een krachtig hogedrukgebied ten noorden van de Benelux zorgt in een groot deel van Noordwest-Europa voor overwegend droog weer. Zonnig is het niet per se, want de noordelijke stroming pikt veel vocht op van over de Noordzee waardoor gemakkelijk lage bewolking en/of ochtendgrijs ontstaat. Hoewel de zon al krachtig genoeg is om dit weg te branden, kan het soms een lange tijd duren. Ten oosten en ten zuiden van de Benelux zijn verschillende lagedrukgebieden die in de regio’s voor wisselvallig weer zorgen.

Dat de lagedrukgebieden zo zuidelijk aan ons voorbij komen heeft alles te maken met de positie van de straalstroom. Deze is al een heel lange periode verstoord met een zuidelijke tak (over de Middellandse Zee) en een noordelijke tak (ten noorden van IJsland). Daartussen bevindt zich dan een blokkerend hogedrukgebied omdat het niet naar het zuiden kan zakken of verder naar het noorden kan gaan. Dat geblokkeerd patroon verandert de komende dagen geleidelijk!

Niet alleen op de actuele situatie, maar ook de voorbije maanden was dit patroon zichtbaar. Op de afwijking van de zonale wind (dat is de westelijke wind), is een negatieve afwijking boven Europa (minder krachtige straalstroom), terwijl die in het noorden en zuiden wel krachtiger was (net omwille van de ombuiging van de straalstroom)! Het is een van de redenen voor de geblokkeerde situatie die tot een langdurige droogteperiode heeft geleid in (de westelijke helft van) de Benelux.

Weersverwachting komende dagen
Maandag start in tegenstelling tot de afgelopen dagen overwegend zonnig. Er wordt immers iets drogere lucht aangevoerd vanuit het noordoosten. In de loop van de dag kunnen dan wolkenvelden ontstaan. De temperatuur kan door de zonneschijn ook hoger klimmen met maxima in het noorden en aan de kust tussen 17 en 20 graden. Elders schommelt het kwik tussen 20 en 22 graden. De wind doet het ook een stuk rustiger en waait zwak tot vrij matig (2-3 BFT) uit noordelijke richtingen. In de namiddag ontstaat een zeebries.

Ook dinsdag start opnieuw zonnig, afgezien van enkele hoge wolkenvelden. In de loop van de dag ontstaan dan vooral in de zuidelijke helft van de Benelux stapelwolken, maar elders blijft het overwegend licht bewolkt tot helder. Het blijft droog. De temperatuur klimt naar maxima tussen 17 en 20 graden langs de kust en in het noorden, elders kan het kwik klimmen tot 22-23 graden. De wind waait eerst zwak uit noordelijke richtingen (2 BFT), maar neemt later op de dag in kracht toe (in combinatie met zeebries).

Woensdag nadert een neerslagzone het noordwesten van Europa. Aan de voorzijde ervan neemt de bewolking toe, waardoor vooral het zuidwesten wisselend bewolkt start. In het noorden zijn nog brede opklaringen. Vanuit het noorden nadert evenzeer lage bewolking. In de namiddag wordt het dan wisselend tot soms zwaarbewolkt met vooral in de zuidelijke helft kans op een bui. Elders blijft het droog. De maxima schommelen tussen 15 en 22 graden. In het noorden staat een matige bries uit het noordwesten, terwijl in het zuiden de wind eerder zwak tot vrij matig waait (2-3 BFT).

Donderdag start wisselend tot zwaarbewolkt. Geleidelijk breekt het wolkendek open en wordt het wisselend bewolkt met tussendoor perioden van zon. In de noordelijke helft zijn enkele buien mogelijk. De temperatuur klimt duidelijk minder hoog en schommelt tussen 13 en 16 graden. Er staat immers een matige wind (3-4 BFT) uit het noordnoordwesten en vanuit die hoek wordt nu eenmaal koelere lucht aangevoerd.

Ook vrijdag wordt licht wisselvallig met vooral in de noordelijke helft van de Benelux enkele buien, terwijl in het zuiden de kans op buien kleiner is. Het weerbeeld blijft daarbij wisselend bewolkt met temperaturen die in het noorden rond 13 graden schommelen. In het zuidwesten staat minder wind en kan het kwik klimmen tot 19 graden. Er staat dus een matige wind uit het noordwesten (4 BFT) in het noorden, maar vanuit het zuiden neemt de wind in kracht af (2 BFT).

Zaterdag is een overgangsdag naar een wisselvalliger weerbeeld. Het is overwegend zwaarbewolkt, maar het blijft nog droog. Het is pas in de avond en nacht naar zondag dat het geleidelijk begint te regenen vanuit het westen. Zondag start dan ook regenachtig, maar geleidelijk wordt het droger met opklaringen vanuit het westen. De temperaturen schommelen op zaterdag tussen 15 en 21 graden, maar op zondag is dat slechts 14 tot 18 graden. Er staat dan ook een goed voelbare wind uit het zuidwesten.

Hoe zou juni 2025 kunnen verlopen?
De laatste week van mei zou dus wel eens de natste week van de lente kunnen worden op veel plaatsen. De weermodellen verwachten immers tussen 10 en 30 mm, misschien zelfs nog meer, tot en met eind mei. Op die manier zal de lente niet als recorddroog in de boeken gaan. De temperatuur blijft de komende dagen dan ook eerst boven normaal, maar daarna onder of rond normaal schommelen.

Als we dan onze ogen werpen op juni, de eerste zomermaand van de meteorologische zomer 2025, dan ontstaat een typische zomerse luchtdrukconfiguratie. Zoals eerder gezegd keren de hogedrukgebieden en lagedrukgebieden 180° om. Dat wil zeggen dat in het zuiden de hogedrukgebieden zouden overheersen en in het noorden de lagedrukgebieden. Op die manier kan vanuit het zuidwesten (of zelfs zuiden) warme lucht tot bij de Benelux komen (en dat is ook waar de seizoensvoorspellingen voor de zomer naar wijzen). Dit zou dan kunnen resulteren in een warmer dan normale juni maand én waarbij ook kans is op een hittegolf (al moeten alle puzzelstukjes dan wel goed vallen). Er zou ook meer vocht mee gemoeid kunnen zijn waardoor ook af en toe onweersbuien zouden kunnen ontstaan. Hoe dan ook, een interessante periode breekt opnieuw aan!
