0

Ook dit seizoen zal NoodweerBenelux een weersverwachting voorzien voor de races in de Formule 1. Komende zondag, 9 mei 2021, staat de Formule 1 race van Spanje op het programma. Deze Grand Prix wordt gereden in Barcelona. We keren dus terug op het circuit waar Max Verstappen in 2016 zijn eerste overwinning behaalde in de Formule 1. Kan hij ook in 2021 plaatsnemen op de bovenste trede van het podium?

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s uploaden.

Klimatologie van Barcelona

Het circuit waarop de Formule 1 race van Spanje gereden wordt luistert naar de naam Circuit de Catalunya. De naam van het circuit zegt het al: het ligt in de autonome regio Catalonië, vlakbij Barcelona. Barcelona is gelegen aan de Balearische Zee.  

Als we kijken naar de klimaatclassificatie door Köppen, valt het gebied onder warm mediterraan klimaat (Csa). Een gebied moet aan de volgende voorwaarden voldoen om als Csa geclassificeerd te worden:

  • De koudste maand moet gemiddeld boven 0 °C zijn.
  • Ten minste een maand moet een gemiddelde temperatuur boven 22 °C hebben.
  • Ten minste vier maanden moeten gemiddeld boven de 10 °C blijven.
  • Er moet ten minste drie keer zoveel neerslag vallen in de natste maand van de winter als in de droogste maand van de zomer.
  • De droogste maand van de zomer telt minder dan 30 mm neerslag.

De Grand Prix van Spanje vond voor het eerst plaats in 1913. Het was toen nog een rally-race. In 1951 maakte de Spaanse Grand Prix voor het eerst deel uit van de Formule 1 kalender. Toen werd de race gereden door het centrum van Barcelona. In de jaren daarna werden nog 3 verschillende circuits aangedaan, voordat er in 1991 neergestreken werd op het Circuit de Catalunya.

Zoals eerder aangegeven won Max Verstappen zijn eerste Formule 1 race op dit circuit. De 4 edities daarna zijn allemaal gewonnen door Lewis Hamilton. Kan het weer voor extra spanning zorgen?

  • Fan van Max Verstappen? Dan is deze pet misschien wel iets voor jou!
Maximumtemperatuur zaterdag 8 mei 2021
Maximumtemperatuur zaterdag 8 mei 2021
Maximumtemperatuur zondag 9 mei 2021
Maximumtemperatuur zondag 9 mei 2021

Het weerbeeld van de Formule 1 race van Spanje

Sinds de start van het raceseizoen zijn er een aantal wijzigingen in de duur van de vrije trainingen doorgevoerd. Vroeger hadden vrije training 1 en 2 allebei een duur van 1,5 uur. Tegenwoordig is dit teruggebracht tot 1 uur. Ook de tijd van de start van de race is veranderd. Dit was 10 minuten na een heel uur, 15:10 bijvoorbeeld. Vanaf nu starten de races “gewoon” op het hele uur, 15:00 uur dus.

Het raceweekend start op vrijdag 7 mei 2021. Om 11:30 uur (tot 12:30 uur) gaan de lichten uit voor vrije training 1. Dit gebeurt bij een overwegend zonnig weertype. Wel kunnen er een aantal vriendelijke stapelwolken langs drijven. De temperatuur ligt op dat moment rond 20 °C. De wind is matig van kracht en waait uit het oostzuidoosten. In de namiddag vindt de 2e vrije training plaats (vanaf 15:00 uur). Het weerbeeld zal niet veel veranderd zijn. De temperatuur ligt nog 1 à 2 graden hoger dan tijdens de 1e vrije training. De matige wind is een fractie gedraaid, naar het zuidoosten.

Op zaterdag 8 mei vinden de laatste vrije training en de kwalificatie plaats. De vrije training (vanaf 12:00 uur) zal zonnig verlopen. De temperatuur evolueert rap naar 23 graden. De zuidwestenwind is zwak tot matig van kracht. Tijdens de kwalificatie, die start om 15:00 uur, is de wind gekrompen richting het zuiden (3 Bft). Zoals u misschien weet, zijn Formule 1 auto’s zeer gevoelig voor een verandering in de wind. De temperatuur ligt nog steeds rond 23 °C.

Op zondag 9 mei 2021 wordt de Formule 1 race van Spanje gereden. De lichten gaan uit iets na 15:00 uur. Vanuit het westen van Spanje nadert er een koufront. Bij dit koufront hoort ook de nodige neerslag. Zoals het er nu naar uitziet bereikt de meeste regen Barcelona pas na de race. Maar er zou al wel een verdwaalde druppel kunnen vallen tijdens de race. De matige wind komt uit een oostelijke hoek. De temperatuur loopt op tot 21 °C.

Wat het weer ook brengt, het belooft hoe dan ook een spannende race te worden!

Synoptische situatie Formule 1 race van Spanje
Situatie rond 14u op zondag 9 mei volgens ICON
Neerslag tijdens Formule 1 race van Spanje
GFS laat het zo goed als droog blijven op zondag

Sommige linkjes bevatten affiliate

Delen


Verder lezen

Alles bekijken

Na het weekend barst de zomer los

12 uren geleden - 2 min. lezen
Bekijk hier het weer voor de komende dagen!

Weersverwachting komende dagen: na wisselvalligheid droger halfweg de week

4 dagen geleden - 3 min. lezen