26 september 2022 - 3 min. lezen
1 reacties 1

De herfst is ook in de Alpen goed en wel begonnen. Met regelmaat worden neerslagzones naar het gebergte aangevoerd en in de polaire lucht zakt de sneeuwgrens soms tot in de valleien. De komende dagen mag vooral de west- en noordzijde een dik pak sneeuw verwachten in het gebergte. Goed nieuws voor de gletsjers waar het smeltseizoen nu echt gedaan lijkt. Ook een aantal hoog gelegen skigebieden hebben al aangekondigd de liften in gang te zullen zetten.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s uploaden.

NW-stau brengt vocht en koele lucht

We hebben in Europa momenteel te maken met een karakteristieke drukverdeling die koele, maritieme luchtmassa’s vanaf het noordwesten over Europa pompt. Een lagedrukgebied geknepen tussen twee hogedrukgebieden zuigt als het ware de van origine polaire lucht aan. Aangevoerd van over de warme Noordzee levert dit in de Benelux stevige buien op.

Maar, zodra de vochtige luchtmassa’s de Alpen bereiken ophopen tegen de bergflanken ontstaat er ook orografische neerslag die lange tijd kan aanhouden. Doe daarbij de koele origine van de lucht en je krijgt een perfecte combo voor veel sneeuw in het (hoog)gebergte.

Typische druksetting die neerslag (sneeuw!) oplevert aan de west- en noordzijde van de Alpen.

Hoeveel sneeuw wordt er verwacht?

Omdat de lucht wordt aangevoerd vanaf het noordwesten lopen de neerslaghoeveelheden overduidelijk het hoogst op aan de west- en noordzijde van de Alpen. De zuidkant ligt beschut achter het massief en profiteert meer van neerslaguitputting en subsidentie (dalende luchtbeweging).

Komende 5 dagen berekenen de weermodellen een forse sneeuwbom met in de Franse en Zwitserse Alpen tot meer dan 1 meter sneeuw boven 2500 m. Meer inner-Alpien liggen de sneeuwhoeveelheden wat lager. Tegen het einde van de week vormt er zich mogelijk een apart lagedrukgebied aan de zuidkant van de Alpen. Als dat effectief gebeurt, mag ook de zuidkant op sneeuw rekenen.

Veel sneeuw in de Alpen de komende dagen. Bron: www.sneeuwhoogte.nl

Op dinsdag zakt de sneeuwgrens vanaf het noorden ook tot 1500 m (en lager) maar consistent is dat nog niet. De afwisseling tussen warme en koude sectoren (achterzijde warmte- en koufront respectievelijk) zorgt voor een schommelende sneeuwgrens.

Goed nieuws voor de gletsjers (skigebieden)

Het record negatieve jaar van de gletsjers in de Alpen (nooit eerder verloren de gletsjers zoveel ijs), lijkt nu wel definitief voorbij. De zon wordt zwakker en met een verse laag sneeuw wordt ook nog eens 70-90% van het zonlicht weerkaatst. Er is daardoor amper nog energie voorhanden om het ijs te smelten.

Sommige gletsjerskigebieden hebben, na de recente sneeuwval, en met het oog op de komende sneeuwval, ook al aangekondigd om de liften in gang te zetten. En zo komt het wintersportseizoen stilaan op gang …

De gletsjers zijn terug besneeuwd, vooral aan de noordkant.
De Konkordiaplatz, waar het dikste ijs van Europa aanwezig is.

Lander

Door Lander

Postdoc glaciologie/klimatologie aan de ETH Zürich en VUB. Ik woon deeltijds in Zwitserland/België. Afgestudeerd fysisch geograaf aan de KU Leuven / VUB in de specialisatie weer- en klimaat. Sinds jongs af aan gepassioneerd door weer en klimaat focus ik mij binnen het team op het schrijven van weerberichten, blogs en het ontwikkelen van onze weerkaarten.


Verder lezen

Alles bekijken

Schadelijke nachtvorst op komst

6 uur geleden - 2 min. lezen
2

Weersverwachting Luik-Bastenaken-Luik 2024

3 dagen geleden - 5 min. lezen