7

De eerste winterprik hebben we in de Lage Landen achter de rug. Momenteel zien we flink wat kou in de brongebieden zoals Rusland en Scandinavië. Gunstige signalen zou je denken voor het aankomend winterseizoen 2023-2024. De grote boosdoener kan echter de Atlantische Oceaan zijn die met een westcirculatie alle vrieskou wegveegt. Moeten we dan opnieuw rekenen op de stratosfeer en de verstoring van de Polar Vortex? Het kan!

Geeft de Polar Vortex geschenkjes?

De Polar Vortex of in het Nederlands ook Poolwervel genoemd is een driver die veel weerliefhebbers opvolgen. Op het Youtubekanaal van NoodweerBenelux kun je er talrijke video’s over vinden (aanrader). Kort gezegd gaat het om een atmosferische circulatie op de Noordpool en de Zuidpool. We kunnen ze analyseren op 2 hoogtes: stratosferisch en troposferisch. Het verschil zit hem in de hoogte van de luchtlaag.

Bovenstaande afbeelding van het NOAA illustreert de 2 verschillende circulaties. De stratosfeer bevindt zich hoog boven de Noordpool terwijl de troposferische Polar Vortex voor koude-uitbraken kan zorgen over het noordelijk halfrond.

Gevoelige verstoring van de stratosfeer op komst

Wat we graag zien verschijnen als winterliefhebbers is een forse opwarming in de bovenste luchtlagen van de atmosfeer. Hierdoor wordt de Polar Vortex in de stratosfeer geleidelijk zwakker en kan er zelfs een omkering van de zonal winds ontstaan. Technisch spreken we dan over een Sudden Stratospheric Warming. Dit is vrij zeldzaam in de maand december, maar het Europees weermodel ECMWF berekent dit wel voor december 2023.

Flink wat leden laten een gevoelige daling van de zonal wind zien in de loop van december. De week voor Kerstmis schommelen veel leden rond 0 wat zou wijzen op een kans tot een technische SSW. Spectaculair voor de maand december.

Tijdelijk zonaal regime

De weermodellen zijn het vrij unaniem met elkaar eens. Weinig hoop op korte termijn voor de winterliefhebber. De westcirculatie komt er (tijdelijk) in met zachte lucht uit het westen. De kansen op regenzones en veel wind nemen dan klassiek ook toe. Mogelijk dat het pas na 15 december opnieuw interessanter gaat worden als de MJO-index zich verplaatst naar 7/8.

Het Europees weermodel komt op 14 december 2023 met een zonale luchtcirculatie. De kans op hogere temperaturen dan normaal met regen en wind stijgt.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken
Bekijk hier het weer voor de komende dagen!

Weersverwachting komende dagen: na wisselvalligheid droger halfweg de week

4 uur geleden - 3 min. lezen
7

Onweerskans zaterdag 20 juli 2024

2 dagen geleden - 2 min. lezen