14

Na de verzengende recordhitte op dinsdag volgt de komende dagen een tijdelijke adempauze met normalere zomertemperaturen. Donderdag volgt zelfs een tijdelijke dip, doordat de wind naar het west-noordwesten draait en we in polaire lucht terecht komen. Richting het weekend bouwt een nieuw hogedrukgebied zich op en lopen de temperaturen opnieuw op naar zomerse en later, richting zondag en begin volgende week misschien zelfs opnieuw tropische waarden.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Algemene weersituatie

Woensdagavond en -nacht schuift een trog met koudepoel over. Deze trekt donderdag overdag naar het oosten, met een back-bent occlusie die donderdag nog overtrekt van west naar oost. Dat zorgt nog even voor wat onstabiliteit en meer wolkenvelden.

Vrijdagnacht en tijdens de ochtend trekt vervolgens een mobiele rug over met een stabilisatie. Tegen vrijdagavond en tijdens de nacht naar zaterdag trekt opnieuw een trog over vanaf het westen met een storing. Naar het weekend toe, vanaf zaterdag in de loop van de dag, bouwt een hogedrukrug zich op vanaf het westen en stabiliseert het weer opnieuw. Er wordt geleidelijk dan ook opnieuw warmere lucht aangevoerd.

Stilaan wat koeler met normalere zomertemperaturen

Donderdag, op de Belgische nationale feestdag, trekt een back-bent occlusie over de Benelux. Dat zorgt voor veel wolkenvelden en ook onstabiliteit die vanaf het west-noordwesten wordt aangevoerd. Deze storing draait als het ware in rondom een kleine depressiekern en zorgt voor lage wolkenvelden en stapelwolken die kunnen doorgroeien tot buien. Hier en daar kunnen dat zelfs stevige buien zijn. Vooral in het noordoosten van Nederland kan daar ook nog een donderslag bijzitten. De wolkenvelden overheersen, al is er sporadisch tussendoor misschien af en toe wel wat ruimte voor een schaarse streep zon. Tegen de avond wordt het vanaf het zuidwesten geleidelijk droger met gestaag ook opklaringen.

De temperaturen zijn eerder ondermaats en liggen tussen 19 en 22°C op veel plaatsen. In het uiterste zuiden zijn de weerkaarten droger en kan het kwik nog stijgen naar zomerse waarden. Er staat een matige wind eerst uit zuidwestelijke richting in het binnenland, maar vanaf de kust snel ruimend naar west-noordwest.

Vrijdag wordt een overgangsdagje. De temperaturen klimmen al wat hoger en een groot deel van de dag profiteren we van vriendelijk weer met zonneschijn, hoge wolkenvelden en ook wat stapelwolken. Het kwik haalt waarden tussen 20 en 25°C in het binnenland. In het zuiden wordt het warmer met temperaturen richting 28°C. Later op de dag arriveert er vanaf de Franse grens meer middelhoge bewolking, met later op de avond en tijdens de nacht naar zaterdag mogelijk ook wat regen hier en daar, vooral in het zuiden en zuidoosten. Verder naar het noorden blijft het wellicht droog.

Temperaturen op vrijdag volgens ICON.

Richting en na het weekend opnieuw warmer

Tijdens het weekend herstelt het zomerweer zich opnieuw en lopen de temperaturen geleidelijk verder op. Op zaterdag klimt het kwik naar waarden tussen 20 en 27°C, met de hoogste temperaturen boven België en de laagste temperaturen in het noorden van Nederland. Op zondag gaan we regionaal opnieuw de tropische toer op met temperaturen tussen 24 à 31°C. Daar zal ook veel zonneschijn bij horen!

Ook begin volgende week lijkt het nog tropisch warm te worden met zomerse tot tropische temperaturen volgens de weerpluim. Daarna lijkt het tijdelijk opnieuw wat af te koelen, met mogelijk op maandag ook enkele (onweers)buien. Een scenario dat de komende dagen nog moet bevestigd worden.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken

Wat is het Brown Ocean Effect?

2 dagen geleden - 5 min. lezen

Een veiliger huis tijdens noodweer

3 dagen geleden - 3 min. lezen