1

Komende zondag, 14 april, staat de eendaagse wielerklassieker Amstel Gold Race 2024 op het programma. Zowel de mannen als de vrouwen komen op zondag in actie. Wat voor weertype mogen de renners en rensters verwachten? Wordt het (net als zaterdag) warm, of wordt de warmte alweer verdreven?

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Parcours Amstel Gold Race 2024

Mannen

Sinds 1966 wordt de Amstel Gold Race al gereden. De route van de Amstel Gold Race 2024 kent voor de mannen een lengte van 253,6 kilometer. De renners starten om 10:45 uur in Maastricht, wat al sinds 1998 het geval is. Jarenlang werd er gestart op de Markt, maar sinds 2019 startte het peloton vanaf het Vrijthof. Daar komt dit jaar verandering in, aangezien de Markt in Maastricht nu weer de startplaats gaat zijn.

De renners hebben maar kort de tijd om de benen op te warmen, na slechts 12 kilometer staat de eerste klim van de dag, de Maasberg, op het programma. In totaal moeten de renners 33 heuvels trotseren. Dit betekent gemiddeld elke 8 kilometer een beklimming. Los van elkaar zijn de meeste niet per se heel zwaar, maar als je alles bij elkaar optelt….

Finale

De finale start met nog iets minder dan 50 kilometer te gaan. De vermoeide renners verschijnen voor de tweede keer vandaag bij de Gulperberg. De eerste keer rijden ze omhoog vanuit Partij, de tweede keer vanuit Gulpen. Na een afdaling doemt de Eyserbosweg op. De Eyserbosweg is gevreesd vanwege zijn steile en bochtige wegen.

Tijd om opgelucht adem te halen na de beklimming van de Eyserbosweg is er niet. Eerst doemt de Fromberg op en kort hierna de Keutenberg. De Keutenberg staat bekend als een van de steilste beklimmingen in Nederland. Met een gemiddeld stijgingspercentage van ongeveer 9%, en pieken die de 20% overschrijden, is de Keutenberg al een uitdaging voor een frisse wielrenner, laat staan eentje die al ruim 220 kilometer in de benen heeft.

De renners kunnen ongeveer 10 kilometer bijkomen, voordat de Cauberg voor de tweede keer vandaag beklommen moet worden. De Cauberg is wellicht de beroemdste beklimming van de Amstel Gold Race. Gelegen in Valkenburg, is deze heuvel vaak het toneel van beslissende momenten in de race. Met zijn steile stijging en de uitzinnige menigte langs de kant, is de Cauberg een cruciaal punt in de koers.

Na de Cauberg staat enkel nog de laatste ronde met een lengte van 16 kilometer op het programma. Daarin moeten de renners nog op de Geulhemmerberg en de Bemelerberg hun klimbenen laten spreken. Na de Bemelerberg is het nog zo’n 8 kilometer naar de finish in Berg en Terblijt. De verwachte finishtijd is tussen 16:45 en 17:00 uur.

Parcours Amstel Gold Race 2024 voor de mannen

Vrouwen

Voor de vrouwen wordt deze editie van de Amstel Gold Race de 10e, een jubileumeditie dus. De route van de Amstel Gold Race 2024 kent voor de vrouwen een lengte van 157,4 kilometer. Ook de vrouwen starten vanaf de Markt en Maastricht (om 10:00 uur) en krijgen na 10 km te maken met de eerste klim van de dag, de Maasberg. In totaal liggen er 21 beklimmingen klaar voor de vrouwen tijdens de Amstel Gold Race 2024. 

Finale

Na beklimmingen van de Adsteeg, Bergseweg, Korenweg, Kruisberg, Eyserbosweg, Fromberg en Keutenberg bereiken de rensters voor de eerste keer de finishlijn, wat het begin van de lokale ronde markeert. Deze lokale ronde van 18 kilometer, met telkens de Geulhemmerberg, Bemelerberg en natuurlijk de Cauberg, moeten de rensters vier keer afleggen.

Een nieuwe toevoeging in de Amstel Gold Race 2024 is dat de rensters in de allerlaatste ronde (net als de mannen) over de Mathieu van der Poel allee rijden. Ze dalen vervolgens af via de Daalhemerweg om vervolgens aan de absolute slotklim van de Cauberg te beginnen. Dit zou in het voordeel kunnen zijn van aanvallers, omdat de wegen een stuk smaller en bochtiger zijn.

Naar verwachting kennen we de opvolger van Demi Vollering zondag rond 14:15 uur.

Parcours Amstel Gold Race 2024 voor de vrouwen

Weersverwachting Amstel Gold Race 2024

Zoals gezegd starten de dames op zondag om 10:00 uur en de mannen drie kwartier later, om 10:45 uur. Het kwik ligt dan rond een graad of 13. Bewolking overheerst, maar het is droog. De wind waait met een matige windkracht 3 vanuit een westelijke richting.

Tijdens de koers gaat er naar verwachting wel het een en ander veranderen. De verwachting is namelijk dat een zwak golvend koufront (na het ‘echte’ koufront op zaterdag) van noord naar zuid over de Benelux trekt op zondag. We zien dauwpunten teruglopen en de wind ruimen (hoek wordt groter). Heel veel activiteit wordt er niet verwacht op dit koufront. Het kan wel licht gaan regenen in de middag volgens enkele weermodellen, maar veel stelt het niet voor. Andere weermodellen houden het helemaal droog boven het parcours van de Amstel Gold Race. Veel zon zullen de renners en rensters in ieder geval niet zien. De matige wind draait zoekt een meer noordwestelijke richting op. Afhankelijk van de hoeveelheid (voornamelijk middelhoge) bewolking loopt de temperatuur op tot 14-17°C.

Weersverwachting Amstel Gold Race 2024 volgens GFS
Neerslagverwachting voor 14:00 uur volgens GFS
Weersverwachting Amstel Gold Race 2024 volgens ECMWF
ECMWF heeft een lijn met lichte regen meer naar het noorden
Weersverwachting Amstel Gold Race 2024 volgens ICON
ICON laat om 14:00 uur nog geen neerslag over het parcours vallen, later in de middag en in de avond wel

Als we naar de verschillende weermodellen kijken, volgen wij op dit moment het scenario dat het aan het einde van de middag of begin van de avond zou kunnen gaan regenen. Daarmee verloopt de Amstel Gold Race 2024 voor zowel de vrouwen als de mannen waarschijnlijk droog (maar regen richting de finale is dus niet uitgesloten).

Kortom, de renners en rensters krijgen met vrij normale weersomstandigheden voor half april te maken tijdens de Amstel Gold Race 2024. Hopelijk krijgen we een mooie strijd te zien, veel kijkplezier gewenst!


Verder lezen

Alles bekijken