Weersverwachting komende dagen: tropische temperaturen, ook onweer?

De afgelopen paar weken hadden we te maken met een weersverandering waarbij de hogedrukgebieden verdreven werden en lagedrukgebieden het roer opnieuw overnamen. Daarbij viel er van tijd tot tijd regen en waren er weinig tot geen thermische hoogstandjes. Daar kan de komende dagen verandering in komen. Een trog boven het zuidwesten van Europa kan immers voor een opstoot zorgen van hete lucht uit het zuiden met tropische temperaturen. Leidt dit ook tot toenemende onweerskansen? Hoelang blijft het hete weer hangen in de Benelux?
- Weerliefhebber? Volg ons via X en Facebook
- Volg de interessante weerberichten op Youtube
- Bekijk zelf de weerkaarten op onze onze site
Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s uploaden.
Actueel weerbeeld in Europa
Zoals altijd, bekijken we eerst het algemene weerbeeld in Europa. Ook met de vakantie in het vooruitzicht is dit altijd mooi meegenomen. Op dit moment is er in een groot deel van Europa niets te merken van aangenaam zomerweer. Verschillende lagedrukgebieden zorgen in het noordwesten van Europa voor de aanvoer van frissere oceaanlucht uit het noordwesten (beladen met buien en wisselvallig weer). De temperaturen liggen daarbij onder de normaal voor de tijd van het jaar. Ook in Scandinavië is het op dit moment eerder aan de wisselvallige en koele kant. Rond de Middellandse Zee is daar niet veel van te merken, daar bevindt zich al enige tijd warme tot hete lucht met temperaturen tussen 25 en 35 graden. Het is die lucht die de komende dagen naar het noorden zal opschuiven.

Die luchtdrukverdeling geeft onderstaande temperatuurkaart weer voor Europa. In verschillende delen van het noordwesten van Europa wordt de 20 graden grens niet bereikt en schommelt het kwik eerder rond 17 graden. Langs de Middellandse Zee is de zomer wél losgebarsten met tropische temperaturen. De komende dagen zal de hitte zich daar nog versterken met op uitgebreide schaal temperaturen tot 35 graden of nog iets meer.

Weersverwachting komende dagen
De nieuwe week start nog wat aarzelend. Maandag verlaat een buiengebied de Benelux via het oosten en starten we overwegend zonnig met hier en daar enkele wolkenvelden. In de loop van de dag ontstaan vooral in het binnenland stapelwolken die lokaal kunnen uitgroeien tot een bui. De kans hierop is het grootst in het (noord)oosten. In de avondperiode neemt de bewolking toe in het noorden met geleidelijk ook regen. De temperaturen schommelen tussen 15 en 20 graden bij een matige bries uit het zuidwesten tot westen (2-4 BFT).

Dinsdag start zwaarbewolkt in het noorden waar er van tijd tot tijd nog wat regen valt door een slepende neerslagzone. Meer naar het zuiden is het droog en start de dag ook met brede opklaringen. Daartussen bevindt zich een regio met een afwisseling van middelhoge wolkenvelden en opklaringen. In de loop van de dag wordt het op de meeste plaatsen overwegend zwaarbewolkt maar droog, al blijft de kans op een (lichte) bui bestaan. Aan de maxima verandert niet veel, die blijven schommelen tussen 15 en 20 graden bij een matige wind uit het zuidwesten (2-4 BFT).

Woensdag wordt een overgangsdag. Verspreid in de Benelux kan er nevel/mist ontstaan die in de ochtendperiode hardnekkig kan zijn. Geleidelijk brandt de zon de nevel/mist weg, en krijgen we een afwisseling van wolkenvelden en opklaringen. De aangevoerde lucht is al een pak warmer met maxima die schommelen tussen 18 en 25 graden. De wind is immers gedraaid naar zuidelijke richtingen en waait zwak. Aan de kust ontstaat een zeebries in de namiddag.

Donderdag bevindt de Benelux zich dan in de warme tot hete lucht. Het wordt een zonnige dag met in de loop van de dag enkele hoge wolkensluiers. De afgelopen dagen toonden de weermodellen enkele onweersbuien, maar de meest recente weermodellen hebben deze kans doen afnemen. We houden wel nog rekening met het feit dat in de late namiddag en avond een onweersbui kan ontstaan langs de Franse grens. De temperaturen klimmen naar maxima tussen 23 en 30 graden. Lokaal kan er nog een graadje bijkomen. De wind waait matig uit het zuidoosten, maar draait in de late namiddag en avond naar het zuidwesten.

Op vrijdag is de wind opnieuw gedraaid naar zuidelijke tot zuidoostelijke richtingen en vanuit die hoek blijft warme tot hete lucht aangevoerd worden. Het wordt een overwegend zonnige dag met enkele (middel)hoge wolkenvelden. Pas in de avondperiode neemt de kans op een onweersbui toe langs de Franse grens. De temperatuur klimt opnieuw naar tropische waarden met maxima tussen 25 en 32 graden, maar lokaal kan het kwik nog iets hoger klimmen. In de namiddag ontstaat opnieuw een zeebries.

Tropische temperaturen in het weekend of niet?
In het weekend zijn de weermodellen het nog niet eens met elkaar. Bij het Amerikaanse weermodel blijft een lagedrukgebied nog even treuzelen boven het westen van Europa. Op die manier wordt zowel op zaterdag als op zondag nog warme tot hete lucht aangevoerd met maxima die kunnen klimmen tot voorbij 35 graden. Later op zondag neemt de kans op onweer dan toe. Het Europese weermodel laat de windsprong (verandering van wind naar het westen) al eerder plaatsvinden waardoor het kwik op zaterdag varieert tussen 20 en 28 graden. Op zondag zelfs nog iets lager. Hier blijft het overwegend droog.
- Hoe warm kan het worden op zondag en hoe ontstaat dit? HIER


Langere termijn?
We staan aan het begin van een steile klim van de temperatuur deze week. De maxima van vandaag (zondag) zullen immers de minima worden tegen volgend weekend. De maxima stijgen dan richting tropische waarden, maar met grote onzekerheid op zaterdag. De dagen erna laten enkele leden van het Amerikaanse weermodel de hitte verderzetten, maar die zijn in de minderheid. Het meest waarschijnlijke scenario is een geleidelijke afkoeling naar zomerse temperaturen rond 25 graden. Het blijft daarbij, afgezien van een enkele bui droog. De meeste neerslagkansen zijn voor komend weekend met een kans op een onweersbui.

Of we daarmee vertrokken zijn voor een langdurige periode met zomerse temperaturen en overwegend droog weer is nog onzeker. De droge weerkaarten voor de tweede helft van juni komen door een uitloper van het hogedrukgebied van de Azoren, maar als die minder sterk is of minder ver naar onze contreien reikt, dan blijft het licht wisselvallige weer er wel inzitten met een noordwestelijke stroming. Voorlopig is de kans hierop niet groot, maar het is wel een aandachtspunt omdat verschillende weermodellen dit de afgelopen dagen wel getoond hebben. Hoe dan ook, laat de eerstkomende dagen de koele lucht nog in het huis komen want tegen midden volgende week zal het moeilijk zijn om de warmte buiten te houden!