0

We hebben Europa voor even achter ons gelaten, komend weekend staat de Formule 1 race van Canada 2024 op het programma. We vallen meteen met de deur in huis, er wordt (flink wat) regen verwacht dit weekend. Wanneer en hoeveel precies? Dat lees je in deze blog!

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s uploaden.

Klimatologie van Montreal

De Formule 1 race van Canada 2024 vindt plaats in Montreal. Deze stad ligt in de provincie Quebec. Laten we eens kijken naar wat je kunt verwachten qua temperatuur, neerslag, zonneschijn en wind in deze tijd van het jaar. Als we kijken naar de klimaatclassificatie door Köppen, valt Montreal onder een gematigde landklimaat (Dfb).

Temperatuur

In juni ervaart Montreal een overgang naar zomerse temperaturen. De gemiddelde maximumtemperaturen overdag liggen rond de 23 tot 26°C, terwijl de minima variëren van 13 tot 16°C. Het temperatuurrecord voor juni staat op exact 35°C.

Neerslag

Juni is een relatief natte maand in Montreal, met een gemiddelde neerslag van ongeveer 90 mm, verdeeld over ongeveer 13 dagen. Regenbuien zijn vaak kort en worden snel gevolgd door opklaringen.

Zon

Montreal geniet in juni van lange dagen en veel zonneschijn, met gemiddeld zo’n 8 tot 9 uur zon per dag. Het is dan ook na juni de zonnigste maand van het jaar. Komend weekend zal het overwegend bewolkt zijn, en dus speelt de zonkracht nauwelijks een rol.

Wind

De windcondities in Montreal in juni zijn over het algemeen vrij matig. De gemiddelde windsnelheid ligt rond de 15 tot 20 km/u (3-4 Bft). De wind waait meestal uit het westen of zuidwesten. Hoewel de wind dus zelden een grote rol speelt, kan het af en toe wel hard waaien (zeker in open gebieden, zoals het circuit). Er heeft een in de afgelopen jaren zelfs een uurgemiddelde windkracht 9 gestaan (80 km/u).

Kenmerken van de baan

Het Circuit Gilles Villeneuve is een van de meest iconische en geliefde racecircuits ter wereld. Gelegen op het Île Notre-Dame in Montreal, Quebec, is dit circuit tegenwoordig de thuisbasis van de Formule 1 Grand Prix van Canada. Vroeger werd er geracet in Bowmanville en op Circuit Mont-Tremblant, maar sinds 1978 strijkt de Formule 1 neer op het Circuit Gilles Villeneuve.

Historie

Circuit Gilles Villeneuve, oorspronkelijk bekend als Île Notre-Dame Circuit, werd geopend in 1978. Het circuit werd vernoemd naar de legendarische Canadese Formule 1-coureur Gilles Villeneuve na zijn tragische dood in 1982. Villeneuve won de allereerste Formule 1-race op dit circuit in 1978.

Technische kenmerken

Het circuit heeft een totale lengte van 4,361 kilometer en bestaat uit 14 bochten. Het combineert lange rechte stukken met technische chicanes. Het circuit heeft een asfaltoppervlak dat relatief glad is, wat zorgt voor hoge snelheden maar ook voor uitdagingen op het gebied van grip en bandenbeheer.

Belangrijke secties

Bochten 1 en 2 (Senna ‘S’): Een combinatie van een rechter- en linkerbocht die een cruciale plek is voor inhaalacties aan het begin van de race.

Bochten 3 tot 7: Een technische sectie met snelle chicanes en bochten die precisie en controle vereisen.

Bocht 10 (Hairpin): Een scherpe haarspeldbocht waar coureurs aanzienlijk moeten vertragen, vaak een hotspot voor inhaalpogingen.

Bochten 13 en 14 (Wall of Champions): Een snelle chicane gevolgd door een nauwe linkerbocht, berucht vanwege de nabijgelegen muur die al vele kampioenen heeft gecrasht.

Circuit Formule 1 race van Canada 2024
Circuit Formule 1 race van Canada 2024

Weersverwachting Formule 1 race van Canada 2024

Montreal ligt in een andere tijdzone dan de Benelux. Is het hier 10:00 uur, dan is het in Montreal zes uur éérder en dus 04:00 uur.

1e en 2e vrije training

Het raceweekend start op vrijdag 7 juni. Om 19:30 uur (onze tijd, 13:30 uur lokale tijd) gaan de lichten uit voor de 1e vrije training. Bewolking overheerst en een enkele bui kan het circuit al bereiken. De temperatuur ligt tijdens de 1e vrije training rond 23°C (als het droog blijft). Er staat een matige wind uit het zuidwesten (3 Bft). Later in de avond vindt de 2e vrije training plaats (vanaf 23:00 uur). Het is ongeveer 20°C. De wind draait iets naar het zuiden en blijft matig (3 Bft). De kans op een enkele (onweers)bui neemt toe, maar de zon laat zich ook zien.

Verwachting volgens ECMWF voor vrijdag 20:00 uur onze tijd
Verwachting volgens ECMWF voor vrijdag 23:00 uur

3e vrije training en kwalificatie

Op zaterdag 8 juni vinden de 3e vrije training en de kwalificatie plaats. Tijdens de 3e vrije training (vanaf 18:30 uur) zien we een temperatuur van ongeveer 19°C. We zien een mix van zon en wolken, maar er is ook kans op een (onweers)bui. Dit alles bij een matige zuidwestenwind (3-4 Bft). De kans is groot dat de kwalificatie, die om 22:00 uur begint, nat gaat verlopen. De thermometer wijst een waarde van 19°C aan. De zuidwestenwind blijft matig.

Verwachting volgens ECMWF voor zaterdag 20:00 uur
Verwachting volgens ECMWF voor zaterdag 23:00 uur

Formule 1 race van Canada 2024

Op zondag 9 juni wordt de Formule 1 race van Canada 2024 gereden. De lichten gaan uit om 20:00 uur. De Formule 1 race van Canada 2024 verloopt waarschijnlijk niet droog, met een flink aantal buien die in de buurt van het circuit circuleren. Het wordt ongeveer 18°C en de wind is opnieuw matig uit een zuidwestelijke richting.

Weersverwachting Formule 1 race van Canada 2024
Verwachting volgens ECMWF voor de Formule 1 race van Canada 2024

Banden Formule 1 race van Canada 2024

De teams hebben (los van de intermediates en full wets die mogelijk ook gebruikt zullen worden) voor de Formule 1 race van Canada 2024 de beschikking over de zachtste 3 compounds. Dus C3 is de harde band dit weekend en C5 de zachte band.

Het belooft een spannend raceweekend te worden, met de weergoden die waarschijnlijk voor extra spanning gaan zorgen. Veel kijkplezier gewenst met de Formule 1 race van Canada 2024!

Banden Formule 1 race van Canada 2024
De verschillende banden compounds die de teams tot hun beschikking hebben tijdens de Formule 1 race van Canada 2024

Delen


Verder lezen

Alles bekijken

Hoge UV-index is niet zonder gevaar

7 uur geleden - 4 min. lezen
9 Prognose

Weersverwachting komende dagen: warm zomerweer, later koeler

2 dagen geleden - 5 min. lezen

Een nieuwe weerpluim dankzij AI

3 dagen geleden - 5 min. lezen