31 oktober 2013 - 2 min. lezen 0 reacties

U zou het niet meteen associëren met Spanje, maar deze ochtend werd het in het binnenland erg frisjes. Op veel plaatsen werden negatieve temperaturen gemeten. Vooral de gebieden hogerop kregen af te rekenen met vrieskou. Zo mocht Salamanca (in het westelijk deel van Spanje / 795 m) -0.1°C noteren en Albacete (in het oostelijk deel van Spanje / 704 m) minima rond het nulpunt.

vrieskou in spanje

Op zich niet geheel bijzonder omdat de gebieden op grotere hoogte liggen en we toch al eind oktober zijn.

Oorzaken van deze vrieskou?

Die moeten we gaan zoeken in de hoeveelheid opklaringen die er aanwezig zijn op het Iberisch schiereiland en de windsnelheid. Doordat er ‘s nachts weinig wind staat, kan het aardoppervlak snel gaan afkoelen. De warmte uit de atmosfeer wordt immers niet gemengd met de wind aan het oppervlak. Als er bijkomend geen wolken werden gevormd, is de uitstraling maximaal. M.a.w. de aarde verliest haar warmte maximaal (we heten dit proces – uitstraling). Onderstaande weerkaart visualiseert het gebrek aan wind boven Spanje / Portugal.

windkracht spanje

Opmerkelijk aan bovenstaande weerkaart is het lagedrukgebied net ten noordoosten van Ierland. Dit systeem lijkt zich te gaan ontwikkelen tot stormdepressie boven de Noordzee en kan mogelijk het noorden van Nederland opnieuw beïnvloeden. Aan de voorzijde van dat lagedrukgebied worden regenzones naar West-Europa gestuwd. België en ook Nederland krijgen hier later vandaag mee te maken.

Een tweede interessant gegeven is de gele kleur ter hoogte van de Balearen (met Ibiza , Mallorca en Minorca). Daar heeft zich de afgelopen dagen een lagedrukgebied gevormd dat profiteert van het warme zeewater. Hevige onweersbuien en torrential rains hebben de streek daar sterk geteisterd. Voorlopig zijn er nog geen berichten over eventuele watersnood.

Het bliksemsysteem brengt dat alvast schitterend in kaart. UPdate 16 oktober 2014: de bliksemdetectie is vanaf september ook beschikbaar in de vorm van de ‘onweerradar‘.

onweer balearen

Weersverwachting komende dagen in Spanje?

Op de laatste weerdata is te zien dat de kille periode met vrieskou in de ochtendperiode lijkt aan te houden tot en met zaterdag aanstaande. Vanaf dan installeert zich een hogedrukgebied net ten westen van het Iberisch schiereiland en wordt het geleidelijk aan warmer in de bovenlucht (850 hPa – 1499 m). Het weerbeeld knapt op en de temperaturen halen dan overdag opnieuw vlot 20°C in het zuiden van Spanje / Portugal.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken

Wat is het Brown Ocean Effect?

1 dag geleden - 5 min. lezen

Een veiliger huis tijdens noodweer

2 dagen geleden - 3 min. lezen