Vroege lente: 20 maart 2012

De atmosferische lente van 2012 is gisteren officieel gestart. Omstreeks 06:12 (20 maart 2012) bevond de zon zich loodrecht boven de evenaar en dan is dat voor meteorologen het sein van een nieuw voorjaar. De verhouding tussen de hoeveelheid licht overdag en tijdens de nachtperiode is dan precies hetzelfde. Raar, maar waar, want naast de atmosferische lente kunnen we ook spreken over de meteorologische lente, maar wat is nu precies het verschil?

  1. Meteorologische lente duidt de maanden van het jaar aan: maart – april – mei (seizoenen)
  2. Astronomische lente: wanneer dag en nacht even lang zijn (stand van de zon = hemellichaam)
vroege lente en hemellichamen

jstas.com

Extra informatie:

Wanneer bij ons de lente start, wordt het herfst aan de andere kant van de wereld. Wanneer bij ons de zomer start, wordt het in de omgeving van Australië winter. Deze seizoenen komen jaarlijks terug in deze volgorde.

Zelf de vroege lente opvolgen? Het kan

Dit bericht werd bijgewerkt op 27 september 2014 en daarmee werden de allerlaatste links toegevoegd die een meerwaarde zijn voor u als bezoeker. Zo kan u de lente en de stijging van de temperatuur zelf gaan opvolgen via de pagina “Het weer op uw locatie“. Voor meer dan 800.000 locaties binnen Europa zijn we in staat om het weerbericht aan te maken.

Bronnen: weerstationwaregem.be

Lees ook eens:

Zacht lenteweer in aantocht!

De afgelopen dagen verliepen zeer zonnig in de Benelux, maar wel iets te fris voor de tijd van het jaar. De temperaturen schommelden vaak rond 10 graden, waar we normaal recht hebben op 12-13 graden. Daar wordt aan gewerkt. Vanaf zondag halen we 18 tot...

Matthias BarbierLees dit artikel >
Starlink satellieten

Een helder weertype is het ideaal moment om sterren en andere sterrenbeelden te spotten aan het hemelgewelf. De goed geïnformeerde weeramateur is al een tijdje op de hoogte van de reeks Starlink satellieten die iedere avond te zien zijn. Dit kadert in...

NicolasLees dit artikel >