28 juli 2014 - 2 min. lezen 0 reacties

Heel wat mensen werden deze ochtend in West-Vlaanderen letterlijk uit het bed gedonderd door een actief koufront dat richting het oosten trekt. Probleem met de hele situatie is dat België en Nederland zich gedurende ettelijke uren onder het koufront bevinden en er op die manier veel neerslag kan vallen. De eerste neerslaghoeveelheden die binnenkomen variëren van 20 tot lokaal 100 mm. Dat zorgt natuurlijk voor problemen in de vorm van wateroverlast. Enkele foto’s.

Problemen in de vroege ochtend

De eerste problemen werden gesignaleerd in West-Vlaanderen waar een fiks onweer lelijk huis hield boven de regio van Wingene (ja, de streek die eerder in juni werd getroffen door hagelbollen tot 7 cm). Daar viel op korte tijd ruim 40 liter per vierkante meter. Vicky Herman was er als de kippen bij om het overtollige water te fotograferen (met dank aan de Facebookpagina NoodweerBenelux).

vicky wingene

Was dit noodweer voorspeld?

Mensen die met problemen kampen zullen zich natuurlijk weeral naar de haren grijpen doordat het weerbericht voor vandaag eigenlijk niet was afgestemd op de komst van de waterbom. Echter, het Amerikaans weermodel (GFS) had de situatie wel goed in de smiezen, evenals het weermodel WRF die beiden met neerslaghoeveelheden kwamen opzetten van 30 tot lokaal 60 liter/m². Deze waarschuwing stond zoals altijd ook ruim op voorhand te lezen op de Facebookpagina NoodweerBenelux.

Waterbom aanwezig in het weermodel

bakkenregen

Delen


Verder lezen

Alles bekijken

Hoge UV-index is niet zonder gevaar

7 uur geleden - 4 min. lezen
9 Prognose

Weersverwachting komende dagen: warm zomerweer, later koeler

2 dagen geleden - 5 min. lezen

Een nieuwe weerpluim dankzij AI

3 dagen geleden - 5 min. lezen