160

De voorbije dagen kregen we een weertype dat meer leek op zomer dan op herfst. Enkele stevige onweersbuien (als gevolg van een Spanish Plume) trokken over de Benelux. Daarbij werd ook schade gerapporteerd. De komende dagen blijft dat uitzonderlijk zachte weer aanhouden in Europa.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s uploaden.

Uitzonderlijk zacht weer

Deze weersverwachting starten we eens niet met de actuele situatie op de weerkaarten, maar we gaan meteen enkele dagen verder naar vrijdag 28 oktober. Op 850 hPa (ongeveer 1500 m hoogte) wordt een uitzonderlijk warme luchtbel naar onze contreien gestuwd door een lagedrukgebied op de Atlantische Oceaan. De donker rode kleur toont aan dat sinds 1979 deze temperaturen nauwelijks zijn voorgekomen (99.5% percentiel). Dit is dus een zéér uitzonderlijke situatie.

Extreme temperaturen op 850 hPa
Extreme temperaturen op 850 hPa

Je kan dan de vraag stellen of dit aan het oppervlak ook warme temperaturen geeft, dat is niet per se het geval. Er moet voldoende mixing (menging van de luchtlagen) optreden omdat de zon al veel kracht verloren heeft in vergelijking met de zomer. In Frankrijk kunnen de temperaturen lokaal opnieuw de tropische toer op gaan, iets wat nauwelijks gebeurt zo laat op het jaar. Bij ons loopt het niet zo een vaart.

  • Onze weerkaarten kan je HIER zelf checken!
Uitzonderlijk zacht weer op vrijdag 28 oktober in Europa
Uitzonderlijk hoge maxima op vrijdag 28 oktober in Europa

Weersverwachting komende dagen

Natuurlijk wordt het in de Benelux ook warm op vrijdag, maar laten we eerst kijken naar de dagen ervoor. Woensdag trekken enkele oude frontale structuren (occlusie en warmtefront) over de Benelux van zuidwest naar noordoost. Dit betekent dat er eerst veel bewolking aanwezig zal zijn met af en toe kans op wat regen of een bui. In de loop van de dag komen dan opnieuw opklaringen opzetten vanuit Frankrijk. De temperaturen klimmen ondanks de bewolking naar 14 tot lokaal 20 graden. Er staat daarbij een matige wind uit het zuidwesten.

Maxima op woensdag 26 oktober
Maxima op woensdag 26 oktober

Donderdag wordt in eerste instantie wisselend bewolkt met enkele brede opklaringen. In de loop van de dag neemt de bewolking toe en verhoogt vooral in het westen van de Benelux de kans op wat regen of een bui. Later vergroot ook elders die kans. Het blijft echter wel zacht voor de tijd van het jaar. De temperaturen klimmen zelfs nog een beetje hoger dan woensdag met maxima tussen 17 en lokaal 22 graden.

Maxima op donderdag 27 oktober
Maxima op donderdag 27 oktober

Vrijdag wordt een mooie “zomer”dag. Al van in de ochtend is de zon aanwezig en dat blijft waarschijnlijk zo voor de rest van de dag. Af en toe trekken wel enkele hoge wolkensluiers over, maar daar heeft de zon niet zoveel problemen mee. De temperaturen klimmen vrijdag naar maxima tussen 18 en lokaal 23 graden! Als je weet dat we nu recht hebben op 12-14 graden, dan is dit dus 8-10 graden boven de norm!

Maxima op vrijdag 28 oktober
Maxima op vrijdag 28 oktober

Weersverwachting langere termijn

En als je dacht dat dit het laatste was? Nee hoor! In het weekend krijgen we ook nog steeds uitzonderlijk zacht weer. Op zaterdag zou er iets meer bewolking kunnen zijn, maar op zondag is dat opnieuw weg. Enkele hoge wolkensluiers blijven wel mogelijk. Op zondag komt zelfs de paarse kleur op de kaart heel dichtbij. Dat wil zeggen dat het de hoogste temperaturen op 850 hPa zijn sinds 1979. Aan de grond levert dit op zondag evenwel niet zozeer hogere temperaturen op wegens te weinig mixing. De maxima liggen in het weekend rond 18-22 graden.

Afwijking temperatuur 850 hPa op zondag
Afwijkingen temperatuur 850 hPa op zondag

Ook de weerpluim toont deze ontwikkelingen goed. De komende dagen verlopen zéér zacht met maxima rond of zelfs boven 20 graden. Het is pas begin november dat de temperatuur geleidelijk zakt naar waarden die dichter bij de normaal liggen voor de tijd van het jaar. Er komt dus voorlopig nog geen eind aan het uitzonderlijk zachte weer!

Weerpluim Amerikaanse weermodel
Weerpluim Amerikaanse weermodel voor Centraal-België

Delen


Verder lezen

Alles bekijken

Wat is het Brown Ocean Effect?

2 dagen geleden - 5 min. lezen

Een veiliger huis tijdens noodweer

3 dagen geleden - 3 min. lezen