23 april 2022 - 3 min. lezen
0 reacties 0

De Alpen, en vooral dan de zuidkant, kenden een zeer droge winter. Rivieren en meren in de Po-vlakte (Noord-Italië) hebben daardoor te kampen met een record lage waterstand en er zijn verschillende bosbranden ontstaan. Vandaag en de komende dagen wordt er (eindelijk) neerslag van betekenis verwacht. In de Alpen kan er boven 2000 m een forse sneeuwdump vallen. Waar valt de sneeuw?

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

De Alpen op 17 april 2022. (NASA)

Droogte heerste in de winter

Afgelopen maanden viel er in de Alpen weinig neerslag. Vooral aan de zuidkant, de Italiaanse kant, viel er record weinig water/sneeuw. Dat heeft ervoor gezorgd dat het sneeuwdek enorm snel is teruggetrokken en dat drainerende rivieren een zeer laag debiet hebben. Het Italiaanse Como-meer heeft zelfs nooit eerder zo laag gestaan. Tegelijk zijn er ook bosbranden ontstaan. De natuur is droog door een gebrek aan neerslag en na de winter waarin vegetatie sterft/verdroogt.

Lagedruk en neerslag

Laag Thalke is gevestigd over het zuidwesten van Europa. Aan de oostkant van dit laag worden er vochtige luchtmassa’s van over de Middellandse Zee aangevoerd naar de Alpen. Daar worden ze gedwongen te stijgen en ontstaat er (hevige) neerslag, orografische neerslag. Deze configuratie zorgt de voor langdurige neerslag waardoor er op korte tijd veel regen/sneeuw kan vallen. Later komende week krijgen de Alpen te maken met een Nordstau waarbij er vooral aan de noordkant weer neerslag/sneeuw kan vallen.

Stuwing aan de oostkant van laag Thalke.

De sneeuwgrens ligt initieel rond 1800-2000 m, maar zakt tijdens de intense neerslag tot onder 1500 m. Op veel plaatsen zal het dus wit worden! Ook onweer is mogelijk. Alle hens aan dek dus in het alpengebied.

Intense sneeuwval langsheen de alpenhoofdkam. (Wetteronline)

Hoeveel sneeuw kan er vallen?

Onderstaande kaart toont de sneeuwverwachting van het Amerikaanse GFS voor de hele Alpen. Zowaar alle berggebieden boven gemiddeld 2000 kleuren rood tot paars. Een indicatie dat hier 50-100 cm sneeuw kan vallen, en lokaal zelfs nog meer (gunstige zuidkant).

Veel sneeuw in de Alpen de komende dagen. (Sneeuwhoogte.nl)

Goed nieuws voor de gletsjers

De verse sneeuw die de weermodellen nu berekenen, is meer dan welkom voor de gletsjers. Vooral aan de zuidkant is de situatie op het ijs licht dramatisch. Nooit eerder lag er zo weinig sneeuw als bescherming aan het einde van de winter. Weinig sneeuw betekent dat het albedo snel zal dalen (zodra de sneeuw wegsmelt) en dat er meer ijs kan smelten, wat een negatief jaar zou betekenen voor de gletsjers. Gelukkig valt er nu dus weer sneeuw van betekenis waardoor het ijs-smeltseizoen wordt uitgesteld.

Lander

Door Lander

Postdoc glaciologie/klimatologie aan de ETH Zürich en VUB. Ik woon deeltijds in Zwitserland/België. Afgestudeerd fysisch geograaf aan de KU Leuven / VUB in de specialisatie weer- en klimaat. Sinds jongs af aan gepassioneerd door weer en klimaat focus ik mij binnen het team op het schrijven van weerberichten, blogs en het ontwikkelen van onze weerkaarten.


Verder lezen

Alles bekijken