21 maart 2012 - 2 min. lezen 0 reacties

De atmosferische lente van 2012 is gisteren officieel gestart. Omstreeks 06:12 (20 maart 2012) bevond de zon zich loodrecht boven de evenaar en dan is dat voor meteorologen het sein van een nieuw voorjaar. De verhouding tussen de hoeveelheid licht overdag en tijdens de nachtperiode is dan precies hetzelfde. Raar, maar waar, want naast de atmosferische lente kunnen we ook spreken over de meteorologische lente, maar wat is nu precies het verschil?

  1. Meteorologische lente duidt de maanden van het jaar aan: maart – april – mei (seizoenen)
  2. Astronomische lente: wanneer dag en nacht even lang zijn (stand van de zon = hemellichaam)
vroege lente en hemellichamen
jstas.com

Wanneer bij ons de lente start, wordt het herfst aan de andere kant van de wereld. Wanneer bij ons de zomer start, wordt het in de omgeving van Australië winter. Deze seizoenen komen jaarlijks terug in deze volgorde.

Bekijk het weerbericht voor uw plaats

Dit bericht werd bijgewerkt op 27 september 2014 en daarmee werden de allerlaatste links toegevoegd die een meerwaarde zijn voor u als bezoeker. Zo kan u de lente en de stijging van de temperatuur zelf gaan opvolgen via de pagina “Het weer op uw locatie“. Voor meer dan 800.000 locaties binnen Europa zijn we in staat om het weerbericht aan te maken.

Relevante artikelen rond lenteweer

Bronnen: weerstationwaregem.be

Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.


Verder lezen

Alles bekijken