0

Op het noordelijk halfrond is het winter en is het risico op tropische cyclonen voorlopig eerder klein. Op het zuidelijk halfrond is het juist hoogzomer en dat betekent ook dat de piek van het cycloonseizoen nadert. Tot nu toe bleef het in het zuidwestelijke deel van de Indische Oceaan na een vroege start nog vrij rustig, met ook nog geen impact voor bewoonde gebieden in die regio. Daar kwam vorige week plots verandering in toen tropische cycloon Cheneso Madagaskar trof.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Eerste landfall in Madagaskar

Tropische cycloon Cheneso ontstond net zoals veel tropische cyclonen in deze regio uit een lagedrukgebied midden op de Indische Oceaan. Dit gebied werd al rond 13 januari gemonitord, vanwege gunstige omstandigheden voor een mogelijke cyclogenese (het proces waarbij het lagedrukgebied zich transformeert tot tropische cycloon). Destijds lag het systeem nog heel ver ten oosten van Madagaskar. Météo-France houdt in dit bassin de tropische cyclonen in de gaten en is het bureau dat besluiten neemt over de classificatie van stormen.

In de avond van 17 januari 2023 werd het systeem een tropische depressie en nauwelijks 18 uur later was er al sprake van een tropische storm. Op dat moment werd ook de naam ‘Cheneso’ gegeven. Hierna kroop Cheneso snel richting het noorden van Madagaskar en ging hier op 19 januari aan land, met windsnelheden van ruim 100 km/u.

Naast de wind zorgde de vele regenval voor heftige overstromingen. Madagaskar werd de afgelopen jaren vaak getroffen door zware droogte, maar Cheneso veroorzaakte op sommige plekken tot wel 600 mm neerslag in enkele dagen tijd.

Ook nadat Cheneso aan land was gegaan viel er nog flink wat regen. De kern van het lagedrukgebied verplaatste zich langzaam over het eiland naar het zuidwesten, waarna het op 23 januari pas weer boven de Straat van Mozambique kwam te liggen.

Nieuwe intensivering tot tropische cycloon Cheneso

Boven het water van de Straat van Mozambique bleek een aantal factoren opnieuw zeer gunstig voor intensivering. Het zeewater is hier zeer warm met temperaturen van zo’n 30 à 31°C. Daarnaast is er ook nauwelijks windschering, waardoor de structuur van de cycloon niet verstoord zal worden. Op woensdag 25 januari groeide Cheneso uit tot een tropische cycloon met windsnelheden van 130 km/u en windstoten tot 185 km/u.

Hierna blijft de storm nog even in de buurt van Madagaskar liggen. Dat is slecht nieuws voor het land, want dat betekent dat er opnieuw heel veel regen gaat vallen. Ditmaal krijgt vooral het zuidwesten van Madagaskar het zwaar te verduren. Daar valt op uitgebreide schaal meer dan 100 mm regen, met lokale uitschieters van 300-400 mm in slechts enkele dagen tijd.

Tevens wint de cycloon nog altijd aan kracht. De piek van de windsnelheden wordt verwacht op vrijdag 27 januari, dan kan de windsnelheid oplopen tot zo’n 185 km/u, wat overeen komt met een categorie 3 orkaan op de schaal van Saffir-Simpson. Hierna buigt tropische cycloon Cheneso af naar het zuidoosten en trekt dan ruim ten zuiden van Madagaskar langs.

Tropische cycloon Cheneso komt de komende dagen maar heel moeilijk van zijn plek en intensiveert daarbij ook nog eens flink. (CIMSS)

Delen


Verder lezen

Alles bekijken