Weersverwachting komende dagen: droog en veel zon, eerste lentekriebels?

De weerkundige lente is gestart en die laat meteen van zich horen. In tegenstellig tot vorige prognose voor maart is het weerbeeld volledig gedraaid. De komende 7-10 dagen blijft het droog en krijgen we de zon veel te zien. Het kwik klimt daarbij geleidelijk richting temperaturen tussen 15 en 20 graden. De eerste lentekriebels van 2025?
- Weerliefhebber? Volg ons via X en Facebook
- Volg de interessante weerberichten op Youtube
Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s uploaden.
Actueel weer in Europa
Een blokkerend hogedrukgebied bevindt zich boven het Europese vasteland. Naar het zuiden kan het op dit moment niet wegzakken door lagedrukgebieden rond de Middellandse Zee. Naar het noorden kan het ook niet schuiven door het depressiegeweld in de buurt van IJsland. Het hogedrukgebied blijft de komende tijd dus ook nog in onze regio’s vertoeven met geleidelijk een stijging van de temperatuur én zonnige weerkaarten. We kunnen dus spreken van een high over low situatie en die staan bekend om hun blokkerende karakter.

Niet alleen bij ons, maar ook elders in Europa zorgt het hogedrukgebied voor een sterke weersverbetering. Het zuidwesten van Europa daarentegen blijft onder de invloed van lagedrukgebieden (hoogtelaagjes, DANA) waardoor in Spanje en Portugal de broodnodige neerslag valt. De neerslag is zeker welgekomen om de buffers voor komende zomer opnieuw aan te vullen. Lokaal valt opnieuw meer dan 150L op een paar dagen in de ruime regio tussen Barcelona en Valencia. Opgelet in die regio! Ook in het noorden valt veel neerslag door een atmosferische rivier (de straalstroom) die daar tegen de bergen botst. Ook daar valt dan veel neerslag de komende dagen.

Weersverwachting komende dagen
Maandag start overal met vorst en vooral in het westen en noorden van de Benelux is dat ook met veel (lage) bewolking. In de loop van de voormiddag brandt de zon het ochtendgrijs geleidelijk weg en wordt het overal overwegend zonnig. Af en toe trekken enkele hoge wolkenvelden over. De temperatuur klimt naar maxima tussen 7 en 11 graden. Lokaal is 12 graden mogelijk. Dit jaargetijde wordt het vaak ook iets warmer dan de weermodellen aangeven. De wind waait zwak uit veranderlijke richtingen, in het noorden met een voorkeur uit het zuidwesten.

Dinsdag start op dezelfde wijze als maandag met vooral in het westen en noorden opnieuw ochtendgrijs en nevel/of mist. In het oosten is het reeds zonnig. Geleidelijk worden de opklaringen ook in het westen dan breder met overal zon. De temperatuur kan al iets hoger klimmen met maxima tussen 7 en 14 graden. Als de bewolking hardnekkig blijkt, dan blijft het kwik op grotere schaal steken rond 7 graden. De wind waait zwak veranderlijk.

Woensdag draait de wind geleidelijk naar het zuidwesten en neemt iets in kracht toe. Daardoor is de kans op ochtendgrijs en stuk beperkter in het westen. De rest van de dag belooft dan opnieuw zonnig te worden met af en toe enkele hoge wolkenvelden die kunnen overtrekken (vooral in het noorden). De maxima kunnen nog iets hoger klimmen en schommelen tussen 7 en lokaal 15 graden. De wind waait zwak tot matig uit het zuidwesten.

Donderdag wordt een zonnige dag met slechts af en toe enkele hoge wolkenvelden. De aangevoerde lucht wordt opnieuw nog iets zachter. De temperaturen kunnen dan klimmen richting maxima tussen 8 en 17 graden. Op de Wadden blijft het wat koeler door het koele zeewater. De wind waait zwak uit het zuidoosten.

Op vrijdag wordt het weerbeeld wat onzekerder. Een wolkenband ligt ten westen van de Benelux, maar enkele weermodellen laten die ook over de Benelux liggen. Droog blijft het wel. De temperatuur is dan ook sterk afhankelijk van de hoeveelheid zonneschijn. Als het meest zonnige scenario werkelijkheid wordt, dan schommelt het kwik tussen 15 en lokaal 19 graden. Blijft de bewolking overheersen, dan schommelt het kwik tussen 12 en 15 graden. Op de Wadden blijft het koeler.

In het weekend heeft de lage bewolking de Benelux opnieuw grotendeels verlaten waardoor zowel zaterdag als zondag overwegend zonnige dagen worden, afgezien van enkele hoge wolkenvelden die soms kunnen overtrekken. Het blijft zacht met maxima die schommelen tussen 15 en 20 graden. Op de Wadden blijft het koeler.

Langere termijn?
Er is tot en met volgend weekend een grote eensgezindheid tussen de weermodellen. Tot en met zondag 9 maart blijft het kurkdroog. Ook de dagen erna is de neerslag eerder aan de beperkte kant, maar neemt wel opnieuw toe. Ook de temperatuur zou dan geleidelijk opnieuw zakken richting normale waarden voor de tijd van het jaar. Bemerk dat de koelere temperatuur van de operationele run van het Amerikaanse weermodel op vrijdag een uitbijter is.

De reden voor een afkoeling én toenemende wisselvalligheid in de tweede decade van maart is dat een hogedrukgebied zou vormen in de regio van Groenland. Daardoor zou vanuit het noorden opnieuw koelere lucht richting de Benelux afzakken en neemt de kans op enkele buien ook opnieuw toe. Misschien levert deze luchtdrukconfiguratie wel de eerste maartse buien op van het seizoen.

Nu, deze ontwikkeling ligt nog ver vooruit en laat ons eerst genieten van het mooie voorjaarsweer dat in het verschiet ligt de komende dagen. Mensen met bepaalde allergiëen moeten ook rekening houden met verhoogde pollenconcentraties. De natuur zal immers beginnen ontluiken door het zonnige en zachte weer.

Richting het einde van maart laten enkele weermodellen het hogedrukgebied opnieuw richting onze omgeving uitbreiden waardoor ook de laatste decade van maart opnieuw een droger weertype zou opleveren met ook zachte temperaturen. Het moge duidelijk zijn, winterweer is niet meer aan de orde. Ook een natte periode zit er voorlopig niet aan te komen, al kan dit natuurlijk snel wijzigen!