499

Het nieuwe jaar is fris gestart, maar ondertussen stroomt veel zachtere lucht binnen vanuit het zuidwesten door een warmtefront. Later op maandag ruimt de wind opnieuw naar het noordwesten en schuift gevoelig koelere lucht over de Benelux. Dit levert dan winterse buien op. Ook op woensdag/donderdag kan een neerslagzone voor winterse perikelen zorgen. Daarna neemt een hogedrukgebied het roer over. De temperaturen schommelen vaak rond of onder normaal met in de nacht kans op nachtvorst.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s uploaden.

Actueel weerbeeld in Europa

Het weer in Europa wordt gedomineerd door een lagedrukgebied dat van over de Atlantische Oceaan naar het noordoosten trekt. Aan de zuidflank van het systeem wordt gevoelig zachtere lucht richting grote delen van Europa gestuurd. Ook de isobaren liggen dicht bij elkaar, wat voor een winderig weerbeeld zorgt. Ten noorden van het systeem blijft de koude lucht zich handhaven, waardoor in delen van het Verenigd Koninkrijk veel sneeuw kan vallen / is gevallen.

Lagedrukgebied zorgt voor aanvoer van zachte oceaanlucht

Ook in de Alpen stijgt de vorstgrens snel door de opkomende zachte lucht uit het zuidwesten. De nulgradengrens stijgt ruim boven 2000m, waardoor op veel plaatsen doodgewone regen zal vallen. Dit is gelukkig maar van tijdelijke aard, want tegen dinsdag stroomt ook daar weer gevoelig koudere lucht binnen. Ook elders in het zuidwesten van Europa wordt de koude plaklaag geleidelijk opgeruimd met beduidend hogere temperaturen als gevolg. Enkel in het noorden en oosten van Europa blijft de koele lucht gehandhaafd met temperaturen rond het vriespunt.

Zachte lucht schuift geleidelijk op vanuit het zuidwesten

Weersverwachting komende dagen

Maandag start overwegend zwaarbewolkt met vooral over het oosten nog wat regen. Elders is het overwegend droog, op wat lichte motregen na. Enkele lokale opklaringen, vooral over het westen, zijn ook mogelijk. Vanaf de middag nadert een nieuwe neerslagzone vanuit het westen met een nieuwe portie regen. De maxima worden in de voormiddag bereikt en schommelen tussen 8 en 11 graden. Na de passage van het front wordt het gevoelig kouder met temperaturen rond 5-6 graden. Er staat een matige tot vrij krachtige, soms zelfs krachtige wind, uit het zuiden. In de namiddag ruimt die naar het (zuid)westen en neemt geleidelijk in kracht af. Rukwinden zijn mogelijk tot 80 km/u, in het noordwesten nog iets meer.

Hoge maxima op maandag 6 januari 2025

Dinsdag wordt wisselend bewolkt met enkele buien die vanuit het zuidwesten over de Benelux trekken. De aangevoerde lucht is een stuk koeler, dus dit kunnen opnieuw winterse buien zijn (buien van regen, smeltende sneeuw of korrelhagel). De maxima schommelen rond 1-2 graden in de Ardennen en 3-6 graden elders. De wind waait matig tot vrij krachtig uit het zuidwesten.

Maxima op dinsdag 7 januari 2025

Woensdag start droog met brede opklaringen. In het noorden zijn nog enkele lokale buitjes mogelijk. Vanuit het zuidwesten neemt de bewolking geleidelijk toe op nadering van een neerslagzone. De precieze trekrichting van de neerslagzone is nog onzeker en bepaalt de neerslagvorm (sneeuw of regen). Trekt de neerslagzone zuidelijk, dan blijft het zelfs droog in een groot deel van de Benelux. Wanneer de neerslagzone noordelijker trekt, dan komt de Benelux in de zachte lucht met voornamelijk regen. De temperaturen zijn dan ook sterk afhankelijk van de precieze positie en schommelen tussen 0-2 graden (bij winterse neerslag) en tot 10 graden in de zachte sector. De wind waait zwak tot matig uit veranderlijke richtingen.

Maxima op woensdag 8 januari 2025

Donderdag start overwegend bewolkt met eerst nog winterse neerslag, afhankelijk van de positie van de neerslagzone. In de loop van de dag wordt het wel droger met opklaringen vanuit het noordwesten. De maxima worden in de nacht bereikt, want in de loop van de dag bereikt koelere lucht ons uit het noordwesten. Het kwik schommelt overdag dan tussen 0 en 6 graden. De wind waait matig uit het noordwesten.

Maxima zijn sterk afhankelijk van de precieze positie van de neerslagzone op 9 januari

Vrijdag zorgt een stijgende luchtdruk voor geleidelijk drogere weerkaarten. Er zijn brede opklaringen, maar er is nog steeds een kleine kans op een (winterse) bui. De temperaturen schommelen rond het vriespunt in het zuiden en tussen 2 tot 7 graden elders. De wind waait zwak tot matig uit het zuidwesten in het zuiden en uit het noordwesten in het noorden.

Maxima op vrijdag 10 januari 2025

In het weekend zorgt een hogedrukgebied voor droge weerkaarten. De aangevoerde lucht uit het noordoosten is vrij koud met maxima die schommelen tussen 0 en 5 graden. Of de zon ook van de partij is, hangt af van de precieze positie van het hogedrukgebied. Ook nevel/mist kunnen opnieuw toeslaan bij weinig wind. In de nacht kan, afhankelijk van de opklaringen, ook nachtvorst optreden. Wanneer er op woensdag/donderdag een sneeuwdek ligt, kunnen de temperaturen zelfs nog iets lager uitvallen.

Een hogedrukgebied zorgt in het weekend voor droge, maar vrij frisse weerkaarten

Wat is het weer op de langere termijn?

Na maandag duikt het kwik naar beneden en liggen de temperaturen voor een langere periode onder normaal. De maxima schommelen vanaf woensdag steeds tussen 0 en 5 graden met in de nacht, afhankelijk van de opklaringen, ook nachtvorst. De maxima zijn tevens sterk afhankelijk van een eventueel sneeuwdek in de nacht van woensdag/donderdag. Bij een sneeuwdek kan het immers feller afkoelen in de nacht en blijft het kwik overdag ook nog wat achterwege. Na donderdag nemen de neerslagkansen dan duidelijk af door een hogedrukgebied dat zich positioneert in de buurt van de Benelux (ten zuiden of ten noorden).

Koele weerpluim volgens het Amerikaanse weermodel voor de komende 14 dagen

Of de rest van januari dan ook licht winters zal verlopen blijft wel onzeker. Richting het midden van de maand laat het Europese weermodel het hogedrukgebied geleidelijk verder wegzakken naar het zuiden waardoor de wind geleidelijk opnieuw naar het zuidwesten draait. Dit wil dan ook zeggen dat de temperaturen opnieuw oplopen tot boven normaal. Of daarbij ook de neerslagkansen toenemen, hangt sterk af van de positie van het hogedrukgebied. Als de Benelux aan de rand komt te liggen van het Eurohoog, dan kunnen af en toe neerslagzones over de Benelux trekken. Reikt het hogedrukgebied echter net noordelijk genoeg, dan blijft het overwegend droog en ook vrij zacht. Blijft de wind achterwege (weinig mixing) dan bouwt zich zelfs een inversie op en kan het koeler uitpakken dan nu wordt ingetekend. Spannende ontwikkelingen!

Relatief zacht, maar ook droog weer richting de derde decade volgens het Europese weermodel

Delen


Verder lezen

Alles bekijken