28 februari 2024 - 5 min. lezen
0 reacties 0

Bahrein, het koninkrijk aan de rand van de Perzische Golf, is dit weekend het toneel van de seizoensopener in 2024. Terwijl de coureurs zich voorbereiden op een spannende race, werpen we een blik op de weersverwachting van de Formule 1 race van Bahrein 2024, die op zaterdag plaatsvindt.

Klimatologie van Bahrein

Het circuit waarop gereden wordt, luistert naar de naam Bahrain International Circuit. Bahrein ligt in het Midden-Oosten, in Azië. Het eiland ligt in de Perzische Golf en bestaat uit 33 eilanden die onderling verbonden zijn door een netwerk van bruggen. Bahrein ligt voor de kust van Saudi-Arabië, waar we volgend weekend gaan racen.

Temperatuur

Bahrein staat bekend om zijn intense hitte, vooral tijdens de zomermaanden. De gemiddelde dagelijkse temperaturen schommelen in de zomer vaak tussen de 35 en 40°C, met pieken die zelfs nog hoger kunnen zijn. In februari komt de maximumtemperatuur rond 21°C uit.

Wind

In Bahrein kunnen sterke woestijnwinden voorkomen die stof en zand over de regio kunnen verspreiden. Deze winden, lokaal bekend als ‘shamal’, kunnen de zichtbaarheid beperken en leiden tot stofstormen. De fijne deeltjes in de lucht hebben slechte invloed op de luchtkwaliteit. Het effect van deze woestijnwinden is niet alleen merkbaar op het land, maar ook op de infrastructuur en de economie.

Neerslag

Bahrein ervaart een woestijnklimaat met zeer beperkte neerslag. De jaarlijkse regenval is minimaal, meestal minder dan 100 mm per jaar. De droogte in combinatie met hoge temperaturen draagt bij aan de vorming van uitgestrekte zandduinen en -vlaktes. In februari regent het ongeveer 6 dagen, met een neerslagtotaal van zo’n 15 mm.

Waarom vindt de Formule 1 race van Bahrein 2024 op zaterdag plaats?

Het belooft sowieso een bijzonder raceweekend te worden, aangezien we al op donderdag starten. Vroeger was dit gebruikelijk voor bijvoorbeeld de race in Monaco. Toen vond de race plaats in het weekend na Hemelvaartsdag. Om de mensen de gelegenheid te geven om gebruik te maken van de wegen in Monaco, werd besloten om de eerste vrije trainingen naar donderdag te verplaatsen. De race was echter wel op zondag en dat is dit weekend niet het geval. De Formule 1 race van Bahrein 2024 wordt namelijk op zaterdag verreden. Dit heeft alles te maken met volgend weekend, wanneer de Formule 1 race van Saudi-Arabië 2024 wordt verreden. Zondag 10 maart vormt namelijk de start van de Ramadan, waardoor de FIA, de internationale autobond, heeft besloten het tweede raceweekend één dag naar voren te halen. Dus volgende week racen we ook van donderdag tot en met zaterdag. De FIA heeft in zijn reglementen staan dat er minimaal 7 dagen tussen twee races moeten zitten, waardoor het raceweekend in Bahrein ook één dag naar voren is geschoven.

Weerbericht Formule 1 race van Bahrein 2024

In tegenstelling tot de meeste Formule 1-races die overdag plaatsvinden, wordt de Grand Prix van Bahrein als een avondrace gehouden. Dit kan een significante impact hebben op de temperatuur en de prestaties van de auto’s. Terwijl de zon onder gaat, koelt de baan af, wat de grip kan verbeteren maar de snelheid van de auto’s omlaag brengt. Teams zullen moeten anticiperen op deze temperatuurverandering en mogelijk last-minute aanpassingen aan de setup van de auto’s moeten maken.

Bahrein ligt in een andere tijdzone dan de Benelux. Is het hier 10:00 uur, dan is het in Bahrein 12:00 uur. Dit merken we ook in het tijdschema dit weekend.

Verwachting volgens ECMWF voor donderdag, 13:00 uur onze tijd

Donderdag 29 februari

Het raceweekend start dus op donderdag 29 februari. Om 12:30 uur onze tijd gaan de lichten uit voor de 1e vrije training. Dit gebeurt onder een vrijwel onbewolkte hemel. De temperatuur ligt op dat moment rond de 18°C. Er staat een vrij krachtige noordwestenwind (5 Bft). Later in de middag vindt de 2e vrije training plaats (vanaf 16:00 uur). De temperatuur is dan al over zijn hoogtepunt heen en zakt naar een graad of 17. Net als de temperatuur neemt ook de wind iets af om matig te worden, windkracht 4.

Verwachting volgens ECMWF voor vrijdag, 16:00 uur onze tijd (1 uur voordat de kwalificatie begint)

Vrijdag 1 maart

Op vrijdag 1 maart, de start van de meteorologische lente, vinden de 3e vrije training en de kwalificatie plaats. Tijdens de laatste vrije training (vanaf 13:30 uur) voert de zon opnieuw de boventoon, al kan er ook wat hoge bewolking aan de hemel staan. De temperatuur komt met 19°C iets hoger uit dan op donderdag. De wind draait iets meer richting het noorden en is matig tot vrij krachtig. Tijdens de kwalificatie, die start om 17:00 uur, verandert er niet gek veel. De bewolking neemt vanuit het westen iets toe, maar de kans op regen is nihil. Verder neemt de wind iets verder af en draait naar het noorden (hierdoor staat de wind loodrecht op het lange rechte stuk over start/finish). Doordat de zon tijdens de sessie ondergaat, loopt de temperatuur terug naar 17°C.

Verwachting volgens ECMWF voor zaterdag, 16:00 uur onze tijd

Zaterdag 2 maart

Op zaterdag 2 maart wordt de Formule 1 race van Bahrein 2024 gereden. De lichten gaan uit om 16:00 uur. De kans op regen is nog steeds verwaarloosbaar, een band met (hoge) bewolking bevindt zich tijdens de race ten zuiden van Bahrein. De wind is vrij matig en waait uit een noordoostelijke richting (3 Bft). De coureurs kunnen een vrij aangename race tegemoet zien qua temperatuur, die tijdens de race van 19°C terugzakt naar 18°C.

De teams kunnen de regenbanden dus zeer waarschijnlijk links laten liggen dit weekend. Ze hebben de drie hardste banden, de C1/C2/C3, tot hun beschikking. Tijdens de tests leek Red Bull ongenaakbaar, maar tijdens dit raceweekend moeten de teams alle papieren op tafel leggen. Laten we hopen dat er voldoende spanning is dit weekend!

Florian Polak

Door Florian Polak

Het weer is al mijn passie sinds ik in de kleuterklas zat. Via een studie aan de Wageningen Universiteit heb ik van mijn passie inmiddels mijn werk kunnen maken. Binnen NoodweerBenelux houd ik mij bezig met het bewaken van evenementen, het schrijven van blogs en het analyseren van klimaatdata.


Verder lezen

Alles bekijken
8 Maandag stevig onweer!

Stevige onweerskansen door pittig koufront op maandag

3 dagen geleden - 6 min. lezen
6 Prognose

Weersverwachting komende dagen: fris en wisselvallig

3 dagen geleden - 5 min. lezen
1

Weersverwachting Amstel Gold Race 2024

10 april 2024 - 5 min. lezen