8 juni 2017 - 3 min. lezen 20 reacties

Op donderdag konden we profiteren van een flinke opstuw van maritiem tropische lucht. Via een straffe zuidwestelijke luchtstroming werd het op donderdag aangenaam warm met maxima tussen 22 en 25 graden. Aan de voorzijde van een complexe frontenstructuur werd er boven Frankrijk echter onstabiliteit opgebouwd in de vorm van MLcape. Samen met een forse 0-6 km windschering (bulkshear) moeten we in de loop van de avond en nachtperiode in de Benelux ook rekening houden met onweersbuien vanuit Frankrijk.

Dynamisch getriggerd onweer

Waar we situaties kennen met onweer waarbij vooral de temperatuur en de hoeveelheid CAPE een forse rol speelt, zijn er ook cases waarbij de windschering voor een explosieve trigger kan zorgen. Zo zien we op dit moment (late namiddag) een breed gebied met opklaringen boven Frankrijk en België. In deze omgeving bouwt er zich MLcape op die later vanavond en met dank aan de dynamische forcering zal gebruikt worden voor enkele stevige buien. In het beginstadium en vooral over het zuidwesten van Frankrijk kunnen dit stevige supercells zijn.

breed gebied met opklaringen
Op dit moment (17:25) is er nog weinig onweersactiviteit te bespeuren boven Frankrijk. De temperatuur schommelt ten zuiden van de Benelux tussen 25 en 30°C. Voldoende voor de opbouw van latente onstabiliteit. Boven Nederland is het iets frisser met minder MLcape. (Wetteronline)

Onderstaande afbeelding is een weergave van de Surface Based CAPE en meet de onstabiliteit die vanaf de grond wordt meegegeven met een pakketje lucht (weermodel GFS 12:00). Vaak zijn deze waardes iets hoger dan wanneer we kijken naar de Mixed Layer Cape die eerder een gemiddelde waarde neemt over een groter deel van de atmosfeer. Vanwege de timing van de onweersbuien (avond/nacht) hanteren we voor komende 24 uur Mixed Layer CAPE.

voorbeeld surface based cape
Vanavond en in het eerste deel van de nacht is er nog SBcape aanwezig boven de Benelux. We halen vlot de waarden van 1000 tot 1500 J/kg. Dit soort waarden zijn ruim voldoende voor stevig onweer. (Wetteronline)
voorbeeld mixed layer cape
Gaan we de MLcape analyseren, dan zien we minder energie. Vooral het noordwesten van Frankrijk en het westen van België krijgt volgens WRF de meeste middelbare onstabiliteit.

Waar is de kans op onweer het hoogst?

Vaak krijgen we de vraag op Facebook en Twitter waar de hoogste kansen op onweer zich situeren in de Benelux. We kunnen deze voorspelling echter onmogelijk tot op dorpsniveau bepalen. Onweer is afhankelijk van heel wat zaken en ook soms van willekeur. Liefhebbers van bliksem en donder nemen daarom dan vaak de wagen om richting het onweer te rijden. Voor vanavond en vannacht is de kans op onweer het hoogst over België, gevolgd door Nederland. Het noordelijk deel van de Benelux krijgt pas in het 2de deel van de nacht de hoogste kans op onweer.

kans op onweer volgens noodweerbenelux
Vanavond en vannacht groeit de kans op onweer over het westelijk deel van België en Nederland. Later vannacht verplaatst de kans op onweer en/of heftige buien richting het oosten. Lokaal met veel regen.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken
Bekijk hier het weer voor de komende dagen!

Weersverwachting komende dagen: na wisselvalligheid droger halfweg de week

17 uur geleden - 3 min. lezen
7

Onweerskans zaterdag 20 juli 2024

3 dagen geleden - 2 min. lezen