120

De eerste twee weken van oktober verliepen herfstachtig. Er viel voldoende neerslag (op meerdere plaatsen reeds het maandtotaal). Daar lijkt komende periode wel een einde aan te komen. Het wordt geleidelijk droger met temperaturen die normaal tot iets te fris zijn voor de tijd van het jaar!

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Hogedruk ten noorden van de Benelux

Waar er in de vorige weersverwachting nog sprake was van een wisselvallige meerdaagse, is deze wisselvalligheid verdwenen. Een hogedrukgebied nestelt zich tussen IJsland en Scandinavië. Bijgevolg ontstaat er een noordoostelijke stroming die drogere, maar tevens iets koelere lucht aanvoert.

Een noordoostelijke stroming komt tot stand.

Weersverwachting komende dagen

Zoals op bovenstaande afbeelding duidelijk is, zorgt een hogedrukgebied komende periode voor droger en rustiger weer. Woensdag blijft het daardoor grotendeels droog. Een zeer lokale bui in het noorden van Nederland blijft wel mogelijk aangezien de stroming daar iets minder lang over land is geweest. De temperaturen schommelen tussen 7 en 13 graden wat enkele graden te fris is voor de tijd van het jaar.

Maximumtemperaturen op woensdag volgens ICON

De dagen erna zijn eigenlijk variaties op het weer van woensdag. Het blijft droog met temperaturen die schommelen tussen 7 en 13 graden. De zon zal tevens af en toe van de partij zijn. Afhankelijk van het aantal opklaringen is een graadje grondvorst niet uitgesloten (zelfs nachtvorst in de Ardennen)! Het wordt dus rustig en fris najaarsweer!

Trend naar zachter weer?

Het zit al enkele dagen in de weermodellen dat er rond 20 oktober een weeromslag zal plaatsvinden. Ook vandaag zit dit er nog steeds in. De stroming draait van noordoost naar zuid en vanuit die hoek wordt zachte lucht aangevoerd. De maxima kunnen daardoor klimmen naar waardes die dicht tegen 20 graden komen te liggen.

Warmteopstoot rond volgende week dinsdag!

Polar vortex: stand van zaken

Er wordt alweer stevig getuurd naar de polar vortex de afgelopen dagen om al een voorzichtige balans op te maken voor komende winter. Het is echter nog te vroeg om hier iets over te zeggen. Wat wel positief is, is dat de stratosferische polar vortex onder vuur komt te liggen waardoor die verplaatst wordt van de pool en dus zwakker blijft dan normaal.

Een duidelijke aanval heeft de polar vortex verplaatst

Op troposferisch niveau is er ook nog niet veel te merken van een compacte koude massa op de noordpool. Er heeft zich zelfs een hogedrukgebied gevormd, wat zorgt voor een negatieve AO index. Dit heeft als gevolg dat zowel de koude lucht als de straalstroom naar het zuiden worden geduwd.

Hogedrukgebied op de noorpool duwt de koude lucht naar het zuiden

Weerpluimen

De weerpluim van het Amerikaanse weermodel heeft voor de eerste dagen ook fris weer staan voor de tijd van het jaar. Naar volgende week toe zit hier ook een opwarming in met temperaturen tussen 15 en 20 graden. Vanaf dan neemt de wisselvalligheid ook echter toe!

In de weerpluim van het Europese weermodel zien we ongeveer hetzelfde beeld. Tot en met het weekend blijft het eerder fris voor de tijd van het jaar, maar wel droog. Daarna zien we opnieuw meer neerslagsignalen, maar ook een stijgende temperatuur. De onzekerheid is echter nog heel groot! Wij houden dit alvast in de gaten!

 

Delen


Verder lezen

Alles bekijken