15 april 2021 - 4 min. lezen
0 reacties 0

Komende zondag, 18 april 2021, staat de 55e editie van de eendaagse wielerklassieker Amstel Gold Race op het programma. Voor de dames is het de zevende editie. In 2020 werd de race niet gereden, uiteraard als gevolg van de coronacrisis. De organisatie heeft daarna niet stilgezeten. In 2021 zal het parcours volledig zijn afgesloten voor publiek (ook mensen die langs het parcours wonen mogen niet gaan kijken). Wat voor weertype mogen de renners en rensters verwachten?

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s uploaden.

Parcours van de Amstel Gold Race 2021

Het parcours van de Amstel Gold Race heeft over de jaren heen nogal wat veranderingen ondergaan. Tijdens de eerste koers in 1966 startte de renners in Breda. In de jaren daarna is de startplaats verplaatst naar respectievelijk Helmond, Heerlen en tegenwoordig Maastricht. De finishplaats was tijdens de eerste 25 edities Meerssen. Editie 26 tot en met 37 finishte in Maastricht. Vanaf 2003 vond de finish plaats op de Cauberg in Valkenburg. De edities vanaf 2013 finishten 2 kilometer na de Cauberg. Sinds 2017 besloot de organisatie om de Cauberg te verwijderen uit de laatste ronde. Sindsdien wordt er gefinisht in Berg en Terblijt.

De start ligt in 2021 niet in Maastricht, maar op de top van de Cauberg. De mannen leggen 13 lokale rondes met een lengte van 16,9 km af. De vrouwen rijden hetzelfde parcours, alleen zij rijden 7 rondes. Elke ronde bevat de beklimming van onder andere de Geulhemmerberg, Bemelerberg en Cauberg. Zoals eerder gezegd zal de Cauberg niet worden aangedaan tijdens de laatste ronden bij de mannen. Deze laatste ronde heeft een lengte van 15,8 km.

De laatste editie (2019) werd gewonnen door Mathieu van der Poel en Katarzyna Niewiadoma. Van der Poel schittert dit jaar in afwezigheid. Desondanks zien we een heel sterk deelnemersveld. De drie die er uitspringen zijn Primož Roglič, Wout van Aert (beiden Jumbo-Visma) en Julian Alaphilippe (Deceuninck–Quick-Step). Zal Van Aert in dienst moeten rijden van Roglič, of mag hij voor eigen succes gaan?

Herbeleef de fenomenale overwinning van Mathieu Van Der Poel

Bij de vrouwen is regerend winnares Niewiadoma opnieuw van de partij. Haar grootste uitdagers lijken uit Nederland te komen. Van der Breggen en Van Vleuten lijken de grootste favorieten.

Zorgt het weer nog voor verrassingen?

Het parcours van de Amstel Gold Race 2021 (Organisatie Amstel Gold Race)

Weersverwachting Amstel Gold Race 2021

De dames zijn op zondag als eerst aan de beurt. Zij starten vrij vroeg, namelijk om 08:30 uur. Het is op dat moment minder fris dan afgelopen nachten, toen we te maken hadden met een aantal graden vorst. Rond de start is het ongeveer 5 graden. Tijdens de dameskoers zullen zon en wolken elkaar afwisselen. De noordelijke wind is zwak van kracht (2 Bft). De dames finishen rond 11:50 uur. Het kwik is opgelopen tot 11 °C.

De heren starten vlak nadat de dames zijn gefinisht, namelijk om 12:15 uur. Zoals eerder gezegd ligt de temperatuur iets boven 10 graden. De wind zal niet veel in kracht winnen. Uiteindelijk zal deze matig van kracht worden. De bewolking krijgt de overhand in de namiddag. De kans op neerslag is eerder beperkt. Naar verwachting komen de eerste renners over de finishlijn rond 17:45 uur. De temperatuur ligt dan rond een graad of 13.

We hopen op een mooie dames- en herenkoers! Aan het weer ligt het in ieder geval niet!

Gastblog

Door Gastblog

Expert in weer en klimaat of een ander boeiende niche in de wetenschap? Geregeld worden wetenschappers aan het woord gelaten via een gastblog.


Verder lezen

Alles bekijken