296

De afgelopen dagen zorgde een krachtig hogedrukgebied voor rustige omstandigheden. Daardoor kreeg nevel/mist en lage bewolking alle ruimte met in een groot deel van de Benelux overwegend zwaarbewolkte omstandigheden met af en toe zelfs motregen. Sommige streken in Nederland kwam er beter van af met zelfs enkele zonnige dagen. Ook de komende dagen blijft de bewolking overheersen, al is er wel ruimte voor enkele opklaringen. Richting midden november is mogelijk een weersverandering op til, maar meer daarover later in deze weersverwachting!

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s uploaden.

Actuele weersituatie op de Europese weerkaarten

Een krachtig hogedrukgebied domineert nog steeds het Europese vasteland met droge, maar zwaarbewolkte condities in het laagland. Hogerop kom je boven de vochtige luchtsoort uit en is het al dagen aan een stuk zeer zonnig, zoals in de Alpen het geval was. Meer naar het noordwesten bevinden zich enkele lagedrukgebieden en die proberen de oversteek te maken naar Europa, maar dat gaat moeizaam. Al schuift dat lagedrukgebied ter hoogte van IJsland vanavond en maandag geleidelijk richting de Benelux met toenemende kans op regen door de passage van neerslagzones. Bemerk ook het hoogtelaag in de Middellandse Zee die daar voor veel neerslag zorgt, vooral in de buurt van Corsica en Sardinië.

Europese weerkaart van zondagochtend waarbij de hogedrukgebieden domineren

Winter is voorlopig nog nauwelijks te bespeuren in Europa. Enerzijds zorgt het hogedrukgebied voor weinig tot geen neerslag, en anderzijds zorgt de bewolking dat het niet of nauwelijks kan afkoelen met dus temperaturen tussen 5-10 graden in een groot deel van Europa. De gebruikelijke regio’s rond de Middellandse Zee zijn natuurlijk warmer met nog maxima van 20 graden of iets meer.

Temperaturen in Europa op zondag 10 november 2024

Weersverwachting de komende dagen

Maandagochtend trekt een neerslagzone van noordwest naar zuidoost over de Benelux. Tegen de middag verlaat de neerslagzone al de Benelux via het zuidoosten en wisselen opklaringen en wolkenvelden elkaar af. Na de middag neemt de bewolking in het noorden/oosten van Nederland opnieuw toe op nadering van een nieuwe neerslagzone. Elders zijn er opklaringen, maar is er ook kans op een buitje. De maxima schommelen tussen 8 en 13 graden met een matige, aan de kust vrij krachtige, wind uit het noordwesten.

Maxima op maandag 11 november 2024

Dinsdag wordt een wisselend tot zwaarbewolkte dag. De dag start droog in Nederland, maar in België zijn nog enkele buitjes mogelijk. Die verdwijnen snel en tegen de middag is het overal droog met af en toe opklaringen. De wind waait zwak tot matig uit het noordoosten en vanuit die hoek wordt opnieuw iets koelere lucht aangevoerd met maxima tussen 7 en 12 graden.

Maxima op dinsdag 12 november 2024

Woensdag start overwegend zwaarbewolkt, al zijn enkele opklaringen mogelijk in het oosten. In het westen daarentegen schuift een zwakke neerslagzone voorlangs, met aldaar wat regen of buien. Elders blijft het droog. De maxima schommelen tussen 5 en 12 graden. De wind waait zwak veranderlijk, met een lichte voorkeur voor noordelijke richtingen.

Maxima op woensdag 13 november 2024

Donderdag zorgt een uitloper van een hogedrukgebied op de Atlantische Oceaan opnieuw voor rustige condities. Nevel en mist krijgen dus opnieuw alle ruimte om toe te slaan. In de loop van de voormiddag beteren de zichten, maar blijft het overwegend zwaarbewolkt tot betrokken. De grootste kans op een streep zon is langs de Franse grens. Er staat weinig wind in het zuiden van de Benelux, maar in het noorden staat een matige noordenwind. Dit resulteert dan ook in maxima tussen 4 en 12 graden.

Maxima op donderdag 14 november 2024

Ook op vrijdag en zondag blijft de bewolking nog overheersen, maar op zaterdag zouden de opklaringen toch breder kunnen uitvallen. Indien deze opklaringen vroeg genoeg komen, dan is er zelfs kans op nachtvorst. Op zondag neemt tevens de kans op regen toe op nadering van nieuwe neerslagzones. De maxima blijven stabiel en schommelen rond 10 graden.

Luchtdrukverdeling volgend weekend

Volgend weekend zijn er ook interessante zaken op te merken in de weermodellen. Het hogedrukgebied dat bij ons voor rustig weer zorgt, trekt geleidelijk retrograads (van oost naar west) richting Groenland. Op die manier zou later vanuit het noorden een gevoelig koelere luchtmassa richting de Benelux trekken met toenemende kans op winterse neerslag in de hoogste plekjes van de Ardennen. Ook voor de Alpen zou dit goed nieuws betekenen, al is het natuurlijk nog even afwachten. Bemerk ook het lagedrukgebied ter hoogte van Spanje, daar wordt de komende week lokaal opnieuw veel regen verwacht.

Lange termijnsvoorspelling?

In de weerpluim van het Amerikaanse weermodel zien we vanaf 18 november een duidelijke tweedeling ontstaan. Er zijn verschillende leden die de koude lucht uit het noorden over de Benelux laten stromen met temperaturen die zakken richting 5 graden, al zijn er ook leden die de koude lucht niet tot bij ons brengen. Dan blijft het kwik eerder rond normaal schommelen. In beide gevallen nemen de neerslaghoeveelheden wel toe en komt er dus een eind aan de relatief droge periode.

Weerpluim voor het centrum van België voor de komende 16 dagen

Winterweer staat dus nog niet in de verwachting, al kan de mogelijk polaire uitbraak wel voor wat winterse neerslag zorgen in de Ardennen vanaf 18 november, al is het op dit moment nog onzeker hoe of wat. Als we nog een beetje verder in de termijn kijken, richting december, dan gebruiken we daar experimentele modellen voor. Er is zowel een Amerikaanse als een Europese variant. Beide varianten laten ook dezelfde ontwikkelingen zien eind november/begin december. Er zouden pogingen blijven gebeuren om een rug op de Atlantische rug in stelling te brengen. Daardoor zijn er meer lagedrukgebieden boven Scandinavië en afhankelijk van de precieze positie geeft dit ons een koelere noordelijke lucht of een zachtere westenwind. Een strakke westcirculatie is met deze luchtdrukverdeling niet aan de orde.

Amerikaanse variant
Europese variant voor 2-9 december 2024

Echter, als we nog iets verder in de verwachtingsperiode van het Europese weermodel kijken, dan verdwijnt deze rug op de Atlantische Oceaan richting midden/eind december en vormt zich daar een lagedrukgebied. Dit zijn wel nefaste kaarten en zouden een strakke westcirculate inluiden, de typische kerstdepressie? Hoe dan ook, dit blijft een experimentele verwachting en veel kan wijzigen, maar echt winterweer lijkt op basis hiervan ook niet in de pijplijn te zitten.

Afwijking 500 hPa geopotentiaal voor 16-23 december 2024

Delen


Verder lezen

Alles bekijken
Opgelet!

Flinke storm mogelijk tijdens Sinterklaasnacht

8 uren geleden - 5 min. lezen
Goed nieuws voor de wintersporters

Sneeuwdump in de Alpen. Ontdek waar en wanneer?

2 dagen geleden - 5 min. lezen
7

Volgende week winters met sneeuw?

2 dagen geleden - 4 min. lezen