0

Indrukwekkend! Zo kunnen we de meest recente data van de zeewatertemperatuur over het noordelijk deel van de Atlantische Oceaan het best beschrijven. De temperatuur is nu reeds voor meerdere maanden beduidend hoger dan een volledige meetreeks van 1854 tot en met 2024. De temperatuur in 2024 is zelfs tot 1°C warmer tegenover het gemiddelde van de periode van 1991-2020. Dit zal zich uiteraard laten gelden in meer extreem weer.

Uit deze data blijkt dat de maandelijks zeewatertemperatuur vrij ver boven de andere jaren komt te liggen. De blauwe kleur piekt naar 21,5°C. Data: BMcNoldy

Motor voor extreem weer

De reden voor de verdere stijging van de zeewatertemperatuur is een verzwakt hogedrukgebied nabij de Azoren, minder lichtvervuiling en minder Sahara-stofdeeltjes. Ook de impact van El Nino uit 2023 mag niet genegeerd worden. Dit alles zal uiteraard leiden tot een fors orkaanseizoen in 2024.

Warm zeewater dient als de motor voor de ontwikkeling van explosieve lagedrukgebieden. Het NOAA verwacht ook enkele major hurricanes voor de regio van Noord-Amerika.

Heftige orkanen worden verwacht in de richting van Florida en de omgeving van New Orleans. Het piekseizoen loopt van juli tot en met oktober.

Impact op Europa?

Veel mensen vragen zich af of het warm zeewater in de Atlantische Oceaan ook haar invloed zal laten gelden in West-Europa. Hoewel dit moeilijk te staven is op dit moment zijn er wel signalen op een potentieel interessante herfstperiode. Wanneer een actief orkaanseizoen ontstaan kunnen die ook het weer boven Europa fors in de war sturen.

Denk maar aan krachtige opstoten van (sub)tropische lucht uit Noord-Afrika en langdurig hoge temperaturen. Daarnaast kunnen extra-tropische orkanen ook zorgen voor hevig stormweer. Meer informatie uit het artikel van 2022.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken

Hoge UV-index is niet zonder gevaar

7 uur geleden - 4 min. lezen
9 Prognose

Weersverwachting komende dagen: warm zomerweer, later koeler

2 dagen geleden - 5 min. lezen

Een nieuwe weerpluim dankzij AI

3 dagen geleden - 5 min. lezen